Slow Walkers reizen betekent allerminst elkaar naarstig proberen voorbij te steken om het groepstempo op te drijven. In tegendeel, je komt terecht in een kleine groep gelijkgestemde reizigers die net als jou graag op het gemak rondstruinen. Een persoonlijke reisbegeleider neemt je mee op pad langs de mooiste plekjes die het land van bestemming te bieden heeft. Met al je prangende vragen kun je bij hem of haar terecht. Comfort en zorgeloos ontspannen staan bij WeTravel2 met stip bovenaan het prioriteitenlijstje. Kortom: je voelt je in deze groep niet het blok aan het been, maar eerder “one of them”. Het Slow Walkers aanbod is heel breed en divers. Op de planning staan onder andere een aantal groepsreizen naar Peru, Vietnam en Cambodja. Wie liever in zijn eentje de wijde wereld intrekt, kan de Canarische eilanden, Turkije en Noord- en Zuid-Europa onveilig gaan maken.

Hoewel de meeste Slow Walkers groepsreizen je naar verafgelegen bestemmingen brengen, staat ook een regio dichter bij huis op de planning: De Zuid-Spaanse regio Andalusië. De warme gloed van de Spaanse zonnestralen geeft er je gezicht dezelfde glow als toen je voor het eerst je lief ontmoette. Als de zon het dan toch laat afweten, kun je je lichaam nog opwarmen aan de warme gastvrijheid van de Andalusiërs zelf. Lekkerbekken kunnen hun buikje verwennen met het bekendste foodsharing concept dat z’n oorsprong vindt bij de Spanjaarden: tapas. Andalusië staat ook bekend om de dans waarin het zuiderse temperament duidelijk naar boven komt: de passionele, vurige flamenco. Tijd voor een kleine opsomming van hoe deze tiendaagse groepsreis al jouw zintuigen zal prikkelen. En dit op een ‘gezapig’ tempo.

De Arabische kalligrafische woorden aan de binnenkant van het rode paleis vallen als puzzelstukjes samen in één groot kunstwerk

Architecturale historische pareltjes
Voor Star Wars fans is de Plaza de España een must see. Het gigantische plein in Sevilla vormde het decor voor een scène uit de film ‘Attack of the Clones’. Agorafoben kunnen het halvemaanvormige plein dan weer beter niet bezoeken. Het heeft een doorsnede van 200 meter waardoor je op een panoramische foto zo minuscuul lijkt dat je spontaan een spelletje “Where’s Wally” zou kunnen spelen.
Granada, Córdoba en Sevilla worden ook wel de Gouden Driehoek van Andalusië genoemd. De rijke geschiedenis van deze steden heeft z’n sporen achtergelaten op de architectuur van een aantal imposante gebouwen en monumenten. Wie aandachtig kijkt, spot hier en daar een detail die op verschillende religieuze invloeden wijst. In het koninklijk paleis Alcazar Real in Sevilla loert om elke hoek een nieuwe bouwstijl: de Gotische, Moorse, Mudéjar en de Renaissance. De gotische kathedraal met z’n spitse torentjes vormt dan weer een harmonieus geheel met de Giralda toren die ooit deel uitmaakte van een Moorse moskee. De Islamitische stijl vinden we ook in de Mezquita, een kathedraal in Cordoba. De haast hypnotiserende rood-witte massa aan marmeren zuilen doen je er dolen alsof je net een marathon rondjes draaien op de carrousel overleefde. Granada met haar Alhambra Paleis maakt de Gouden Driehoek compleet. De Arabische kalligrafische woorden aan de binnenkant van het rode paleis vallen als puzzelstukjes samen in één groot kunstwerk. De aandachtige bezoeker merkt een paleis op pal in het midden van het paleizencomplex waarvan de stijl compleet verschilt met de rest van de paleizen. Het christelijke paleis in Renaissancestijl herken je aan de Ionische en Dorische zuilen, versierd met vele fijn afgewerkte afbeeldingen en figuren.

Wie aan Ronda denkt, denkt onvermijdelijk ook aan de stierengevechten. Een bezoek aan één van de oudste stierenarena’s mag dan ook niet ontbreken. Neem even plaats op één van de 5000 beschikbare plaatsjes en je ziet de toreador met zijn rode doek zo voor je, oog in oog met een opgefokte, bloeddorstige stier. Een dagtrip richting de oudste stad van West-Europa, Cadiz, brengt je even in het land van de dikke sigaren en revolutionair Fidel Castro. Als je de malecón in deze zusterstad van Havana bewandelt, heb je het gevoel dat je de wereldberoemde boulevard in Havana zelf aan het verkennen bent.

Gastronomie en cultuur
Ik hoor je al denken: “Al die kilometers afleggen om die waslijst aan gebouwen te bezoeken, waar is de take it easy-mentaliteit gebleven?” Geen zorgen, enkele culturele en gastronomische hoogtepunten geven je de nodige adempauzes om even uit te blazen. Zo kun je de Andalusische cultuur letterlijk opsnuiven in de gemeente Jerez de la Frontera. De sterk doordringende sherrygeur lokt je recht naar de bodega’s. Eéntje daarvan is de Bodega Tio Pepe, waar de rijke smaken van één van de meest bekende sherry’s je smaakpapillen zullen overweldigen. In de verte triggert het ritme van de castagnetten je dansbenen om binnen te dansen in één van de vele flamenco dansscholen. Het bruuske, harde voetenwerk staat in schril contrast met de elegantie en lenigheid van los ‘Caballos Andaluces’. Een achttiende eeuws paardenballet in Jerez waar je ogen tekortkomt om de choregrafieën te volgen.

Voor de fijnproevers onder ons is de overdekte Mercado in Málaga een must visit. In de Mercado Central de Atarazanas zijn drie grote hallen gevuld met verse vis, vlees, groenten en fruit. Je zintuigen worden verwend met lekker geurende etenswaren in een kleurrijke setting. Het prachtig gekleurde glas aan de achtergevel lijkt wel op een schilderij dat op glas geplakt werd. Ook je smaakpapillen worden uiteraard verwend. De veelheid aan intense smaken vormen een explosie in je mond die nog lang blijft nazinderen.

Ruimte voor ontspanning
Het zou geen slow walker-reis zijn als er ook niet af en toe dolce far niente momenten op de planning staan. Vlij je strandhanddoek neer op het zachte zandstrand en doe een bruin kleurtje op onder de stralende Spaanse zon. Ben je geen fan van het korrelige zand tussen je tenen, dan kun je een duik in het verfrissende zwembad van het hotel nemen of heerlijk relaxen in de wellness. Wetravel2 voorziet tijdens de uitstappen ook genoeg vrije momenten om te verdwalen in het doolhof aan smalle straatjes en pleintjes die Andalusië rijk is. Vergeet ook de lokale winkeltjes niet om op souvenirjacht te gaan.

Door Eva Dekeyser.

Slow Walkers reizen zijn geschikt voor iedereen met een gezonde zin voor avontuur, maar vooral voor senioren en mensen die wat minder te been zijn. Heb je zin gekregen om deze Zuid-Spaanse regio beter te leren kennen? Bekijk dan alvast alle praktische info op www.wetravel2.eu. Je vindt er ook info over de andere Slow Walker bestemmingen zoals Peru, Vietnam en Cambodja.

 

Ontdek nog meer artikels over ...