Eindhoven: dé Dutch design hoofdstad

In designstad Eindhoven vind je een constante vibe van creativiteit met originele design-hotspots en unieke evenementen. Op Strijp-S, het voormalig fabrieksterrein van Philips, kun je heerlijk rondwalen en tafelen tussen het industrieel erfgoed. Daal bij de Pastry Club af in de voormalig machinekamer om je te laten verrassen door ‘sweet design’ óf klim juist omhoog naar het ongepolijste Radio Royaal. Of proef de meest bijzondere ijssmaken bij Intelligentia Taste Rooms. Een andere levendige – en iets minder bekende – locatie in Eindhoven is het NRE-terrein, aan de rand van het centrum. Op het terrein van de oude gasfabriek kun je bij Restaurant Fifth heerlijk tafelen in een prachtige industriële omgeving. Daarnaast is het Van Abbemuseuméén van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa met ruim 3.000 kunstwerkers van zowel hedendaagse makers als moderne grootmeesters. Een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding waar je ook volop kan experimenten, proberen en ontdekken.

Dit najaar kan je je in Eindhoven meer dan ooit onderdompelen in design dankzij deze unieke events en belevingen:

 • Dutch Design Week – Get Set! (22 t.e.m. 30 oktober 2022)
  Dit jaarlijks, negendaags evenement is het grootse designevenement van Noord-Europa, met meer dan 2600 ontwerpers die er hun werk en concepten presenteren aan internationale bezoekers. Verschillende aspecten van design zijn hier te bewonderen, maar de nadruk ligt vooral op experiment, vernieuwing en cross-overs. Het thema van dit jaar is ‘Get Set!’ wat duidt op de verschuiving in mentaliteit van voorbereiding naar actie.
 • Lichtkunstfestival GLOW – Urban Skin (12 t.e.m. 19 november 2022)
  GLOW is een gratis (!) te bezoeken lichtkunstfestival in het centrum van Eindhoven met zo’n 35 (inter)nationale lichtkunstenaars. Via wandelroutes worden de verschillende lichtkunstprojecten met elkaar verbonden. Het thema van dit jaar is ‘Urban Skin’. Urban, omdat de stad en haar bewoners worden betrokken bij het evenement. Skin, omdat het thema uitnodigt om de binnenstad te bekijken als een bewegend lichaam dat GLOW met haar lichtkunst bedekt en bekleedt.
 • RetroFuture in Het Evoluon (vanaf 24 september)
  De iconische locatie Het Evoluon is eindelijk weer open voor publiek. Vanaf 24 september kun je hier de tentoonstelling RetroFuture bewonderen. In een spectaculaire setting word je als bezoeker met design, kunst, wetenschap en film meegenomen in de belevingswereld van toekomstdenkers, dromers en kunstenaars.

(Lees verder onder de foto’s.)

 

Brabant
Fietsen door Silly Walk Tunnel I Eindhoven
Brabant
GLOW I Eindhoven

Tilburg: rauw & experimenteel

Wie Tilburg tien jaar geleden voor het laatst bezocht heeft, herkent de stad in Noord-Brabant vandaag haast niet meer. Ze heeft immers een geweldige creatieve ontwikkeling doorgemaakt. Je vindt er unieke musea, het Spoorpark met spectaculaire uitkijktoren en de Piushaven, waar bourgondisch genieten een eigen invulling krijgt: van borrelen bij Stadsbrouwerij 013 tot dineren bij RAK, van luxe borrelplanken bij GOOD MOOD tot culinaire verrassingen van chef-kok Hein bij Harboury.

Of wat dacht je van de Spoorzone? Een kleurrijk gebied in álle opzichten, waar je ook heerlijk kunt tafelen. In restaurant de Houtloods zit je zo dicht bij de keuken dat je over de schouder van de kok kunt meekijken. Gourmet Market Central Station heeft maar liefst 16 foodconcepten onder één dak en in Eetbar De Wagon zit je in een oud treintoestel uit 1930. Origineel overnachten? Dan zijn de Tiny Houses van Hostel Roots een aanrader.

