Wanneer ik Zwolle binnenrijd, merk ik meteen dat de gemoedelijke sfeer van Zutphen plaatsmaakt voor een meer bruisend stadsleven. Hier voel je de energie van Amsterdam – ongetwijfeld kracht bijgezet door de knappe koopmanshuizen en grachten, maar ontsnap je aan de drukte van de grootstad. Bovendien heeft hip hier opnieuw niet het einde van historie betekend, integendeel. De middeleeuwse binnenstad van Zwolle en haar monumentale panden herbergen de ene trendy zaak na de andere.

Bruisend Zwolle

Mijn eerste stop is meteen erg Insta-worthy, maar vooral ook gewoon heel lekker. Bij de Gillende Keukenmeiden geniet je namelijk van biologische, lokale en huisgemaakte lekkernijen. In de herfstzon is het nog heerlijk vertoeven op hun tuinterras, maar ook binnen zitten zou allesbehalve een straf zijn dankzij de prachtige decoratie. En ja, de taarten smaken net zo goed als ze eruitzien.

Hanzesteden
Boeken en kerken, het lijkt wel een match made in heaven

Even verderop tref ik in wat ooit een gevangenis was De Librije, een onmiskenbaar, culinair monument in Zwolle. Ook als je geen reservatie hebt kunnen scoren, kan je dankzij Librije’s Winkel een voorsmaakje krijgen van het driesterrenrestaurant en luxueuze hotel van Johnny Boer. Je vindt er een breed scala aan pure en culinaire producten en natuurlijk de exclusieve wijnlijn Kus van Thérèse, samengesteld door Thérèse Boer.

Boeken en kerken, het lijkt wel een match made in heaven. Waanders in de Broeren is een impressionante boekenwinkel in de Zwolse Broerenkerk waar ik het liefst een hele dag zou snuisteren. De authentieke elementen van de oude kloosterkerk, de bijzondere collectie en de gezellige brasserie maken dat dit niet zomaar een boekhandel is, maar een heuse belevenis.

Zwolle werd dit jaar nog uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld, dus hoe kan je de stad beter verkennen dan met een fietstaxi? Fietsjoe voert je tijdens een ludieke stadstour langs Zwolse monumenten als de Sassenpoort, de Peperbus en het unieke gebouw van het Museum de Fundatie.

Hanzesteden
Hanzesteden
Het contrast met mijn serene stadswandeling door Hattem in de kille avondlucht is groot wanneer ik het restaurant betreed en gegroet word door een warme, gezellige drukte.

Hattem: klein maar fijn

Op nog geen tien minuten rijden van Zwolle vind je Hattem, de schilderachtig kleine Hanzestad op de Veluwe, omgeven door water en groen, en doordrongen van haar historie. Wanneer ik door de Dijkpoort wandel, waan ik me ook echt even een tijdreiziger. Van het stadhuis en de molen tot de rijhuisjes en de stadsmuren, alles oogt nog altijd even authentiek. Daarnaast heeft het kleine Hattem (in zo’n vijf minuten doorkruis je het hele centrum!) een groot hart voor cultuur, zo blijkt ook uit de vele musea in de stad, waaronder het Bakkerijmuseum, het Anton Pieckmuseum en Voerman museum.

De Hattemse cultuur en architectuur hebben dan wel de tand des tijds doorstaan, het best bewaarde geheim is vandaag ongetwijfeld restaurant De Voorburcht. Het contrast met mijn serene stadswandeling door Hattem in de kille avondlucht is groot wanneer ik het restaurant betreed en gegroet word door een warme, gezellige drukte. De focus ligt hier op de pairing van wijn en spijs met een Franse basis en Aziatische invloeden, en dit alles met zoveel mogelijk lokale producten. Het chef’s menu bestaat uit telkens twee voor-, hoofd- en nagerechten en twee tussengerechten. Aan jou de keuze of je van drie, vier, of vijf gangen wil genieten en met welke gerechten je deze invult. Ik opteer uiteindelijk voor de gulden middenweg en word bij elke gang opnieuw verwend met een prachtig bordje vol verrassende smaken. Het hoofdgerecht met grietfilet, rammenas, wei en yuzu, en het dessert van appel, witte chocolade, amandelspijs en citrus zal ik beiden niet snel vergeten.

Hanzesteden

Slapen op de stadsgracht

Mijn bijzondere slaapplek bevindt zich in hartje Zwolle, niet in de straten maar wel op de stervormige stadsgracht eromheen. Bij Boat Boutique overnacht je in alle rust en privacy op een originele woonboot waar zelfs iemand zonder zeebenen als mezelf zoete, Zwolse dromen droomt. Eenmaal binnen waan ik me namelijk eerder in een trendy B&B dan op een oude boot en merk ik al gauw dat eigenares Ilona voor elk detail oog heeft gehad. Al ontdek ik de echte charme van de Boat Boutique pas de volgende ochtend, wanneer ik vanop de boeg met een heerlijk vers ontbijt van de bakker op de hoek de Hanzestad langzaam zie ontwaken voor weer een nieuwe dag vol historische ambitie.

Door Rani Guinée

Benieuwd naar de andere parels van Hanzesteden? Ontdek ze alle negen op www.visithanzesteden.nl. Algemene info over Nederland vind je via holland.com.

Hanzesteden

Ontdek nog meer artikels over ...