Funchal: het centrale punt

Uiteraard liggen een aantal van de must do’s in Madeira gegroepeerd in de bruisende en centraal gelegen hoofdstad Funchal. In het hart van de stad vind je bijvoorbeeld elke dag de Mercado dos Lavradores, een unieke boerenmarkt die me meteen overweldigt met zijn kleuren en aroma’s. Van bloemen en tropische vruchten tot dagverse vis en specerijen, je vindt het hier allemaal. Ambachten zijn hier troef, zo ontdek ik ook bij Bordal, een van de oudste en beroemdste fabrikanten van Madeirees borduurwerk. Achter de smalle gevel van het gebouw schuilt een atelier waar je even terug in de tijd reist en alles ontdekt over het bijzondere productieproces.

(Lees verder onder de foto’s.)

Madeira
Madeira

Ook de Wine Lodge van een van de grootste en bekendste producenten van Madeirawijn, Blandy’s, bevindt zich in het centrum van Funchal in een oud franciscanenklooster. Binnen verkennen we meer dan 200 jaar wijngeschiedenis én proeven we uiteraard enkele pareltjes van wijnen. Hét pluspunt van hier aan souvenirshoppen doen? Je kan de wijn laten klaarleggen in een partnerwinkel op de luchthaven. Zo hoef je hiervoor alvast geen onbestaande plek in je koffer meer te zoeken.

De Teleférico do Funchal voert ons vanuit het centrum naar ongeveer 550 meter hoogte, waar de Monte Palace Tropical Garden ons opwacht. Deze groene oase is een geslaagd amalgaam van tropische bloemen en planten, oosterse architectuur en Afrikaanse kunstobjecten. Een echte tuin van Eden waar je makkelijk uren kan vertoeven en die bovendien een van de meest fotogenieke plekjes van de hoofdstad is. Nu we ons toch op deze hoogte bevinden, wagen we ons meteen ook aan een echte Madeirese klassieker: een toboggan-ritje bij Carreiros do Monte. De rieten slee en rubberen schoenzolen van de bestuurders brengen je maar al te graag weer naar beneden.

(Lees verder onder de foto’s.)

Madeira
Madeira
Ben je wel echt op Madeira geweest als je de traditionele vier-seizoenen-op-één-dag niet hebt meegemaakt?

Oost

Het oosten van Madeira is ongetwijfeld de ruwere kant van het eiland en dit in de mooiste betekenis van het woord. De regenwolken in de bergen dreigen even roet in het eten te gooien, maar dankzij de flexibele jeep-chauffeur van Discovery Island Madeira slagen we erin het programma zodanig om te gooien dat we geen spat regen tegenkomen. Achja, ben je wel echt op Madeira geweest als je de traditionele vier-seizoenen-op-één-dag niet hebt meegemaakt? Ook al is het er altijd een aangename 16° tot 22° graden Celsius, laagjesoutfits zijn een must.

Onze eerste stop, Ponta de São Lourenço, is meteen ook het uiterste punt van het eiland. Alleen al de onaangetaste, roestkleurige kustlijn en het geluid van de zeegroene golven die tegen de rotsen klotsen volstaan om op z’n minst even naar het uitkijkpunt uit te wijken. Wie nog meer tijd – en moed – heeft, kan zich ook wagen aan een prachtige rotswandeling op het schiereiland.

Dieper landinwaarts maken we een korte tussenstop bij de rumfabriek van Engenhos do Norte in Porto da Cruz. Dit is een van de vijf suikerraffinaderijen op Madeira, maar wel de enige die nog gebruikmaakt van een authentieke stoommachine. Uiteraard moet een bezoek aan de fabriek dan ook gepaard gaan met een degustatie van hun populaire 970 Reserva en de traditionele, Madeirese poncha, een drank op basis van suikerriet brandewijn, passievrucht- en citroensap. Al ben ik stiekem vooral verknocht aan de huisgemaakte suikerrietkoekjes.

(Lees verder onder de foto’s.)

Madeira
Madeira

Het kleine dorpje Santana is de enige plek op heel het eiland waar je nog enkele authentieke Palheiros vindt. Een van deze typische driehoekige huisjes wordt vandaag zelfs nog steeds bewoond. De anderen zijn ondertussen vooral een toeristische attractie, maar een foto met deze kleurrijke stukjes geschiedenis mag nu eenmaal niet ontbreken tijdens een Madeiratrip.

Vanuit Santana trekken we verder de bergen in richting Levada dos Balcões. De vergezichten en de weelderige vegetatie langs de slingerweg hiernaartoe doen haast denken aan Hawaii. De korte wandeling door de jungle van Ribeiro Frio volgt de Levada – letterlijk irrigatiekanaaltje – tot bij de Verada dos Balcões, vanwaar je van een prachtig panorama over Madeira geniet. Al zijn de vrolijke vinkjes die je maar al te graag even komen groeten misschien nog de grootste verrassing. Tijdens ons bezoek zijn de hoogste bergtoppen gehuld onder een mistige laag, die eigenlijk net voor nog een extra vleugje mystiek zorgt. Wie de weergoden beter gezind zijn, kan van hieruit nog even doorrijden naar het uitkijkpunt Pico do Arieiro.

(Lees verder onder de foto’s.)

Madeira
Als je geluk hebt, hoor je zijn klassieke muziek weergalmen tussen de vaten vol authentieke Madeirawijn.

West

Ten westen van Funchal vind je de bijzondere, biologische boerderij Fajã dos Padres, gelegen op een klein stukje land tussen zee en klif. De boerderij is makkelijk met de wagen te bereiken, al ruil je deze dan voor het laatste stuk even voor de kabelbaan van het domein om helemaal beneden te geraken. Het uitzicht is het echter meer dan waard. Laat het pad tussen de bananenbomen en ontelbare exotische bloemen en vruchten je leiden tot bij het prachtige huis van eigenaar en wijnmaker Màrio Fernandez. Als je geluk hebt, hoor je zijn klassieke muziek weergalmen tussen de vaten vol authentieke Madeirawijn. Die houdt immers naar eigen zeggen net zoveel van opera als hijzelf.

Aan panorama’s geen gebrek op Madeira. Eenmaal weer boven verplaatsen we ons namelijk naar Cabo Girão, een van de beroemdste uitkijkpunten van het eiland dat met 580 meter hoogte tot een van de hoogste kliffen van Europa behoort. Het is even slikken wanneer je door het glazen platform de branding van de Atlantische Oceaan onder je voeten ziet, maar het uitzicht is wondermooi.

De westelijke bergen van het eiland lenen zich ook tot de ultieme Sunset Experience met Adventureland. Een jeep voert ons opnieuw de hoogte in, al blijkt hij vooral erg welkom wanneer we onze uiteindelijke bestemming, die zich op een hobbelige heuvelkam blijkt te bevinden, bereiken. Hier word ik verrast met een idyllische schommel, een glas witte wijn en een van de mooiste zonsondergangen die ik ooit zag. Van magie gesproken.

Door Rani Guinée

Kriebelt het bij jou ook al om dit Portugese paradijs te verkennen? Laat je nog meer verleiden door alle tips van Visit Madeira en #stayjuned voor onze favoriete culinaire adresjes en overnachtingstips op het eiland, volgende week op june.

Madeira

Ontdek nog meer artikels over ...