Ik ben sinds mijn 23e verkikkerd op de verschillende regionale keukens van Italië. Want er bestaat natuurlijk niet zoiets als dé Italiaanse keuken. Het klopt wel min of meer dat zowat in alle streken pasta wordt gegeten, maar de vorm, grootte en hoeveelheid is toch weer sterk territoriaal bepaald. Sommige deegwaren passen ook perfect bij bepaalde sauzen of andere producten. Spaghetti eet je met cacio e pepe, tagliatelle met ragù, penne met het zwaardere type vlees- en kaassauzen.
Soms vind ik penne en andere buisvormige pastasoorten wat zwaar op de hand. Ze hebben een grove beet, en zijn niet altijd elegant. Zeker in combinatie met voorjaarsgroenten en lichte sauzen opteer ik voor orecchiette, de oorvormige schelppasta die je nu in zowat elke supermarkt vindt. Natuurlijk kun je die pasta thuis zelf maken, als je het juiste deeg hebt en over voldoende tijd beschikt om elk stukje pasta van een kuiltje te voorzien. Maar hey, we beloven het niet moeilijk te maken in deze rubriek.

Vorige maand bereidde ik op een get together met de junior ambassadors van june. een vroege voorjaarssalade met kleine, groene asperges, prinsessenboontjes en doperwten. Daarbij serveerde ik burrata en er werd afgewerkt met uitstekende olijfolie, zout, zwarte peper en wat gedroogde chilipeper. Ik wist meteen dat er iets ontbrak aan het gerecht: de beet. Dat passen we vandaag nu aan door al dente orecchiette toe te voegen, waardoor dit een volwaardig gerecht wordt.
Ik heb ook de burrata vervangen door een Belgische kaas. Damse Mokke is een biologische geitenkaas met witschimmelkorst van de Damse Kaasmakerij. Geitenkaas past uitstekend bij asperges en doperwten en schreeuwt om een paar zonnige lentedagen (net als ikzelf overigens).

We maken deze bereiding voor twee personen en maken gebruik van een energiezuinige kokendwaterkraan. Pas de hoeveelheden pasta en groenten en kaas aan als je voor je gezin of anderen kookt. Gedroogde rode chilipeper is staple food bij june. Schaf je meteen een doosje of kruidenpotje aan.

De keramiek werd ons ter beschikking gesteld door Olha (uit eigen collectie en van 1882 Ltd.). Info en webshop via www.olha.be.

(Lees verder onder de foto…)

Orecchiette

Wat heb je nodig?
200 g orecchiette
1 sjalot, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngesnipperd
1 gedroogde rode chilipeper
6 groene asperges
1 zakje doperwtjes uit de diepvries
1 stuk Damse Mokke geitenkaas
2 el EV olijfolie
peper van de molen
grof zeezout
een snuifje bicarbonaat
Enkele groene kruiden: bladpeterselie, basilicum, enz.

There we go.
Spoel en snijd de asperges in stukken van 3 cm.
Breng een pot met water aan de kook, of houd het energiezuinig, en haal meteen je kokend water uit de kraan.
Voeg een snuifje bicarbonaat toe en gaar de aspergestukken in 2 à 3 minuten al dente (afhankelijk van de dikte van de stengel). Voeg na 1 minuut de diepvrieserwtjes toe.
Giet af, houd het kookvocht bij en houd de groenten opzij.
Hak de gedroogde chili in stukjes en voeg die samen met de zaadjes, de gesnipperde sjalot en knoflook toe aan een pan met 1 el olijfolie. Fruit aan op een middelhoog vuur. Niet vergeten handen te wassen nadat je de chili hebt aangeraakt!
Voeg de groenten toe, en kruid met zeezout en een klein beetje zwarte peper.
Gaar nu de orecchiette al dente – volg de aanwijzingen voor al dente op de verpakking, meestal is dat ca. 10 à 11 minuten.
Giet de pasta af.
Meng de pasta samen met de groenten en de sjalot, knoflook en chili in de braadpan en laat nog even samen opwarmen.
Snijd de Damse Mokke in plakjes. Schik de pasta met de groenten in een diep bord en schik er een plak kaas op. Werk af met een extra lepel olijfolie en enkele frisse groene blaadjes.

Door Toni De Coninck.

Ontdek nog meer artikels over ...