De locatie
Het einde van de Kortrijksesteenweg is een plek waar haastige studenten en tramsporen elkaar kruisen, voor velen een traject op weg naar het centrum, of in de andere richting naar het station Gent Sint-Pieters. Parkeren is er lastig, zo niet onmogelijk, maar Kruidtuin is gelukkig geen restaurant waar je toevallig binnenwandelt voor een snelle hap.

De sfeer
De open keuken meteen bij het onthaal schept verwachtingen en creëert ambiance. Hongerige zielen gaan overstag bij deze uitdaging voor de zintuigen. Achteraan vind je een aantal zuinig opgezette, schier minimalistische tafeltjes en een decorum dat in alles aan het verleden als herenhuis doet denken.

De premisse
Op de website: ‘Een lichte keuken met verse producten van lokale kweek. Dat is de basis van onze keuken. We koken volgens seizoen, zowel vlees, vis als veggie, en gaan voor een klein, snel wisselend menu.’
Op de drankenkaart vinden we opvallende suggesties uit biologische, biodynamische en niet zelden natuurlijke hoek.

De keuken
Twee hapjes op basis van coppa en gebrande makreel zetten de toon voor een smakelijke en verrassende lunch, waarbij de chef een aantal opvallende ingrepen toepast die eerder bij duurdere restaurants horen. De lunch is arbeidsintensief, met een groot aantal handelingen in elke bereiding. Tartaar van noordzeevis wordt met sepia-inkt bewerkt om romige knolselder te begeleiden, wat ook voor visueel vuurwerk zorgt. Konijn in twee bereidingen (de filet à point gebakken, de bout langzaam gegaard) krijgt gefermenteerde blauwe bes en een diepe, intense saus mee op het bord. Desserts zijn door de toevoeging van bijvoorbeeld pastinaak en gerookte boter nooit vervelend zoet.

The damage
Een lunch met twee hapjes en drie lichte, creatieve bereidingen maakt je nauwelijks 30 euro lichter. Dat is voor een stadsrestaurant bijna zondig weinig geld.

Suggestie
De wijnkaart is zeer eclectisch. Kies niet zomaar een wijn omdat de naam leuk klinkt, maar laat je begeleiden. Natuurwijnen zijn niet ieders meug, en het is jammer een fles te betalen die je niet lekker vindt.

Conclusie
Puur op prijs-kwaliteit een van de betere ervaringen van de voorbije maanden. Sympathieke, jonge en hartelijk-Gentse bediening, een keuken die vindingrijk en hoog op smaak functioneert. Vergelijkbaar in Gent: Publiek van chef Olly Ceulenaere. Aanrader.

Adres
Kortrijksesteenweg 27
9000 Gent
kruidtuingent.be

Kruidtuin
Kruidtuin

Ontdek nog meer artikels over ...