De Smaakkaart trakteert je in Ronse op een stadswandeling waarbij proeven centraal staat. Van de tiende eeuw tot de Franse Revolutie was ‘De Vrijheid’ een stadje binnen de stad. In dit erfgoedkwartier in de binnenstad, dat nu volledig wordt geherwaardeerd, ga je met de Smaakkaart op stap. Op het parcours staan kijkdozen opgesteld die je een blik in het verleden van de Vrijheid gunnen. Met een flipbeweging flits je van het verleden naar het heden. De Sint-Hermesbasiliek en de crypte vormen  het epicentrum van de Vrijheid en liggen op het parcours! Een bezoek aan de Sint-Hermescrypte zal je uitermate verrassen, de Romaans-Gotische crypte is met zijn 32 zuilen dé grootste crypte van West-Europa en hét architecturaal pronkstuk van Ronse. Ietsje verderop ligt de oude Sint-Maartenskerk, grondig gerestaureerd en omgedoopt tot De Passage, met voedingswinkeltje en drank- en eetgelegenheden uitgegroeid tot een ware pleisterplek voor foodies!

Een gedreven ‘textilien’ neemt je mee voor een boeiende trip

Je smaakkaart is te koop bij Toerisme Ronse, waar je ook het recent ingerichte belevingscentrum van de Vlaamse Ardennen kan bezoeken. Het is de perfecte plek om je trip te starten. Hier spot je de plekjes die je zeker niet wil missen. Op het grote interactieve scherm kun je inzoomen op de kaart van de omgeving. Zet zeker ook eens de VR-bril op, voor een adembenemende adelaarskijk op de stad, vanop duizelingwekkende hoogte!
Naast het vernieuwde belevingscentrum stond vroeger de textielfabriek ‘Cambier-Robette’, pal in het centrum van de stad. Nu vind je hier het Must, het Museum voor textiel. Een gedreven ‘textilien’ neemt je mee voor een boeiende trip in de weverij van het museum.
Vlakbij het belevingscentrum kun je ook een aantal mooie art-decogevels spotten: in de gouden textieljaren van Ronse lieten fabrieksdirecteurs deze prachtige burgerwoningen bouwen.

De prachtige heuvels rond Ronse nodigen uit om de natuur in te trekken

De smaakkaart kost 15 euro en bevat 6 bonnetjes: begin met de typische Buuntsies, aperitief met een Ronsenaarke, laat je verwennen met een zoete versnapering bij een Barista, proef de pittige Camp’s mosterd met Hoge Motekaas, laat je verrassen door een Italiaanse hap en sluit af met een streekbier naar keuze. Elke hap brengt je op een nieuwe plek in de historische kern van Ronse.

Wil je naast de lekkere stadswandeling ook Vlaanderens Mooiste Landschap gaan verkennen? Goed nieuws! De prachtige heuvels rond Ronse nodigen uit om de natuur in te trekken. De Muziekberg met het idyllische Muziekbos is hiervoor perfect! Je kunt er de mooiste wandelroute van Oost-Vlaanderen, de Muziekbosroute, wandelen en als je geluk hebt, staan de blauwe kousjes er nog volop in bloei.

Zin gekregen in een dagje weg of een weekendje weg? Check www.visitronse.be voor leuke restaurantjes, wandel- en fietsroutes, toffe events en de talrijke logeeradresjes.

Toerisme Ronse
De Biesestraat 2
9600 Ronse
Tel 055/23.28.16
toerisme@ronse.be
www.visitronse.be

Ontdek nog meer artikels over ...