We starten in het bruisende hart van de stad, op de markt. Het is een gezellige plek met restaurants, cafés en leuke terrasjes. Met meer dan 100 waardevolle cultuurhistorische gebouwen lijkt de stad wel een lappendeken, bezaaid met monumenten. Heerlijk kuierend door de straten met gezellige en originele boetiekjes bereik je het iconische stadhuis. Het vormt één geheel met de 14e-eeuwse Lakenhalle en het 16e-eeuwse Belfort in Brabantse laatgotische stijl. Niet voor niets prijkt het gebouw eervol op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wandelwalhalla
Het MOU museum, gevestigd in het stadhuis, onthult nog meer rijke geschiedenis van Oudenaarde. Zo stelt het vijftien originele wandtapijten tentoon. Van de 15tot de 18eeeuw maakte de Scheldestad furore in de wandtapijtkunst. In de 16eeuw beleefde de productie en de wereldwijde export van dit luxeproduct gouden tijden. Een vleugje chauvinisme is hier zeker op zijn plaats. De kwaliteit van het Oudenaardse wandtapijt behoorde tot de absolute top in Vlaanderen, naast die van Arras, Doornik, Brussel, Gent en Brugge.
Niet alleen het historische centrum van Oudenaarde is verrassend en authentiek. Als een zachte deken omringt het natuurschoon van de Vlaamse Ardennen de stad. Idyllische heuvels wisselen af met groene valleien en oogstrelende akkerlandschappen. Zowel voor recreatieve wandelaars als voor doorgewinterde stappers is de regio een paradijs op aarde, een echt wandelwalhalla.
Met uitgestippelde trajecten vanuit Oudenaarde is het dubbel zo hard genieten. De wandelnetwerken Getuigenheuvels, Zwalmvallei en Bronbossen vormen samen meer dan honderd kilometer wandelplezier. Stippel zelf je parcours uit en volg eenvoudig de bewegwijzering, met inspiratietips en leuke weetjes onderweg. Deze uitgestippelde wandelroutes zijn te verkrijgen op de website van Toerisme Oudenaarde, of in het infokantoor in het stadhuis.

Het is een plek om te herbronnen, perfect voor jong en oud

De Ronde vanop de eerste rij
Kleurrijke wieleroutfits zijn een vertrouwd beeld in Oudenaarde. De groene hellingen van het hinterland vormen het bekende decor voor de Ronde van Vlaanderen. De Scheldestad neemt al enkele jaren de honneurs van aankomstplaats waar. Elk jaar is het uitkijken naar dé hoogmis van de Vlaamse koers. Maar wie denkt dat het naast dit topevenement bij dagdromen blijft, nodigen we graag uit in het wielermekka bij uitstek. Welkom in de stad waar het 365 dagen lang de Ronde van Vlaanderen is!
Herbeleef de heroïsche hoogtepunten in het Centrum Ronde Van Vlaanderen (CRVV), of klik als cycling-lover zelf de pedalen aan. Wie de beproeving aandurft, kan meteen de weg op. Het CRVV is trouwens de geknipte start- en aankomstplaats voor je eigen Ronde, het ligt vlakbij de Markt van Oudenaarde en toch rij je al snel de heuvels in.
Zie je het nóg avontuurlijker? Dan is het outdoorpark van The Outsider aan de Donkvijvers, op een boogscheut van het centrum, een absolute must. Het recreatiepark is maar liefst 40 hectare groot en belooft niet één maar zeven hoogtepunten: de Seven Summits. Wie minder avontuurlijk aangelegd is, geniet evengoed van deze exclusieve setting.
De Vlaamse Ardennen nodigen dus uit tot een heuse ontdekkingstocht door lieflijke dorpjes, velden en kronkelende wegen. Het is een plek om te herbronnen, perfect voor jong en oud.

Door Chloé Stouten.

Ontdek nog meer artikels over ...