Waar is de liefde voor (gezonde) voeding begonnen?
Sandra Bekkari: ‘In mijn jeugdjaren deed ik aan atletiek op competitieniveau, ik liep de 800 meter. Je kan trainen en met sport bezig zijn maar op een bepaald moment besef je dat het totaalplaatje aandacht moet krijgen. Voeding werd al vrij snel een belangrijke schakel. Het gezond eten is mij niet met de paplepel meegegeven. Er werd thuis niet veel aandacht besteed aan gezonde voeding. Zo is de interesse bij mij gegroeid. Ik ben erover beginnen lezen en heb een aantal opleidingen gevolgd. In 2008 werd de Sana-methode ontwikkeld. Het is een helse zoektocht geweest naar de gulden middenweg. Ik heb mij nooit kunnen vinden in lightproducten of calorieën tellen. De focus ligt bij mijn visie op gezondheid. De meeste mensen verliezen wel gewicht door de Sana-methode te volgen, maar dat zie ik eerder als een leuke bijwerking. De weegschaal mag niet je enige doel zijn. Gezond leven is zoveel meer dan dat. Je voelt je beter, het geeft je energie en is belangrijk voor een goede weerstand. Vandaag is dat wel duidelijker dan ooit.’

Kan je misschien eens kort schetsen – voor de lezers die het nog niet kennen – wat de Sana-methode precies is?
Ik geloof niet in een eetpatroon bruusk te veranderen, dat gaat niet van vandaag op morgen. Je doet dit best geleidelijk aan, stap voor stap. De 7 belangrijkste punten naar een gezonde levensstijl heb ik gebundeld in de Sana-methode. Het begint vaak met bewuster eten en plannen. Maar ook volop variëren met superfoods, meer bewegen en voldoende water drinken. Blauwe bessen, kurkuma, broccoli en amandelen zijn enkele voorbeelden van superfoods. Die voedingsmiddelen zijn rijk aan zeer gezonde bio-actieve plantenstoffen. Het is een totaalpakket. De 7 stappen moet je niet in één keer toepassen. Iedereen zijn levensstijl is verschillend, ook je eigen aandachtspunten. Ik pas de 80/20 regel toe. 80% gezond basisvoedsel, maar ik laat het toe om nu en dan te genieten van een extraatje.

Geen strakke voedingsschema’s en afgewogen hoeveelheden, maar een aantal gewoontes veranderen.
Klopt. Wat ik heel belangrijk vind is practice what you preach. Een gezonde levensstijl is er bij mij ondertussen helemaal ingebakken. Ik hoef bijvoorbeeld niet meer na te denken om dagelijks anderhalve liter water te drinken, dat is een gewoonte. Als mensen een aantal routines niet gewend zijn, dan vergt dat motivatie. Neem nu groenten. Voor mij zijn groenten zo belangrijk bij een maaltijd. Als we eens uit eten gaan en er liggen niet veel groenten bij, dan mis ik dat.

Opmerkelijk in de aanpak van Sandra Bekkari: eens zondigen moet kunnen.
Ik hou niet van het zwart-witverhaal, het extreme dieet. Je mag me altijd wakker maken voor chocolade, geen grote repen natuurlijk, maar 1 à 2 stukjes waar ik ten volle van geniet. Dat is ook een dagelijkse gewoonte in mijn gezonde levensstijl. Het is evenwicht vinden en het gevoel hebben dat je er geen moeite voor hoeft te doen. Het blijven genieten, dat is belangrijk. En lief zijn voor jezelf.

Sandra Bekkari
‘Het is voor mij altijd een combinatie geweest van vlees, vis én veggie. Balans’

