10. Locanda Don Serafino**, Ragusa, Sicilië, Italië. Perfect huwelijk tussen terroir en elegantie.

9. Hostellerie Le Fox, De Panne. Een klassieker to die for. Toast tartaar van langoustine.

8. Abu Hassan, Jaffa, Tel Aviv, Israël. Dit is de allerbeste hummus ter wereld, in een groezelig restaurant in Jaffa. Met een portie msabacha, vinaigrette en rauwe ui.

7. Tong in maderasaus, Bar Bulot, Brugge. Alles is perfect, de tong, de saus, de frieten, de salade, de wijn. Dit is de nieuwe quintessential brasserie.

6. Krabsalade, Julia (Baaldje), Sint-Idesbald. Summer on a plate. Dit en een glas droge riesling. En zo oud worden.

5. Zarzo, Eindhoven. De hele ervaring was razend boeiend en vernieuwend en interessant. Nederland heeft een enorme weg afgelegd. Vijfde beste ervaring van het jaar.

10. Locanda Don Serafino
9. Hostellerie Le Fox
8. Abu Hassan
7. Bar Bulot
6. Julia Fish & Oysterbar
5. Zarzo
Ik heb in Antwerpen het essentiële en best gemaakte gerecht van het jaar gegeten

4. Tarbot, Taxi’s, Gent. Dit is voor mij de gastronomie van de toekomst. Topproducten, bereid op een topmanier, uitgelegd met kennis van zaken.

3. Beste starter: spicy labneh in North Abraxas, Tel Aviv. Met perfect brood. Grof zeezout op tafel gegooid. Gewoon honger.

2. Zoals je hier nog een keer kunt nalezen, werd ik ontroerd door het hoofdgerecht in Bozar. Voor mij een toekomstige driesterrenchef in België: Karen Torosyan.

1. Bistrot du Nord, Antwerpen. Ik ben voor mijn boek Bistro Belge een jaar lang op zoek gegaan naar de allerbeste plekjes van het land, en heb in Antwerpen het essentiële en best gemaakte gerecht van het jaar gegeten. Again: persoonlijke voorkeur, weliswaar gestoeld op jarenlange ervaring. Een chef met métier, met passie. En zo kom je aan deze blanquette de porc.

Door Toni De Coninck.

4. Taxi’s
3. North Abraxas
2. Bozar
1. Bistrot du Nord

Ontdek nog meer artikels over ...