Zij verbinden en brengen bevolkingsgroepen bij elkaar

De june. culinary personality of the year is een nieuwe trofee, die vanaf nu elk jaar een vrouw of man zal bekronen die door middel van een culinaire activiteit een maatschappelijke meerwaarde creëert. Dat kunnen allerlei creatievelingen zijn: chefs, sommeliers, brouwers, chocolatiers, cateraars, journalisten of anderen die een lovenswaardig initiatief op touw hebben gezet. De prijs zal elk jaar vlak voor kerstmis worden uitgereikt, en moet op termijn uitgroeien tot een vaste waarde. Voor deze allereerste editie heeft de redactie van june. de prijs zelf uitgereikt. Op termijn zal respectievelijk met een longlist en een shortlist worden gewerkt, waarna ook de lezers zelf hun stem kunnen uitbrengen.
De winnaar van de june. culinary personality of the year ontvangt een op maat ontworpen kunstwerk. Dit jaar is dat een bord in keramiek door Tineke Wancour van Olha.

Wat bedoelen we met ‘maatschappelijke meerwaarde’? Mensen die een meerwaarde voor de maatschappij creëren dragen, in dit geval door het ontplooien van een culinaire activiteit, bij tot het maatschappelijke debat. Zij doen dit door op een positieve manier te ageren, zij verbinden en brengen bevolkingsgroepen bij elkaar. Zij onderschrijven het belang van duurzaamheid en hun activiteit heeft altijd een sociaal doel.

De june. culinary personality of the year 2018 is… Yara Al-Adib.
Yara werd geboren in Damascus en is 29. Zij kwam vier jaar geleden naar België en volgde een opleiding als design-consultant. ‘Ik zag het verdriet in de ogen van de mensen toen ik hen vertelde dat ik uit Syrië kwam,’ vertelt ze. ‘Maar zij kenden het Syrië van voor de oorlog niet. Er moést een manier bestaan om die vele vooroordelen om te buigen.’
Zoals zo vaak gebeurde dat door middel van eten. Yara startte met drie Syrische vrouwen in september 2017 het cateringbedrijf From Syria with Love. ‘Die dames zijn mijn schatkist. Ze zijn zo positief, ze koken zo graag. En vooral willen ze de culinaire erfenis van ons land aan de Belgen tonen. Vluchtelingen vragen eigenlijk niet om medelijden. Ze haten het. Ze willen vooral wat tijd, en de kans om zich te bewijzen in hun nieuwe land.’
From Syria with Love levert cateringdiensten met vaak vegetarische en vegan Syrische gerechten, en organiseert op aanvraag ook workshops.

In januari lees je op june. een uitgebreid interview met onze eerste culinary personality of the year.

Ontdek nog meer artikels over ...