Wat er eerst was? In dit geval de kip, zonder twijfel. En dan pas euh… de lasagna (het moet een lastige maand zijn voor mensen met een eierrestaurant, maar dat terzijde). Eat Love Lasagna huist aan de achterkant van het pizzazusje, je kunt eigenlijk via de keuken van Onderbergen naar de Ajuinlei wandelen, als je dat al zou willen. Valentina Gatti had er eerder al het kiprestaurant Chix, en hoewel wij dol zijn op kip, vonden wij zo’n themarestaurant destijds een gewaagde keuze. Je eet dan misschien wel elke week kip, maar je doet dat niet op restaurant. Met pizza ligt dat anders. Een pizzeria is een universele keuze, wereldwijd salonfähig, doet het goed bij locals én toeristen. Maar goed, de kip deed het niet langer, of er was een probleem met de bevoorrading, of met de kwaliteit, dat weten we allemaal niet. Feit is dat Valentina het roer omgooide en er een nieuw Italiaans concept in onderbracht: een lasagna themarestaurant.

In de drankenkaart vinden we zo mogelijk nog meer onze gading, met prima wijnen per glas, mooie cocktails en een aanbod lokale Gentse bieren.

Polpette

De toekomst zal uitwijzen of het nieuwe themarestaurant succes kent. Dat kan alleen maar door een constante kwaliteit, in bediening, bord en glas. Een eerste blik op de kaart doet ons glimmen van plezier: 9 (hoofdzakelijk vegetarische) antipasti, 3 lasagne rosse en 4 lasagne bianche, waarvan ook hier het merendeel veggie of zelfs vegan. Groenten spelen een hoofdrol in de lasagnakeuken van signora Gatti. Een rist contorni (vooral slaatjes), en een aanbod zoets sluit de kaart af. In de drankenkaart vinden we zo mogelijk nog meer onze gading, met prima wijnen per glas, mooie cocktails en een aanbod lokale Gentse bieren.
We starten met een bergamot sour (€9) als cocktail, wat we een beetje een tautologie vinden. Eat Love Lasagna wil eigenlijk zeggen dat de whisky niet zomaar met een banale citroen maar met bergamot ‘verzuurd’ werd, maar sour en bergamot zijn dubbelop. Aan de overkant komt een strak glas Franciacorta van het huis Le Marchesine (€ 9,90) op tafel , een schuimwijn van het betere soort met kenmerken die naar uitstekende champagne neigen. De overigens zeer genegen gastvrouw laat twee antipasti aanrukken: tempura van aubergine met chilimayo (€8) en burrata met kappertjes, sjalot en toast (€14). Het zijn enorme porties, die we maar ternauwernood kunnen behappen. En dan moet de hoofdmoot nog komen: lasagna polpette (€18) aan mijn zijde, lasagna parmigiana (€19) aan de andere kant. Ik weet niet goed wat ik van de ‘polpette’ moet verwachten. Polpette zijn letterlijk balletjes, meestal van kalf en/of varken en hoofdzakelijk in een rijke getomateerde saus. Een bereiding waarvoor ik in Londen con gusto een ommetje maak langs het befaamde restaurant Polpo (met een homp zuurdesembrood, en dan de saus oplikken, maar we wijken af… grom).

Gekoeld

De lasagna smaakt goed tot zeer goed, al hebben we onze pastavellen graag wat meer al dente, hoeven die vijf blaadjes eikenbladsla echt niet, missen we brood (in Italië is het een erezaak om je bord met brood leeg te schrapen), en huizen er geen balletjes (polpette) in de lasagne maar gehaktbrood of meatloaf. Dat gehakt geeft de lasagna overigens wél een goede beet en consistentie, waardoor je niet in het ijle weg zit te kauwen. We drinken er een glas frühburgunder van het huis Geil (€9) bij, die gekoeld geschonken wordt en naar rode besjes ruikt. Een correcte ristretto (€3) sluit de maaltijd af.
Eat Love Lasagna biedt een lunch aan voor 16 euro. Die omvat een gazpacho van honingtomaat (normaal €9,90) en een lasagna naar keuze (de duurste kost €21). Dat is dus de helft van de normale prijs. Dat doet vermoeden dat het restaurant nog wat werk aan de winkel heeft om de middag vol te krijgen. Het zegt ook dat we een klein beetje gek zijn om burrata en aubergine ipv gazpacho te bestellen, maar laten we dat aan de aard van het beestje wijten, de culinaire overmoed van de psyche.
Slotsom: een lasagna-restaurant is een gedurfde zet van dottoressa Valentina Gatti, maar we nemen aan dat je er met een tafeltje van vier bijvoorbeeld ook zes of zeven antipasti kunt bestellen als je de vorige keer al lasagna at. Zo blijf je ook een beetje in het thema.

Eat Love Lasagna
Onderbergen 25
9000 Gent
Tel. 0486/800.100
www.eatlovelasagna.be

Ontdek nog meer artikels over ...