De locatie van Cadiz spreekt enorm tot de verbeelding. De stad is gebouwd op een schiereiland en letterlijk élke straat leidt naar zee. Als je richting oude stad rijdt, langs de wandelkade met uitzicht over de oceaan, waan je je in Havana waar gelijkaardige pastelgetinte huizen de ‘Malecon’ sieren.
Cadiz is de oudste stad van West-Europa, gesticht door de Feniciërs in 1100VC. Gek genoeg vind je slechts weinig echt oude gebouwen terug in het stadsbeeld. De tand des tijds heeft heftig toegeslagen, maar de stad heeft ook een woelig verleden gekend. Niet in het minst door zijn bijzondere ligging kozen piraten haar vaak als doelwit uit en vele volkeren waaronder de Grieken, Romeinen en Arabieren hebben gestreden om het mooie schiereiland. Restanten van robuuste versterkingen getuigen hiervan.

Een bezoek aan Cadiz

Cadiz is een aangename plek om tijd door te brengen. Eigenlijk is de stad één lange sliert smalle straten tussen verschillende pleinen in. Op de riante pleinen mag de zon weelderig schijnen, maar in de straten kun je genieten van koelte en schaduw. Gezien de stad op een schiereiland werd gebouwd en uitbreiden dus enkel in de hoogte kon, zijn de straten heerlijk schaduwrijk geworden. Ideaal, want in de zomer durft het kwik hier stijgen tot 40 graden celsius.
Elk plein heeft zijn eigen karakteristieke sfeer. Plaza de las Flores is erg sfeervol en een plek waar locals graag vertoeven. Hier worden al decennia lang bloemen verkocht bij de Iglesia Santa Cruz. Een legende wil dat je verzoeken aan God meer kans op slagen hebben als je ze vergezelt van een tuiltje bloemen. Bovendien moet je ook hier zijn, bij Las Flores, voor de beste paëlla en kraakverse gefrituurde zeevruchten van de stad! De Plaza de la Catedral is veruit het populairste plein bij de toeristen die in grote aantallen toestromen om de imposante kathedraal te bezoeken waaraan maar liefst 116 jaar werd gebouwd. Op het plein zijn de vele terrasjes een aangename extra en ideaal om even te verpozen voor je een shoppingmarathon overweegt. Cadiz is namelijk een klein shoppersparadijs. Charmante lokale boetiekjes, grote ketens, leuke hebbedingetjes. Het is er allemaal in veelvoud te vinden.

Sherry in Jerez

Jerez de la Frontera moet het in tegenstelling tot Cadiz zonder strand stellen, maar daarvan ligt men hier beslist niet wakker. Hoe zou het ook anders als hoofdstad van de flamenco en de sherry. Je bent niet echt in Jerez geweest zonder een bezoek aan een een sherryhuis. Andalusia is heel fier op zijn sherry. Grote vaten staan verspreid in de stad uitgestald voor bars en restaurants. Gonzalez Byass is de grootste producent en maakt ondermeer de wereldberoemde Tio Pepe. Je kunt het wijnhuis en het domein bezoeken en afsluiten met een proeverij. Ga zeker ook eens kijken naar de vaten gesigneerd door personaliteiten waaronder Orson Welles, Steven Spielberg en de hele Spaanse koninklijke familie.

Nog een must in Jerez is de schitterende Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre. In 1973 werd deze ‘school’ opgericht als ruiteracademie. Dressuur is hier het hoofdvak maar wie wil, kan ook trainingen bijwonen en de stallen en zadelmakerij bezoeken. Maar de meeste bezoekers komen uiteraard voor de spectaculaire show. Een waar feest voor het oog. Terwijl klassieke muziek door de boxen galmt, leiden de fiere ruiters in prachtige 17e eeuwse kostuums hun dansende paarden door de piste. Heel indrukwekkend!

Nationaal park Doñana

Nog meer indrukwekkende dieren vind je in het Parque Nacional de Doñana, één van de grootste en mooiste moerasgebieden ter wereld. Het schitterende park blinkt uit in verscheidenheid. Je vindt er maar liefst 30 km zandstrand, duinen, moerasgebied en woud. En dat op amper 30 kilometer van Jerez. In 1967 werd het domein beschermd toen de streek zich industrieel ontplooide en in 1994 werd het Unesco erfgoed. Sindsdien komen jaarlijks zo’n 400 000 bezoekers naar het schitterende park met wel 360 soorten vogels, duizenden soorten planten, insecten en allerlei zeldzame dieren. De bedreigde Iberische nachtlynx, waarvoor bovendien een kweekprogramma werd opgezet, is ongetwijfeld de meest opvallende. In Sanlúcar de Barrameda steek je per boot de Guadalquivir over en bereik je het bezoekerscentrum waar je kunt inschrijven voor 4×4 tochten, begeleide wandelingen en vogelobservaties.

Naar Andalusië!

Erheen

Vueling vliegt je goedkoop en met een snelle overstap in Barcelona naar Jerez.

Ter plaatse

Een huurauto is een must. june. is ambassadeur van Sunny Cars, de belangrijkste broker voor huurwagens.

Logies

Wij verbleven in de het NH Jerez en in Villa Jerez, te boeken bij Caractere. Ook in de buurt van het nationaal park Doñana heeft deze touroperator een mooi hotel, de parador van Mazagon. In Cadiz kun je in de plaatselijke parador verblijven.

Ontdek nog meer artikels over ...