Oostenrijkse gastronomie? Van wereldklasse

Oostenrijk heeft naast zijn indrukwekkende natuur, wereldberoemde wintersportbestemmingen en rijke cultuur nog een andere troef in handen: gastronomie van wereldklasse. Het culinaire landschap van het land heeft zich in de laatste jaren enorm ontwikkeld. De langverwachte terugkeer van de Michelinster-uitreiking is daar dan ook het bewijs van. Deze herintrede van de prestigieuze gids luidt een nieuw tijdperk in voor de Oostenrijkse keuken. Oostenrijk is nu méér dan ooit een bestemming voor fijnproevers, met sterrenrestaurants die de internationale gastronomische wereld veroveren.

Michelin_austria_2025_1

Michelin in Oostenrijk: een comeback van formaat!

Na meer dan 15 jaar werd de prestigieuze Michelinster-uitreiking op 21 januari 2025 weer gehouden in Salzburg, dat voor één dag het bruisende epicentrum van de culinaire wereld werd. De ceremonie bracht de beste chefs en gastronomische pioniers samen, met inclusief torenhoge verwachtingen. Of die ingelost werden? Leest u gerust verder. Sinds de laatste uitreiking in 2009 heeft de Oostenrijkse gastronomie enorme stappen gezet, waardoor het land opnieuw zijn plekje op het wereldtoneel opeist.

Michelin_austria_2025_2
Michelin_austria_2025_3

Duurzaam en lokaal in de schijnwerpers bij Michelin Austria

De Michelin-uitreiking van 2025 ging niet alleen over het bekronen van excellentie, maar ook over het vieren van duurzaamheid, samenwerking én innovatie. Oostenrijkse gastronomie heeft zich de afgelopen jaren heruitgevonden, met een ongekende focus op lokale ingrediënten, seizoensgebonden gerechten en vernuftige technieken. Met de Michelin-uitreiking in Salzburg werd duidelijk dat het land trots zijn culinaire erfgoed koestert, maar ook durft te vernieuwen en de toekomst omarmt.

Michelin_oostenrijk_2025_1
Michelin oostenrijk_2025_2
Michelin oostenrijk_2025_3

Vreugde van stad tot bergdorp: Michelin erkent heel Oostenrijk

Ooit waren Michelin-sterren voorbehouden aan Wenen en Salzburg, maar deze editie gooide het roer om. Nu schitteren toprestaurants in heel Oostenrijk, van levendige steden tot idyllische bergdorpen.

Dat juist Salzburg de gaststad was, is geen toeval. Hier smelten traditie en innovatie naadloos samen – precies wat de Oostenrijkse gastronomie zo bijzonder maakt. De uitreiking bracht niet alleen de fine fleur van de culinaire wereld samen, maar zette Oostenrijk ook internationaal op de kaart als dé bestemming voor fijnproevers. Eén ding is zeker: hier eet je niet zomaar, hier beleef je gastronomie.

Michelin oostenrijk_2025_4
Michelin oostenrijk_2025_5
“De bekroning met twee sterren is een prachtige erkenning van ons werk en onze passie,” – Chef Benjamin Parth

Twee Oostenrijkse Michelinchefs aan het woord:

Chef Benjamin Parth

Benjamin Parth is de creatieve kracht achter Gourmetrestaurant Stüva in het prestigieuze Hotel YSCLA in Ischgl. Deze bestemming staat bekend om zijn uitzonderlijke gastronomie en luxe. Zijn culinaire carrière heeft hem naar verschillende toonaangevende keukens geleid, maar zijn hart ligt in de Oostenrijkse Alpen. Hier creëert hij met zijn team gerechten die zowel lokaal geïnspireerd als internationaal geprezen worden.

“Het feit dat wij als team en mijn restaurant nu ook twee sterren hebben ontvangen van de MICHELIN Gids, die wereldwijd wordt erkend als de maatstaf voor culinaire uitmuntendheid, is een prachtige erkenning van ons werk en onze passie,” zegt een trotse Benjamin Parth. Als een van de geselecteerde chefs bij de ceremonie in Hangar-7 had Parth ook de eer om de aanwezige gasten te trakteren op zijn signature dish: Arctic char on Galtür gentian foam.

We zijn trots dat we het enige vegetarische restaurant in Oostenrijk zijn met een Michelinster! – Paul Ivić
Chef Paul Ivić

Paul Ivić bewijst dat de vegetarische keuken allesbehalve saai is. Met een feilloos gevoel voor smaak en verfijning tilt hij biologische ingrediënten naar een ongekend niveau. Zijn restaurant TIAN in Wenen is een klasse apart. Het is het énige vegetarische restaurant in Oostenrijk met een Michelinster én een van de slechts vijf wereldwijd met die prestigieuze erkenning. Een culinair statement dat laat zien hoe groots groentegerechten kunnen zijn!

