Een groen landschap vol wilde bloemen, donkere kliffen waar onstuimige golven tegen slaan en kuddes schapen in zacht glooiende weiden. In een wolspinnerij verwerken wevers schapenwol tot textiel. Een traditie die generatie op generatie wordt doorgegeven. Familiebedrijf Magee, met twee winkels in Dublin, weeft sinds 1866 Donegal tweed. Een stof met een puur patroon en gekleurde spikkels in het garen. De kleuren weerspiegelen het omliggende landschap. Paars van de heide, intens groen, geel als de bloemen van de brem, oceaanblauw en aardebruin. “Donegal aan de noordwestkust van Ierland staat wereldwijd bekend om zijn tweed. Vissers en landbouwers weefden aan het einde van de 19deeeuw al tweedstof. Het materiaal beschermde hen tegen het natte en koude weer in het noordwesten van het land”, vertelt Rosy Temple, CEO van Magee. Vandaag ontwerpt en produceert Magee nog steeds tweedstof. Voornamelijk Donegal tweed en herringbone dat door het V-vormige weefpatroon op een visgraat lijkt. Het weven gebeurt wel nog maar zelden met Ierse wol, want die is te stug voor kleding. Het barre Ierse klimaat zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Magee gebruikt de tweedstoffen voor zijn eigen kledingcollectie en verkoopt het textiel ook aan andere bedrijven zoals Hanna Hats. Zij produceren een groot deel van hun petten uit Magee tweed. Een accessoire dat in tijden van Peaky Blinders weer helemaal trendy is.

Magee
Magee
Hanna Hats
Magee
Elk merk heeft zijn eigen interpretatie op het traditionele patroon, net zoals de vissersclans van vroeger

Iconische kabeltrui: visserstrui van de Aran-eilanden
Ook terug van nooit weggeweest is de kabeltrui. Grof gebreid, met complex kabelpatroon en een ronde kraag. De oorsprong van de gebreide trui ligt op de Aran-eilanden, een eilandgroep voor de westkust van Ierland. Een eeuw geleden bedoeld om vissers tegen de koude zeebries te beschermen, vandaag een inspiratie voor een nieuwe generatie designers. Ook Ireland’s Eye, een Dublins breigoed label, zag de Aran-sweater de afgelopen vijf jaar aan populariteit winnen. “Mensen gaan steeds vaker op zoek naar kwalitatieve stukken die jaren meegaan. De Aran-kabeltrui past perfect in die slow fashion trend. Ook het feit dat het MOMA in New York in 2017 een Aran-sweater uit ‘41 opnam in een exhibitie heeft zeker bijgedragen aan het succes”, zegt Kate O’Sullivan van Ireland’s Eye. Hun eigen collectie bevat kabeltruien in trendy kleuren en met een modern kabelpatroon. “Elk merk heeft zijn eigen interpretatie op het traditionele patroon, net zoals de vissersclans van vroeger. Ons patroon herken je aan de honinggraatsteek in het midden.”

Folkore inspireert high-end fashionlabel
Andere ontwerpers laten zich dan weer inspireren door Ierse folklore en legendes. Jennifer Rothwell ambieert met haar gelijknamige modelabel een nieuwe Celtic Revival. Een beweging die in de 19deen 20ste eeuw de Keltische cultuur liet heropleven. Rothwell: “Ik woonde een tijdje in New York, waar het gebrek aan cultuur me opviel. Ik besefte dat wij Ieren onze rijke geschiedenis en culturele tradities niet naar waarde schatten.” De Ierse designer laat zich inspireren door onder andere de glasramen van kunstenaar Harry Clarke en de legende van patroonheilige St. Brigid. Die verhalen verwerkt ze op een moderne en hedendaagse manier tot digitale prints. In haar studio in Dublin worden de prints op luxueuze stoffen geprint.

Ireland’s Eye
Zeiden we al dat je best extra bagage bijboekt?

Wandelen door het Creative Quarter: creatieve hart van Dublin
De jongste generatie aan Ierse makers vinden we in het Creative Quarter in het centrum van Dublin. Overigens de ideale plek om leuke souvenirs te scoren. Starten doen we bij Irish Design Shop in Drury Street. Eigenaars Clare Grennan en Laura Caffrey verkopen uitsluitend producten van Ierse designers en ambachtslieden. Interieurspullen als keramiek, glaswerk, plaids en houten keukengerei. Allemaal handgemaakt in Ierland. Ook naast de deur, bij Industry & Co, hebben ze heel wat talent van eigen bodem in huis. Keramiek van Arran Street East, fijne juwelen van Isle en Scribble & Stone, wollen plaids van McNutt of Donegal en tafellampen uit gerecupereerd hout van Copperfish. Een blok verder, in William Street, ligt het Powerscourt Townhouse Centre. Een indrukwekkend 18de-eeuwse gebouw dat onder andere onderdak geeft aan MoMuse, de winkel van juwelendesigner Margaret O’Rouke. Ook het werk van enkele andere designers zoals Danu ceramics geeft ze een plekje in haar winkel. Op de bovenverdieping van het shoppingcenter zit conceptstore Atrium. Ook zij ondersteunen jong, lokaal talent en verkopen de kledingcollecties van designers als Jokamin en Nathalie B Coleman. Daarnaast krijgt ook juwelenmaker Chupi Sweetman met haar flagshipstore Chupi een prominente plek in de winkel. Zeiden we al dat je best extra bagage bijboekt?

Door Laura Claessens.

Vliegen naar Dublin kan rechtstreeks met o.a. Aer Lingus en Ryanair. Er zijn erg vaak lage tarieven te vinden online. In Ierland betaal je met de euro, prijzen zijn vergelijkbaar met die in België.

Wollen Plaids bij Industry & Co
Irish Design Shop
MoMuse
Hanna Hats

Ontdek nog meer artikels over ...