Als trouwe verzamelaar van jouw boeken is geen enkel gerecht mij onbekend. Behalve de Sanabox aangeboden door Foodbag. Hoe is dat idee ontstaan?
Het is belangrijk dat gezonde voeding toegankelijk is. Mensen willen vaak gezond eten, maar om bepaalde redenen lukt het niet. Eén van die redenen is een drukke agenda. Herkenbaar? Zo werd de Sanabox geboren. Je hoeft geen planning meer te maken en kan de gevreesde uitstap naar de supermarkt in coronatijden vermijden. De Sanabox wordt gewoon aan huis geleverd. Zo simpel kan het zijn. Verse ingrediënten in de juiste hoeveelheden met een recept erbij. Daar win je ongelooflijk veel tijd mee. Veel mensen gaven ook aan dat ze door de box minder voedsel verspillen. Voor een bepaald gerecht koop je anders een bepaald kruidenplantje en gebruik je er een paar blaadjes van. Dan staat dat plantje er voor de rest van zijn dagen te verwelken. Ik geef maar een voorbeeld. (lacht)
Mensen kunnen met de Sanabox kiezen tussen 4 gerechten per week. Naast een vlees- of visgerecht is er telkens een vegetarische optie. Voor mij is het belangrijk dat wanneer men kiest voor vlees, de portie niet te groot is. Ik ben een voorstander van minder vlees eten en meer voor kwaliteit kiezen met een grote dosis groenten erbij. Mensen die bewust kiezen voor veggie, kunnen het Sanagerecht combineren met andere vegetarische gerechten van Foodbag. Lezers stellen me ook vaak de vraag waarom mijn boeken niet volledig vegetarisch zijn. Het is voor mij altijd een combinatie geweest van vlees, vis én veggie. Balans. Ik wil gezond eten toegankelijk maken, zodat ze het volledig zien zitten. Ze kiezen voor minder vlees, maar het mag nog wel. Ik kan zeker genieten van een vegetarische maaltijd, maar een stukje verse Noordzeevis eet ik ook zeer graag. Ik ben ervan overtuigd dat je met of zonder vlees gezond kan eten.

Wat is het geheim van de drukke agenda van Sandra Bekkari?
Ik neem regelmatig zelf de box. Tijdens de eerste lockdown was de supermarkt echt geen plezier. De Sanabox is dan ook enorm in populariteit gestegen. Mensen hebben nog nooit zo veel moeten koken het voorbije jaar. Ik moet toegeven, thuiswerken is niet altijd gemakkelijk. Het zoeken naar evenwicht valt me soms zwaar. Werk, gezin, gezond eten… Het is niet evident om alles georganiseerd te krijgen.

‘Eten is zoveel meer dan voeding, het is het samen genieten van een lekkere maaltijd’

Je gezin is heel belangrijk voor jou. Lukt het nog om voldoende quality time te organiseren?
De Sana-gerechten zijn volledig familyproof. De box kan je bestellen vanaf 1 tot 5 personen. Pas op, je kan niet alles lekker vinden hé. Dat is normaal. Maar eten met het gezin is voor mij een belangrijk moment. Hier thuis is het bijvoorbeeld een gewoonte om geen smartphones aan tafel te gebruiken. Wanneer we aan tafel zitten is het we-time. Eten is zoveel meer dan voeding, het is het samen genieten van een lekkere maaltijd. Ik zeg niet dat ik voor elke maaltijd van de dag uitgebreid kook. Dat kan in de middag gewoon wat restjes verwerken of een groentenomelet zijn. Het samen aan tafel genieten en bijpraten, dat zijn de vaste, heilige momenten thuis. Mensen zeggen vaak: ik heb daar geen tijd voor, wel, ik heb ook geen tijd. Het is geen tijd vinden maar tijd maken. Iedere dag kamp ik met het gevoel dat ik nog allerlei dingen wou doen. Maar het waken over je familie en het samen genieten is zo belangrijk. Dat geeft me energie.

june. is een reismagazine. Zijn er specifieke landen of reizen die jou inspireren voor nieuwe gerechten?
We reizen niet supervaak, maar uiteraard brengt een vakantie mij volledig tot rust en kan ik er heel wat inspiratie opdoen. Wanneer we uit eten gaan, bestuderen we de menukaart altijd tot in detail. De avontuurlijke combinaties of de klassieke gerechten van dat land probeer ik dan in een Sana-jasje te stoppen. Soms denk ik erover om er eens maand op uit te trekken. Naar Japan bijvoorbeeld. Ik ben een enorme liefhebber van groene thee. Een echte theeceremonie bijwonen staat op mijn bucketlist.
Ik hou van een rijk smakenpalet. In mijn recepten experimenteer ik graag met de mediterrane, oosterse en Belgische keuken. Ik vind het belangrijk om daar avontuurlijk in te zijn. Kruidenmixen van de Midden-Oosterse keuken zoals ras el hanout en garam masala gebruik ik ook in veel gerechten. Die specerijen zijn in iedere grote supermarkt te vinden. Met de juiste kruiden kan je op zo’n eenvoudige manier een heerlijk stoofpotje klaarmaken waar je een vakantiegevoel van krijgt. Ik hou ervan om de ene dag een Belgische klassieker, zoals mijn versie van de hespenrolletjes met bloemkoolkaassaus en een lekker krokant korstje voor te schotelen, en de andere dag een spicy Thaise curry te bereiden. Die mix vind ik zalig.

Door Luna Barbosa dos Santos.

Je kunt de Sanabox van Sandra Bekkari bestellen via de website van Foodbag.

Ontdek nog meer artikels over ...