Dat Tenerife zichzelf meer en meer als een upscale vakantiebestemming presenteert, kon je al lezen in onze vorige artikels. Er is altijd wel wat te beleven voor de hele familie, en je vindt er heel wat sublieme boutique hotels, soms ver weg van de begane paden.
In deze reportage tonen we je een eenvoudig recept om thuis aan de slag te gaan met de keuken van Tenerife. Papas arrugadas con mojo is wellicht het meest emblematische en ook sympathieke voorbeeld van de Tinerfenya keuken, hoewel die verder ook heel wat exquise inventieve restaurants telt. Maar de letterlijk gerimpelde, gezouten aardappelen met twee dipsauzen, dat vind je werkelijk in elk lokaal eethuis. In de video legt Sarah je uit welke aardappelen je in België het best gebruikt, hoe je ze kookt en vooral, met welke ingrediënten je de twee sauzen maakt. Heerlijk als snack en als tussendoortje, maar net zo goed bij een lekkere moot geroosterde vis, of om het helemaal Tenerife te maken, een stoofpot van konijn met olijven en ui.

Voor Belgen wellicht nog de grootste verrassing is dat men op het eiland ook voortreffelijke wijnen maakt. Dat ligt in dit deel van de wereld, met een schier subtropisch klimaat, niet voor de hand. Maar de passaatwinden houden het hele jaar lang de temperaturen onder controle en de vulkanische grond zorgt voor mineraliteit en elegantie. Toegegeven, ook de wijnbouwers hier hebben lang gezocht naar het juiste evenwicht. Zoals op vele andere ‘warme’ plekjes in de wereld is het opletten om het alcoholgehalte onder controle te houden, en de wijn voldoende frisse zuren en aroma te schenken.
De belangrijkste kwaliteitsinjectie wordt in hoofdzaak door de druif zelf gegeven. Je vindt op Tenerife verschillende inheemse variëteiten die dateren uit de zogenaamde pre-phylloxera periode, een druifluisplaag die de wijngaarden wereldwijd decimeerde. Deze soorten zijn in de rest van Spanje niet te vinden. Het gaat dan bij witte wijn om Listan Blanco, Malvasia, Gual, Albillo Criollo, Vijariego, Moscatel, Marmajuelo en Verdello. En in rood vooral om Listan Negro, Negramoll en Tintilla.
Het eiland heeft vijf verschillende wijnstreken: Tacoronte-Acentejo, Ycoden-Daute-Isora, Vallei van La Orotava, Vallei van Güimar en Abona.
In België zijn de (betere) wijnen uit Tenerife niet gemakkelijk te vinden, maar bij A Taste Affair vind je bijvoorbeeld enkele wijnen van het topwijnhuis Suertes del Marques. Vanaf 15,50 euro. Een koopje voor deze uitzonderlijke vondst.

Door Toni De Coninck.
Productie en recept: Sarah Puozzo.

Meer info over Tenerife? Check www.webtenerife.nl.

Ontdek nog meer artikels over ...