Begin 2015 besloot Sam De Bruyn om meer te gaan reizen. Zijn vrije weekends zou hij voortaan in het buitenland doorbrengen. Een korte onderdompeling van 48 uur met een vriend of vriendin. Het is de formule van zijn blog Håndbagage. Geen toeristische trekpleisters op het to-dolijstje. Alleen maar genieten…  én daar hoort eten en drinken uiteraard ook bij.

Levensgenieter

Sam noemt zichzelf niet meteen een foodie, een levensgenieter daarentegen absoluut wel. “Het beste voorbeeld daarvan is mijn trip naar Servië. Ik had vooraf echt geen flauw benul van wat de Servische keuken te bieden heeft. Maar ik heb daar zo ongelofelijk lekker gegeten. In een bos aan de rivier Gradac aten we vers gevangen vis, recht van op de barbecue op mijn bord. Zo eerlijk en puur, hemels!”
“Of die keer in de bergen van Zuid-Tirol. Het grenst aan Oostenrijk en Italië, en dat merk je ook in hun keuken. Het is een verrassende combo: pastagerechtjes met een bergachtige touch. En vooral heerlijke wijnen, niet te vergeten (lacht)! Om de plaatselijke keuken te proeven moet je in Bolzano zeker eens langs gaan in het restaurant Löwengrube.”

Mediterraanse keuken

Over het algemeen is Sam een fan van de Mediterraanse keuken. Volgens hem wordt vooral de Spaanse keuken nog te vaak onderschat. “Die is echt veel verfijnder dan je denkt. Wat sommige chefs daar kunnen klaarmaken met de klassieke Spaanse, boerse smaken, da’s magnifiek.” Bovendien snapt hij perfect de Spaanse levensstijl: “Hoe later op de avond, hoe beter het eten wordt!” Dus onthult hij graag twee topadresjes:

Vuelve Carolina – Valencia
“De gerechtjes bereid door Quique Dacosta, een bekende Spaanse chef, gewoon tapas noemen, zou een schande zijn. Het is echt veel meer dan dat. Verfijnd en kwaliteitsvol.”

Bar Pere – Callosa d’en Sarria
“Een nogal smoezelig Spaans café met felle TL-verlichting en een oude luidsprekende Spaanse gastvrouw. Het klinkt niet aantrekkelijk maar de keuken is op sterrenniveau. Bovendien is het blijkbaar een van de beste chefkoks van de buurt (lacht). Voor mij hoeft het dus niet altijd fancy te zijn.”

Malta

Een ander goed voorbeeld daarvan is het adresje Ta’ Philip in Gozo. “Ik liet me leiden door een lokale gids en kwam daar terecht. Het eten zag er niet meteen appetijtelijk uit maar was zo waanzinnig lekker.  Een stoofpotje van konijn, bereid op een zelfgefabriceerde houten stookoven met draaischijf. Die authentieke werkwijze met eerlijke en lokale producten, daar hou ik echt wel van.”

Tel Aviv

Naar het einde van ons gesprek wordt Sam plots nog enthousiaster. “Oh my god, hoe kon ik Tel Aviv vergeten?! Daar heb ik het allerlekkerst ter wereld gegeten. Ik heb er mij bijna een indigestie gegeten (lacht).” De place to be is Port Said. Sam ontdekte het plekje op aanraden van dj Lefto. “Het is een doorsnee eetcafé waar er vaak dj’s met vinylplaten draaien. Eigenlijk zijn het enorm eenvoudige gerechtjes maar zo buitengewoon lekker. Ook heerst er een zeer open, sociale en ongedwongen sfeer. Het is er oké om aan je buur te vragen wat hij/zij besteld heeft en daarna bij de ober hetzelfde te bestellen.”

Foursquare

De applicatie Foursquare houdt Sam altijd bij de hand om nieuwe, hippe plekjes te ontdekken. “Het sluit echt perfect aan bij mijn leefwereld. Dat gevoel heb ik bij die andere applicatie TripAdvisor absoluut niet. Daar lees je precies enkel reviews van dikke Amerikanen die gerechten beoordelen op de grootte van hun portie (lacht).”

Wie is Sam De Bruyn?

Radiopresentator op Qmusic van 6u tot 9u samen met Heidi Van Tielen.

Én levensgenieter & travelblogger van Håndbagage.
Lees hier zijn blogposts over Tel Aviv, Zuid-Tirol, Malta en Spanje.

Ontdek nog meer artikels over ...