Van hieruit kronkelt het pad verder de hoogte in en begint de hike met hoofdletter H

De Ganderbach rivier die boven Barbiano stroomt is zo’n zes kilometer lang en stort vanop een hoogte van 1510 meter in totaal ongeveer 200 meter de diepte in, en dit verspreid over acht watervallen. De rotswanden achter de imposante watervallen bestaan bovendien uit kwartsporfier, een vulkanisch gesteente dat 300 miljoen (!) jaar geleden werd gevormd. Het hoeft dus niet gezegd dat dit natuurspektakel met je eigen ogen aanschouwen een onvergetelijke ervaring is.

De Wasserfallweg

De scheve kerktoren van Barbiano fungeert haast als een wegwijzer die aangeeft dat je je in het hart van deze Zuid-Tiroolse gemeente bevindt. Nadat we onze wagen hebben achtergelaten op een van de openbare parkeerplaatsen, duurt het ook niet lang vooraleer we verschillende echte wegwijzers tegenkomen, elk goed voor een geheel andere wandeling. Vergissen is echter zo goed als onmogelijk, want maar eentje is gemarkeerd met Wasserfallweg.

Een steile slingerweg voert ons vanuit het centrum van Barbiano het heuvelachtige platteland in. Eenmaal de bosrand bereikt, ruilen we het verharde pad al snel in voor een uitdagendere route over boomwortels en rotsen. Overal staat goed aangegeven welke richting de Wasserfallweg volgt, al wijst het onmiskenbare geluid van naar beneden stortend water ons eigenlijk ook al de weg. De route brengt ons eerst tot bij de lagere waterval, die met zijn 85 meter wel de hoogste van de twee is. Zelfs bij mooi weer is het aangeraden om een regenjas mee te brengen voor deze hike, want wie de waterval van dichtbij wil ervaren moet er wat nattigheid voor over hebben, maar de beleving is het meer dan waard.

Van hieruit kronkelt het pad verder de hoogte in richting de hogere waterval en begint voor ons – twee wandelaars van gemiddeld niveau – de echte hike met hoofdletter H. Denk steile, smalle bospaadjes en glibberige rotsformaties om te trotseren, alles bij elkaar een heerlijk uitdagend avontuur. Gelukkig worden we onderweg ook regelmatig beloond met prachtige uitkijkpunten over de vallei en steeds vriendelijk gegroet door passanten die er nog altijd vrolijk uitzien. Aan de voet van de hogere waterval worden we letterlijk en figuurlijk ondergedompeld in de kracht van de natuur. Op de brug die de twee oevers van de Ganderbach dapper verbindt, voel ik me dan ook even nietig en geniet ik vol bewondering.

(Lees verder onder de foto’s.)

Watervallen van Barbiano
Watervallen van Barbiano
Ook vandaag is het een prachtig voorbeeld van Bauhaus-architectuur te midden van een groene oase waar rust en verbondenheid met de natuur primeren

Genieten van gastronomie en architectuur bij Gasthof Briol

Waar aan de hogere waterval opnieuw een wandelweg richting Barbiano vertrekt, raad ik liefhebbers van architectuur en een pure, Zuid-Tiroolse keren toch aan om je hike nog even verder te zetten via pad nummer 34 en 27 richting Gasthof Briol. Het was de beroemde Oostenrijkse schilder Hubert Lanzinger die hier in 1928 de basis legde voor de huidige unieke verblijven op zo’n 1300 meter boven de Val d’Isarco. Ook vandaag is het een prachtig voorbeeld van Bauhaus-architectuur te midden van een groene oase waar rust en verbondenheid met de natuur primeren. In het restaurant worden we na onze hike verwend met deugddoende lekkernijen. Van gnocchi met bergkaas en alpenbloemen tot huisgemaakte rabarbertaart, bij Briol werken ze enkel met lokale producten en proef je wat je eet.

Wie hier voldoende energie heeft opgedaan, kan ook nog verder wandelen naar de iconische Tre Chiese, drie kerken die nagenoeg tegen elkaar aangebouwd zijn op de plaats van een oud bronheiligdom. Gezien de regenbui die bij ons helaas in de berglucht hangt, kiezen wij toch maar voor het pad richting Barbiano, al zou ik nog veel liever helemaal tot rust komen in de prachtige, nieuwe Isidor boomhut van Gasthof Briol.

Door Rani Guinée.

 Ook zin gekregen in een heerlijke vakantie in het mooie Zuid-Tirol? Op suedtirol.info vind je alle nodige informatie en inspiratie. #stayjuned

Briol
Briol

Duurzaam op weg in Zuid-Tirol

Omdat Zuid-Tirol een groene bestemming in elk opzicht is, wil de regio ook jou stimuleren om duurzamer op reis te gaan. Van hervulbare drinkflessen tot onbekende plekjes opzoeken, alle beetjes helpen. Benieuwd hoe jij er zorg kan dragen voor de natuur en de lokale bevolking? Ontdek hier alle groene tips.

Ontdek nog meer artikels over ...