Ik zal u een klein geheim verklappen. Ik maak sinds een jaar of twee deel uit van een invite-only foodiegroep op Facebook, die voor het overige geheel onder de radar blijft. Ik weet nog altijd niet hoe en waarom ik dat verdiend heb, maar op een dag werd ik uitgenodigd en sindsdien passeren dagelijks tientallen tips van must-eat gerechten en must-visit restaurants van Taiwan tot Franschhoek en van Kopenhagen tot Los Angeles. De zowat vijfhonderd leden van het gezelschap hebben wel wat dingen gemeen, en één daarvan is een gezonde afkeur van alles wat naar culinaire gidsen neigt. Er circuleert in die groep een wereldwijde it-list met plekken waar geen gids aan denkt, of die anderzijds gewoon niet in het kraam passen van Michelin, om maar één naam te noemen.

Doorgaans houd ik me het eerste jaar erg ver van hyperestaurants, al was het maar uit balorigheid omdat sommige recensenten kennelijk niets anders te doen hebben dan ultranieuwe gelegenheden bezoeken. Het jaar nadien, wanneer het stof gaat liggen, ga ik op pad. En deze week was Chambre Séparée aan de beurt, het belevenisrestaurant van Kobe Desramaults. De West-Vlaming had me twee jaar geleden al in een interview verteld dat het ‘helemaal anders’ zou worden, dat ‘de bezoeker de regie uit handen zou moeten geven’, zoals wanneer hij naar een rockconcert gaat. Toen dacht ik al dat als iémand daarmee weg zou komen in België, dat het dan wel Kobe Desramaults zou zijn, de chef die zijn aangeboren nuchterheid nog steeds weet te combineren met vintage rock ‘n’ roll en een zeker Jommekesgehalte. Desramaults is een kerel waar je niet kwaad kunt op worden, als je hem bezig ziet achter zijn fornuis en wanneer hij een gerecht aan tafel komt duiden met de woorden ‘ratte-aardappel en veel te veel truffel.’

Chambre Séparée
Jakobsvrucht is in de perfectie geroosterd, langoustine wordt opgewerkt met een saus van het karkas, een handelsmerk van Desramaults

En of je de touwtjes uit handen geeft! Wie te vroeg is, kan een aperitief krijgen aan de bar in afwachting van het spektakel, dat stipt op het vastgestelde uur aanvangt. Of we in de lounge kunnen wachten? Nee, die houden ze liever vrij voor wie na de eerste shift nog een achterafje wenst. Ongeveer halverwege de avond zie ik Kobe in hoogsteigen persoon uit de keuken verdwijnen om in de hoek van het restaurant een nieuwe vinylplaat op de platenspeler te gooien. House, seventies, experimentele jazz, het draagt allemaal bij aan het grootstedelijke gevoel en het idee dat je in een rollercoaster zit die maar niet lijkt stil te vallen. Chambre Séparée is zeer hard New York. Met een vleugje Berlijn.

Zullen we het over de maaltijd hebben? Bij het aperitief (voortreffelijke Londense vermouth) wordt een eerste hapje geserveerd, een soesje van truffel met Emmental. Om 21u30, de late shift, verhuizen we naar het walhalla, het theatre of dreams, de arena rond de keuken waar een zestal binnen- en buitenlandse koks meticuleus aan het werk zijn. Bij beendroge méthode traditionnelle komen achtereenvolgens een toast van horsmakreel met umeboshi, rokerige mosselbouillon, een puur en gekaramelliseerd stukje zeebarbeel en een sushi-like praline van makreel op tafel. Hazelnoot wordt geharmonieerd met een fikse schep Belgische oscietrakaviaar en zee-egel met pompoen zorgt voor een eerste wonderlijke hoogtepunt.

De chefs draaien inmiddels op volle toeren. Tijdens het eten van één bereiding zie je de keuken aan de slag met de volgende. En toch geeft Chambre Séparée me nooit een drammerig gevoel. Wie laat aan tafel gaat, krijgt evenveel en zo mogelijk nog meer tijd dan wie de vroege shift heeft gereserveerd. Jakobsvrucht is in de perfectie geroosterd, langoustine wordt opgewerkt met een saus van het karkas, een handelsmerk van Desramaults. Gepocheerde oester rust op een morzel prei, en stukjes venkel krijgen een sprei van hollandaise die tussen bitter en umami zweeft.
Het menu gaat nog steeds crescendo. Excellente tong gaat vergezeld van flintertjes raap en mosterdsaus. Ingenieuze krab wordt aan tafel met een saus op basis van geuze tot een magistrale salade opgewerkt. En dan is het tijd voor een vegan intermezzo: gratin van knolselderij met saus van walnoot; en de eerdergenoemde aardappelen die we op vraag van de chef gedwee tot smeus prakken met de “veel te veel” truffel. De twee vleesbereidingen zijn van ongezien hoog niveau: Menapisch varken onder lardo met ui en radicchio, en twee bereidingen van ooilam met honingzwam, jonge daslook en een ingekookte jus van wulken (!).
Nog voor de desserts zien we een signature dish uit Superette verschijnen, het andere restaurant van Kobe in Gent: flamiche met Hervekaas en ui. En dan volgen nog een bloedsinaasappelbereiding met kamille, een heerlijk taartje van pompoenpitten met bergamot en een bereiding van kweepeer met chocolade. Guatemalteekse koffie uit de Japanse filter sluiten deze fenomenale maaltijd af.

Chambre Séparée is een spannende keuken, volkomen foutloos en buitengewoon eigenzinnig

De wijnen (en één sake) laten wij als BOB-arrangement op tafel komen, een interessante formule voor wie graag verschillende exemplaren degusteert en toch nog fris en monter in de wagen wil stappen. Voor 60 euro proef je zonder uitzondering van zeer interessante natuurlijke en biodynamische wijnen uit o.a. Bourgogne, Minervois, Languedoc, en dus ook een gerijpte sake die in de neus aan madera doet denken.

Kobe Desramaults verstaat nog steeds de kunst om complexe bereidingen simpel te doen lijken. Voor de gratin van knolselderij zijn bijvoorbeeld onbetamelijk veel handelingen nodig. Alle gerechten zijn zonder enige uitzondering hoog op smaak, met veel aandacht voor bitter en vaak ook een zuurtje. Chambre Séparée is een spannende keuken, volkomen foutloos en buitengewoon eigenzinnig. Ik kan begrijpen waarom Michelin deze chef nooit meer gaf dan één ster. Maar ik kan nog beter begrijpen waarom Chambre Séparée in mijn groepje bereisde Facebookfoodies bij de beste restaurants van de hele wereld wordt gerekend.

Door Toni De Coninck.
Foto’s: Piet De Kersgieter.

Chambre Séparée sluit definitief de deuren eind 2020. Reserveren kun je online via chambreseparee.be. Vaste prijs diner zonder dranken: €240 per persoon. Aangepaste dranken: €95 (alcohol), €60 (BOB-arrangement) en €80 (sapjes).

Keizer Karelstraat 1
9000 Gent
0485/58.48.57

Ontdek nog meer artikels over ...