Een culinaire strijd om Sherry centraal te stellen
De competitie in België was intens, met drie finaleteams die streden om de felbegeerde titel. Restaurant SOMM uit Gent wist de jury te overtuigen met een verfijnd menu met sherry in de hoofdrol. Hun gerechten, zoals de lauwe salade van linzen en tempura van zomeroester, gecombineerd met Fino “Caberrubia Saca VI”, maakten een sterke indruk.
Het hoofdgerecht, traag gegaarde Iberico varkenswangen met een Amontillado van Bodegas Collantes, zette hun creativiteit nog verder in de verf. Afgesloten werd met een dessert van vijg en Shropshirekaas, perfect gepaard met een Palo Cortado.
Een grote eer voor België
Restaurant SOMM zal in 2025 hun bekroonde menu presenteren tijdens de Copa Jerez Forum & Competition, waar ze het opnemen tegen topteams uit onder meer Spanje, de VS en Duitsland. Dit evenement viert sherry in al zijn facetten, waarbij chefs en sommeliers wereldwijd samenkomen voor uitzonderlijke culinaire presentaties en wijnproeverijen.
Met deze overwinning zet SOMM België opnieuw op de internationale culinaire kaart, en de verwachtingen voor 2025 zijn hooggespannen.
Door Lola Vanhee.