Een historisch hoofdstuk

 • De Nottebohmzaal is de verborgen parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en vormt al jaren het decor voor de iconische Nottebohmlezingen. Nieuw is dat nieuwsgierigen vanaf 17 november deze historische bibliotheekruimte ook op eigen houtje kunnen ontdekken. Ruik de geur van de 120.000 oude boeken, kuier over het krakende parket en bewonder de iconische globes van Blaeu en tal van andere topstukken die er bewaard worden. In deze adembenemende zaal waan je je even in de wereld van Harry Potter…
 • In het Museum Plantin-Moretus kan je dan weer binnenwandelen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus die er zo’n 400 jaar geleden leefde. Hier beleef je in paleis en drukkerij, in kamer en atelier, en in de mooiste boeken hoe woord en beeld eeuwen geleden werden verspreid. Je bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, portretten van Rubens, unieke manuscripten en nog zoveel meer.

(Lees verder onder de foto’s.)

Antwerpen
Nottebohmzaal I © LUCID
Museum Plantin-Moretus I © LUCID
Platin-Moretus
Museum Plantin-Moretus I © LUCID

De leukste boekenwinkels

 • Stad Leest is inmiddels een begrip in Antwerpen. Iedereen die van boeken houdt, in alle vormen en maten, kan hier zijn hart ophalen. Daarnaast vind je er sinds kort ook een uitgebreid muziekassortiment, een waanzinnige collectie wenskaarten én een inspirerende leesomgeving in het gelijknamige Stad Leest Café.
 • Verscholen in hartje Antwerpen vind je de iconische boekenhandel De Groene Waterman. De winkel biedt bijna 10.000 titels aan, met een breed gamma van proza en poëzie tot politiek en kinderboeken. In de cultuurkelder vinden bovendien regelmatig debatten optredens en boekvoorstellingen plaats.
 • Liefhebbers van kunst, architectuur, design en fotografie zijn in de Nationalestraat aan het juiste adres bij Copyright Bookshop, een kleine maar fijne gespecialiseerde boekenwinkel.
 • De naam Bookz&Booze volstaat eigenlijk al om je naar dit unieke adresje te lokken. Hier vind je een eigenzinnige selectie boeken, graphic novels, trips en vinyl met bijpassende – vaak exclusieve – dranken. Samen vormen ze het ultieme geschenk (ook voor jezelf).
 • Zijn tijdschriften meer jouw ding? Breng dan zeker eens een bezoekje aan IMS (International Magazine Store) en geef je ogen de kost dankzij het bijzonder uitgebreide aanbod aan internationale magazines.

(Lees verder onder de foto’s.)

Stad Leest
Stad Leest I © Pleun Samuels
© Bookz&Booze
Antwerpen
Copyright Bookshop I © LUCID

Lezen met een kopje of glaasje erbij

 • Boekowski is een boekenruilcafé waar je urenlang kan vertoeven met een literair pareltje uit een van de vele boekenkasten, vergezeld van een warm kopje koffie of fris biertje. Ook voor een gezellig babbel en een sporadisch optreden zit je hier goed.
 • Op het Zuid in Antwerpen vind je dan weer CronopiO, een gezellige boekenwinkel annex koffiebar met een kwalitatief aanbod van Nederlandse, Engelse, Spaanse en Franse literatuur dat met liefde samengesteld werd. Na het snuisteren kan je hier meteen beginnen lezen terwijl je van een zoete zonde geniet.
 • Een boekhandel en wijnbar in één, dat is Luddites Books & Wine aan Hopland. Droom weg met je nieuwste aanwint uit hun grote collectie Nederlandstalige en Engesltalige ficite en non-fictie met een heerlijk glaasje (natuur)wijn erbij.

(Lees verder onder de foto’s.)

Antwerpen
© Luddites
Luddites
© Luddites
Antwerpen
© Boekowski
 • Revista – Spaans voor magazine – serveert je lekkere hapjes en drankjes én het nodige lettermateriaal van over de hele wereld. Een uniek concept gebaseerd op de Argentijnse kiosko’s.
 • De gecureerde boekhandel en het enige petit grand café van Antwerpen – zoals ze zichzelf noemen – Buchbar is de tweede thuis van elke bibliofiel. Een echte home away from home, maar dan met een droomboekenkast, een goedgevulde koelkast en overheerlijke koffie.
 • Voor de uitbater van Erik Tonen Books zijn de boeken in zijn rekken zijn beste vrienden. Met grote kennis van zaken én een kopje koffie helpt hij zijn klanten dan ook met plezier aan één van de duizenden zeldzame uitgaven die zijn boekhandel en antiquariaat rijk zijn.

(Lees verder onder de foto’s.)

Antwerpen
© Revista
Antwerpen
Buchbar I © Noortje Palmers

Literaire logeeradresjes 

 • Ooit al eens willen overnachten in een hotel met een bibliotheek? Bij het luxueuze boetiekhotel Cabosse maken de goedgevulde boekenkasten deel uit van de stijlvolle gemeenschappelijke salons. Daarnaast is Cabosse ook een verdeelpunt van Assouline, een Frans-Amerikaanse uitgeverij van luxeboeken over kunst, architectuur, reizen en lifestyle. Ook de elegante suites en spa van dit statige herenhuis net buiten de Antwerpse Leien zijn uniek in hun soort.
 • Bij Yust voelt elke reiziger zich meteen thuis, en dit zowel dankzij de uiterst gezellige kamers en appartementen als de vele faciliteiten van dit bijzondere hotel, waaronder ook een uitnodigende lobby en workspace mét bibliotheek.
 • Met zijn ideale ligging op wandelafstand van alle highlights in Antwerpen is het moderne A-Stay de ideale uitvalsbasis om ‘t Stad te verkennen. Al kan je stiekem ook urenlang vertoeven in de prachtige lounge met een pareltje uit de boekenkast van het hotel.
 • Welk Antwerps hotel jouw (boeken)hart ook begeert, op weloveantwerp.be geniet je steeds de allerbeste boekingservaring. 

Foto bovenaan: © LUCID.

Nog meer lezen over stad Antwerpen en haar vele troeven? Dat kan steeds op de website van Visit Antwerpen. #stayjuned 

© Cabosse
Antwerpen
A-Stay I © Jente Willems
YUST I © Tijs Vervecken

Ontdek nog meer artikels over ...