Foodbag profileert zich als een verdeler van Belgische kookboxen, en dat mag je ook letterlijk nemen. Je vindt op hun menukaart en in de dozen zoveel mogelijk producten van eigen bodem, al wordt het occasionele blik kokosmelk niet vergeten. In 2021 eten we bewust en duurzaam, maar nog steeds erg mondiaal. Thaise, Italiaanse en Centraal-Amerikaanse invloeden worden niet uit de weg gegaan, zolang ze een ondersteuning bieden aan de terroirproducten in de doos.
Zo is de Mexicaanse zoete aardappel met avocadocrème minder exotisch dan hij lijkt. De bataten worden sinds kort immers in België geteeld, waardoor er weer een heleboel transportkilometers worden gewonnen. Bij de andere leveranciers vinden we hippe, ‘eigen’ merken als Berloumi, Meatier, Greenway, Callas Confiture en Soepmie, maar ook culttoppers als de mostaard van Wostyn (een van de drie beste van het land) en zuivelproducent Inex, waarmee Staf de melkboer in mijn jonge jaren al de hort opging.

De bestelling
Ik bestel voor het eerst op Foodbag en moet even zoeken wat er precies van mij verlangd wordt. Moet ik een account aanmaken? (Neen.) Hoeveel gerechten mag ik bestellen? (Er zijn 14 keuzes. Je bestelt 3 of 4 gerechten met eventueel wat extra’s.) Is er elke week wat anders? (Ja. Er zijn natuurlijk geen 700 compleet verschillende bereidingen per jaar, maar er is veel variatie.)
Ik vink vier bereidingen aan: witvis in tomaten-kokossaus met boerenkool; varkensmignonette met rösti van pastinaak en champignonsaus; Mexicaanse zoete aardappel met avocadocrème; zalm in kokosmelk met limoen en rijst. Waarom precies die vier? Omdat ik die eerste week een beetje op safe wil spelen met ingrediënten die bij het hele gezin in de smaak vallen. De teens vinden bijvoorbeeld avocado en kokos wel lekker. En vier keer veggie is vooralsnog een no go, dus doen we één keer vlees en twee keer vis.
Ik betaal online en ontvang een mail met een duidelijk overzicht en instructies.

De levering
Mooi op het afgesproken tijdstip. Omdat het om verse producten gaat, met ondermeer rauwe vis, is het noodzakelijk dat er iemand thuis is en dat je de ingrediënten zo snel mogelijk naar de koelkast verhuist.

Dochter keek vooral uit naar de zoete aardappel met avocado en werd niet ontgoocheld

Wat zit er in de kookbox?
Alle ingrediënten die nodig zijn om de vier gerechten te kunnen bereiden. Er zijn een klein aantal uitzonderingen. Peper en zout, dat is logisch. Bloem, ook wiedes. Je stuurt niet elke keer een kilo bloem mee. Maar voor het gerecht met witvis is bijvoorbeeld ook currypoeder gevraagd. Dat heb ik niet in huis, ik stel doorgaans mijn specerijenmix zelf samen. Op dat moment kun je improviseren met een specerij die je wél hebt. Five spice bijvoorbeeld, dat geeft het een wat meer Marokkaanse toets. Of gewoon, zoals bij ons veel gebruikt wordt, een theelepel komijnpoeder. Past prima bij de tomaten en kokos.
We vinden verder nog een receptenboekje dat gepersonaliseerd is met een boodschap ‘Veel kookplezier, Toni!’ én enkel die recepten die je nodig hebt. Het lijkt me een huzarenstukje om voor elke individuele bestelling een apart boekje samen te stellen, maar qua storytelling lijkt het me een prima zet.
Foodbag stuurt ook een nieuwjaarscadeautje mee: een lunch bowl van het ook alweer Belgische merk Amuse.

De recepten
Sommige recepten lijken behoorlijk lang – voor de mignonette heb je al ras een hele pagina nodig, maar dat hoeft je niet te ontmoedigen. De recepten zijn uitgeschreven voor leken, pardon our French. Sommige stappen zou ik voor een andere doen, bijvoorbeeld eerst het vlees bakken en onder aluminiumfolie bewaren en dan pas de champignons in dezelfde pan bakken. Maar nu ben ik aan het zeuren.
Alles bij elkaar ben ik aan de bereiding met witvis (het is overigens koolvis) een half uur bezig, en dat is ongeveer hetzelfde tempo als ik zonder Foodbag, met eigenhandig samengeraapte ingrediënten zou doen. Zoete aardappel? Idem. Zalm? Iets langer omdat de rijst wat meer tijd nodig heeft. De rösti van pastinaak die bij de mignonettes horen, vergen nog het meeste arbeid. Ik heb geen grove rasp thuis en moet dus met de fijne variant aan de slag. Met een pijnlijke arm als resultaat.

Teenfactor
Dochter keek vooral uit naar de zoete aardappel met avocado en werd niet ontgoocheld. Carnivoorzoon wordt gelukkig van champignonroomsaus bij het vlees en de rösti van pastinaak, die dan weer minder bij zijn zus in de smaak vallen. ‘Waarom zou je zoet bij vlees eten?’

Foodbag levert uitstekende ingrediënten van eigen bodem en doet dat op een zo duurzaam mogelijke manier

Ons gedacht
De koolvis met tomaten en kokos is een voltreffer. Ik durf niet gauw zuren met kokosmelk te mengen omwille van het schiftingsgevaar, maar dit lukt wonderwel. Een uitstekend en zeer eenvoudig gerecht uit de Sana-reeks. We misten er misschien een paar lepels rijst bij, maar dan zou het weer wat minder Sana worden. De uit Latijns-Amerika stammende levensgezellin is in de wolken. Ze kent dit gerecht als chupe de pescado, een dikke vissoep die aan de westkust wordt bereid, en opgediend met koriander, pindanoten en rijst. De rösti van pastinaak scoren 3 op 4 (niet de dochter dus). De zoete aardappel ook 3 op 4 – zoonlief mist vlees. En de zalm kan iedereen ronduit bekoren.

Eindoordeel
Foodbag levert uitstekende ingrediënten van eigen bodem en doet dat op een zo duurzaam mogelijke manier. De gerechten zijn in balans, met voldoende vitamines en proteïnes. Wij betaalden 81,25 euro voor 4 gerechten, weliswaar voor 3 in plaats van 4 personen omdat we restjes en foodwaste wilden vermijden.

Bestellen?
Dat kan via deze link.

Door Toni De Coninck.

Disclaimer: june. werd niet vergoed voor deze specifieke test, die dus is gebaseerd op een objectief oordeel. Wij bestelden en betaalden de volledige kookbox.

Ontdek nog meer artikels over ...