Als voorvechter van bewuste voeding wil Paul Ivić mensen bewust maken van de impact van genetisch gemodificeerde en met pesticiden behandelde ingrediënten. “Ik stel hoge eisen. Aan mezelf, mijn producenten én mijn team. We moeten voortdurend onze expertise aanscherpen, nieuwe producten ontdekken en samen met onze partners innovatieve paden bewandelen,” vertelt Ivić.

Michelin oostenrijk_2025_6
Michelin oostenrijk_2025_7

De bekroonde restaurants in Oostenrijk

De MICHELIN Gids Oostenrijk 2025 onthulde maar liefst 82 sterrenrestaurants. Hieronder volgt een overzicht van de gelauwerde winnaars:

3 Michelinsterren

Wenen – Amador – bevestigd
Wenen – Steirereck im Stadtpark

2 Michelinsterren

Golling on the Salzach – Döllerer
Hall in Tyrol – Schwarzer Adler
Ischgl – Stüva
Lech am Arlberg – Griggeler Stuba
Lech am Arlberg  – Rote Wand Chef’s Table
Mautern on the Danube – Landhaus Bacher
Mieming – Restaurant 141 by Joachim Jaud
Neufelden – Ois
Salzburg – Ikarus – bevestigd
Salzburg – SENNS.Restaurant – bevestigd
St. Anton am Arlberg – Gourmetrestaurant Tannenhof
St. Veit in Pongau – Kräuterreich by Vitus Winkler
Schützen on the Mountain – Taubenkobel
Werfen – Obauer
Wenen – Doubek
Wenen – Konstantin Filippou – bevestigd
Wenen – Mraz & Sohn – bevestigd
Wenen – Silvio Nickol Gourmet Restaurant – bevestigd

1 Michelinster

Achenkirch – Gründler’s Gourmet Stüberl
Altaussee – Geiger Alm
Bad Gleichenberg – Geschwister Rauch – Restaurant
Brixlegg – Sigwart’s Tiroler Weinstuben
Ehrenhausen – Die Weinbank – Restaurant
Feuersbrunn – Mörwald „Toni M.“
Fiss – Beef Club
Fiss – Bruderherz Fine Dine
Gamlitz  – Sattlerhof
Grafenstein – Moritz
Graz – Artis
Grieskirchen – Waldschänke
Großraming – RAU nature-based cuisine
Hadersdorf on the Kamp – Esslokal
Hirschegg – Kilian Stuba – bevestigd
Innervillgraten – Der Gannerhof
Ischgl – Paznaunerstube
Ischgl – Schlossherrnstube
Kitzbühel – Berggericht
Kitzbühel – Les Deux Kitzbühel – Brasserie & Bar
Lauterach – Guth
Leibnitz – Schlosskeller Gourmetstube
Leogang – dahoam by Andreas Herbst
Leogang – Kirchenwirt
Leutschach on the Wine Road – Lieperts
Ligist – Wörgötter – Fine Dining
Linz – Rossbarth
Linz – Verdi
Lochau – Mangold
Maria Wörth – Hubert Wallner
Mauterndorf – Mesnerhaus
Neustift in the Stubai Valley – Hubertusstube
Obergurgl – Austria Stuben
Salzburg – Esszimmer – bevestigd
Salzburg – Pfefferschiff – bevestigd
Salzburg – The Glass Garden – bevestigd
St. Andrä in Sausal – Harald Irka am Pfarrhof – Fine Dine
St. Anton am Arlberg – Alpin Gourmet Stube
St. Gilgen – Atelier Fischer
St. Kathrein am Offenegg – ZeitRAUM
St. Veit in Vogau – Thaller – Restaurant
St. Wolfgang in the Salzkammergut – Paula
Schärding – Lukas Restaurant
Sölden – Ötztaler Stube
Straden – Saziani
Steyr  – Lukas Kapeller
Stumm – Guat’z Essen
Telfs – Interalpen – Chef’s Table
Traunkirchen – Bootshaus
Tux – Die Geniesserstube im Alpenhof
Vorchdorf – Tanglberg
Weissensee – Die Forelle
Weissensee – Rouge Noir
Wenen – [aend] – bevestigd
Wenen – APRON – bevestigd
Wenen – Edvard – bevestigd
Wenen – Esszimmer – Everybody’s Darling
Wenen – Herzig
Wenen – Pramerl & the Wolf – bevestigd
Wenen – TIAN – bevestigd
Wenen – Z’SOM
Zell am See – MAYER’s Restaurant

Ook op Michelin-sterrenjacht in Oostenrijk? Het bloeiende culinaire toerisme is een bewijs van de kracht die in de Oostenrijkse keuken schuilt: het land is niet alleen een bestemming voor natuur- en cultuurliefhebbers, maar óók een must-visit voor fijnproevers. Meer ontdekken over de cultuur, charme en gastronomie van Oostenrijk? Bezoek Tourism Austria en Michelin Austria voor meer inspiratie.

Door Jasmina Dekrem

Ontdek nog meer artikels over ...