In het landelijke Zundert (Noord-Brabant) kwam Van Gogh ter wereld. Niet zo ver van de Belgisch-Nederlandse grens. De streek diende dan ook als basis voor zijn artistieke werk. Vincents fascinatie voor het boerenlevenwerd hier gevoed. In mei 2023 heropent het vernieuwde Vincentre in Nuenen dat een unieke kijk op de schilder zijn leven geeft. In dit dorp heeft de schilder ook zijn beroemde schilderij de ‘Aardappeleters’ op doek gezet.

Ook op een actieve manier het leven van Van Gogh ontdekken is een mogelijkheid. Fiets een van de Van Gogh fietsroutes (verschillende afstanden) en raak zelf bekoord door het Noordbrabantse landschap en pittoreske plaatsen zoals Zundert, Etten-Leur en Zevenbergen. Vergeet zeker niet over het Van Gogh-Roosegaarde fietspad te rijden, wedden dat je sterren ziet? 

(Lees verder onder de foto’s.)

Van Gogh
Van Gogh

Van Gogh verbleef slechts kortstondig in de provincie Drenthe, maar toch resulteerde zijn verblijf in verscheidene tekeningen, schilderijen en brieven die tot vandaag bewaard zijn gebleven. Rust en ruimte die deze landelijke provincie uitstraalde, deden Van Gogh duidelijk goed. Van Gogh heeft ongemerkt een stukje van de Drentse geschiedenis vastgelegd, jaren voordat de fotografie haar intrede deed in dit deel van Nederland. In 2023 zal het 140 jaar geleden zijn dat Vincent naar Drenthe kwam. In het jubileumjaar worden er allerlei evenementen en activiteiten georganiseerd. De tentoonstelling over Vincents Drentse periode start op 11 september 2023 in het Drents Museum. Dit voorjaar worden ook speciale fiets- en wandelroutes rond Van Gogh in Drenthe ontwikkeld, zodat je echt in de voetsporen van deze Nederlandse meester kan treden. 

Foto’s: © NBTC.

Benieuwd wat er nog allemaal te beleven valt in Nederland? Op holland.com vind je steeds tonnen inspiratie. NBTC is bovendien trotse partner van de Belgian Travel Blog Awards die op 17 maart 2023 uitgereikt worden in Tilburg door Thx.agency. #btba2023 #stayjuned

Nuenen
Van Gogh
Nederland

Ontdek nog meer artikels over ...