Zo’n tachtig jaar geleden was Bastogne het midden van dit strijdtoneel, waarbij heel wat soldaten het leven lieten

Verdiep je in de rijke oorlogsgeschiedenis van de Ardennen

Bastogne is een stad doordrenkt van geschiedenis en is vooral gekend voor de Slag om de Ardennen die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Bastogne War Museum kom je op een interactieve manier alles te weten over de oorlogsgebeurtenissen in de omgeving van de stad. Zo’n tachtig jaar geleden was Bastogne het midden van dit strijdtoneel, waarbij heel wat soldaten het leven lieten. Op een steenworp van dit museum vind je het beroemde Mardassonmonument terug. Dit imposante bouwwerk werd opgetrokken ter nagedachtenis van de gevallen Amerikaanse soldaten tijdens Wereldoorlog II.

WBT – J.P. Remy

Wie na deze twee bezienswaardigheden nog een diepere duik in de geschiedenis wel nemen, kan een bezoekje brengen aan Bastogne Barrracks. In grote tentoonstellingshallen en in buitenopstelling kan je voertuigen, materieel en ander divers oorlogsmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog bekijken. Ook kom je meer te weten over de militaire strategieën, het dagelijks leven van de soldaten en de bevrijding van Bastogne. Kortom, een absolute aanrader voor geschiedenisfanaten!

Verken actief de regio

De prachtige natuur rondom de stad Bastogne is omvangrijk, divers en biedt heel wat mogelijkheden om de streek op een sportieve manier te verkennen. Vanuit de stad kan je enkele prachtige wandelingen maken, waarbij je geniet van de rustige omgeving en de betoverende landschappen. De Herdenkingswandeling is een wandeling van 17 kilometer die je langs de belangrijkste oorlogsmonumenten van Bastogne leidt. De wandeling start aan het Mardassonmonument en leidt je in vier en een half uur langs achttien verschillende bouwwerken die van groot belang waren tijdens de oorlog.

Wie een actieve trekking- of wandeltocht verkiest, kan terecht in het Ardennen Nordic Park in Sainte-Ode. Dit grote wandelpark ligt op amper 10 minuten rijden van het centrum van Bastogne en biedt heel wat Nordic Walking routes. Deze verschillen allemaal in afstand en moeilijkheidsgraad, zo zijn er mogelijkheden voor zowel beginners als voor ervaren wandelaars.

WBT – Julien Braeckevelt
WBT – Julien Braeckevelt

Ook fietsliefhebbers kunnen in de omgeving van Bastogne hun hart ophalen. In het centrum van de stad vertrekt de fietstocht In het spoor van de Tweede Wereldoorlog. Wanneer je deze makkelijke route van 13 kilometer fietst, waan je je in de voetsporen van de oorlogssoldaten. Talrijke monumenten op de route zijn gewijd aan dit verwoestende conflict en herdenken het heroïsme van de geallieerde soldaten die vochten in de streek van Bastogne.

Ontdek de prachtige omgeving van Bastogne

Niet enkel Bastogne zelf, maar ook de omgeving heeft heel wat natuurpracht te bieden. Op een halfuur rijden van het stadscentrum ligt het prachtige dorpje Mirwart. Dit is een van de best bewaarde Ardense dorpjes en is tegelijk ook een van De Mooiste Dorpen van Wallonië. Dit pittoreske dorpje verken je het best te voet. Zo mis je de verschillende bezienswaardigheden en monumenten die hier verscholen liggen zeker niet. De eyecatcher? Dat is vast en zeker het imposante kasteel dat het uitzicht van de omgeving al sinds de middeleeuwen domineert. Het kasteel biedt 20 suites en kamers, ideaal voor een gastronomische break.

LOIK EYERS
CGT – Arnaud Siquet
Les Globe Blogueurs
Wanneer je hier naar binnen loopt, lijkt het net alsof de tijd hier bleef stilstaan

Domein Fourneau Saint-Michel

Domein Forneau Saint-Michel is een prachtig natuurdomein en openluchtmuseum dat absoluut een bezoekje waard is. Op dit gigantisch provinciaal domein staan meer dan 50 authentieke Waalse gebouwen zoals boerderijen, huizen, een school, een kapel… Je vindt hier ook een opmerkelijke hoogoven uit de 18e eeuw. Een sprong in de tijd dus! Om de verschillende gebouwen en hun geschiedenis te ontdekken, kan je een rondleiding boeken of zelf een wandeling maken op het domein en eveneens de biodiversiteit ervan ontdekken.

Saint-Hubert

Saint-Hubert is een prachtige stad op een halfuurtje rijden van Bastogne en staat vooral bekend om zijn weelderige bossen en uitgestrekte natuur. Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Daarnaast wordt de stad ook wel de Europese hoofdstad van de jacht en natuur genoemd, naar een legende van de patroonheilige van de jagers, Sint-Hubertus. Veel monumenten, zoals de basiliek en het abdijpaleis, herinneren aan het lot van de stad, verbonden met het verhaal van Sint-Hubertus.

Door Margot Domen
Foto bovenaan: CGT-A. Siquet

Benieuwd om Bastogne en omstreken te verkennen? Neem dan zeker eens een kijkje op VISITWallonia.be waar je alle info vindt om jouw verlanglijstje af te vinken!

Benieuwd naar andere leuke locaties in Wallonië? Check dan zeker ook onze reportages over La Louvière, Marche-en-Famenne, Charleroi en Bergen.

Ontdek nog meer artikels over ...