Ook in Tilburg en omgeving valt er heel wat design te beleven en ontdekken:

 • Doloris’ Meta Maze: het grootste kunstdoolhof ter wereld met meer dan 40 kamers vol mysterieuze kunstobjecten en verstopte doorgangen is dit een unieke beleving in zijn soort. Zodra je de Meta Maze betreedt, worden al je zintuigen op scherp gezet en geprikkeld. Om even bij te komen van alle indrukken kun je bij Doloris’ Rooftop terecht voor een hapje en een drankje.
 • TextielLab Tilburg: het kloppend hart van het TextielMuseum en dé plek waar ambacht, design en kunst elkaar vinden. Onder begeleiding van experts kun je hier een innovatief product creëren. Van weven, breien en borduren tot tuften en lasersnijden.
 • Schoenenkwartier: hier ontdek je de geschiedenis en de toekomst van schoenen en leer. Dit museum, kenniscentrum en maaklab is gevestigd in de westvleugel van het gerestaureerde Krophollercomplex in Waalwijk, nabij Tilburg. In de maaklabs worden vaklieden gekoppeld aan jonge ontwerpers die hier creatief aan de slag gaan met oude en nieuwe technieken. In het museum zijn wel honderden schoenen, maar ook andere materialen en apparatuur uit de schoenenindustrie tentoongesteld.
 • Sundaymorning@ekwc: In Oisterwijk ligt ’s werelds meest bekende kennis- en ontwikkelcentrum voor keramiek:  Sundaymorning@ekwc. Internationale kunstenaars, ontwerpers en architecten wonen hier tijdelijk om 24 uur per dag te experimenteren met keramiek. En jij als bezoeker bent welkom om mee te kijken.

(Lees verder onder de foto’s.)

Brabant
Spoorpark I Tilburg I © Willeke Machiels
Textiellab I Tilburg
Brabant
Spoorzone I Tilburg

Breda: het streetart-museum op straat

Breda is een bruisende Nassaustad met tal van toffe hotspots. Ontdek de verhalen van deze bijzondere stad in Noord-Brabant met de Blind Walls Gallery met inmiddels ruim 100 muurschilderingen verspreid door de stad. Het Stedelijk Museum Breda is dan weer het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van de stad en haar omgeving wil ontdekken. Ook het Haveneiland bij de Belcrum Haven is een aanrader met hippe adresjes als Belcrum Beach, BRACK en Pier15. Loop ook zeker even het creatieve terrein van STEK op. Struin langs winkeltjes en geniet van een heerlijke lunch bij Prooef of strijk neer op het terras van het muzikale pannenkoekenhuis: Radio Pannekoek. Hier krijgen ondernemers de kans om hun dromen te realiseren, dat voel én proef je.

Van 8 september tot en met 25 oktober vindt ook BredaPhoto weer plaats, de grootste fototentoonstelling van de Benelux die experimenteel, veelzijdig en vernieuwend is. Tijdens dit tweejaarlijkse evenement zijn er verspreid door de stad, op bijzondere binnen- en buitenlocaties, nieuwe werken van ruim 50 internationale fotografen te bewonderen. Met als titel ‘Theatre of Dreams’ gaat deze editie over hoop, verandering en voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld.

’s-Hertogenbosch: historisch en hip

‘s-Hertogenbosch staat bekend om prachtige historische gebouwen, middeleeuwse straatjes en meesterschilder Jheronimus Bosch. Maar de hoofdstad van Noord-Brabant heeft nog veel meer te bieden: hippe designlocaties, unieke musea, leuke boetiekjes en gezellige terrasstraatjes vol horecagelegenheden.

De Tramkade is een van die unieke plekjes, met tal van originele ondernemers. En dat levert heel wat bijzondere concepten op. Combineer comfort food en bier met retro games bij Barkade, bezoek de Bossche Brouwers en ontdek de uitdagende formules van De Lekkere Man en Restaurant Van Aken.

Shopliefhebber? Bezoek dan zeker de ‘dwaalstraatjes’ in de binnenstad, zoals de Uilenburg, Vughterstraat, Snellestraat en Verwerstraat. Je vindt hier tal van leuke boetiekjes, hippe winkeltjes en gezellige terrasjes.

Het Noordbrabants Museum is gevestigd in een elegant 18e-eeuws gouvernementspaleis in het centrum van middeleeuws ’s-Hertogenbosch en verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Bovendien is het gelegen onder hetzelfde dak als het Design Museum Den Bosch, waar je via prikkelende tentoonstellingen de invloed van design op de wereld ontdekt. Samen vormen ze één van de grootste museumgebouwen van Nederland.

Foto’s: © Visit Brabant.

Kan je maar niet kiezen welke van bovenstaande tips je wil ontdekken? Met een overnachting bij een van de vele gezellige logies in Brabant hoeft dat ook helemaal niet! Benieuwd naar wat er nog allemaal te beleven valt? Op visitbrabant.com vind je alvast tonnen inspiratie. #stayjuned

Breda
Stedelijk Museum I Breda
Brabant
Radio Pannekoek I Breda I © Breda Marketing
Brabant
Tramkade I ‘s-Hertogenbosch
‘s-Hertogenbosch
Noordbrabants Museum I ‘s-Hertogenbosch I © Twycer
‘s-Hertogenbosch
Tramkade I ‘s-Hertogenbosch

Ontdek nog meer artikels over ...