Architecturale pareltjes omgeven door prachtige Italiaanse tuinen, inclusief beeldhouwwerken, fonteinen, indrukwekkende waterpartijen en exotische bloemen en planten – elke villa aan het Comomeer weet verwonderen op zijn eigen, unieke manier. Maar als we écht moeten kiezen, dan behoren deze tot onze top vijf:

1. In Oria di Valsolda, gelegen aan de Italiaanse kant van het meer van Lugano, vind je Villa Fogazzaro Roi, de zomerresidentie van schrijver Antonio Fogazzaro. De auteur hield van deze streek en bracht hier meerdere zomers door, omringd door vrienden en collega’s, in deze ruime villa die al zijn gasten kon herbergen. De oorspronkelijke inrichting van de villa is bewaard gebleven, samen met een reconstructie van de studeerkamer van de auteur in de alkoofkamer, inclusief zijn originele bureau waar hij enkele van zijn meesterwerken schreef: Piccolo Mondo Antico (De kleine wereld van het verleden), Piccolo Mondo Moderno (De man van de wereld) en Il Santo (De heilige). Een bezoek aan deze villa is als een reis naar het verleden, met zijn serene sfeer waardoor de tijd even lijkt stil te staan. De familiefoto’s en voorwerpen geven je bovendien een kijkje in het leven van een middenstandsgezin rond de eeuwwisseling van de 19e eeuw.

2. Via Menaggio komen we aan in Tremezzina, waar Villa Carlotta een triomf is van natuurlijke en architectonische schoonheid. Het werd gebouwd in de 17de eeuw in opdracht van de Markies Giorgio Clerici, in de toen modieuze barokstijl en omgeven door een prachtige tuin in Italiaanse stijl. Tegenwoordig is de villa een kunstmuseum waar bezoekers de vele meesterwerken kunnen bewonderen die door de eeuwen heen door de eigenaren zijn aangekocht, waaronder de beeldhouwwerken van Antonio Canova en de schilderijen van Francisco Hayez. De 20 hectare park die de villa omringen zijn getuigen van de verschillende stijlen, te beginnen met de Italiaanse stijl tuin, gevolgd door de minder formele Engelse tuin van de Romantische periode tot het einde van de 19e eeuw, waardoor het terrein van de villa een echte botanische tuin vormt.

(Lees verder onder de foto’s.)

Comomeer
Villa Fogazzaro I © inLombardia
Villa Carlotta I © inLombardia
Comomeer
Villa del Balbianello I © inLombardia
Comomeer
Villa del Balbianello I © inLombardia
Villa Olmo I © inLombardia

3. Meer in de richting van Como, in Lenno, bevindt zich Villa Del Balbianello, niet alleen beroemd om zijn schoonheid maar ook omdat het onderdak bood aan vele bekende intellectuelen in ballingschap tijdens de Italiaanse Risorgimento. De riante villa werd gebouwd in opdracht van kardinaal Angelo Maria Durini op de resten van een oud Franciscaner klooster (hoewel de voorgevel van de oorspronkelijke kerk nog intact is), en werd na zijn dood overgedragen naar graaf Luigi Porro Lambertenghi. De graaf was een zeer actief voorstander van de eenwording van Italië en maakte van de villa een centrum voor intellectuelen die de zaak steunden. De prachtige villa wordt sinds 1988 beheerd door de FAI (Fondo Ambiente Italiano), geschonken door de laatste eigenaar, ondernemer en ontdekkingsreiziger Guido Monzino, die wenste dat het werd opengesteld voor het publiek.

4. Wanneer je de hoofdstad van Como bereikt, kan je niet anders dan halthouden bij de verbazingwekkende Villa Olmo. Deze imposante neoklassieke villa werd in 1812 gebouwd in opdracht van de markies Odescalchi. Het in Engelse stijl aangelegde park van de villa, met zijn meer dan 800 bomen waaronder paardenkastanjes, ceders uit Libanon, sweetgum en platanen, is een van de historisch interessantste parken van de hele provincie. De serres van de villa werden aan het einde van de 19e eeuw toegevoegd en gebouwd in ijzer-glas volgens de mode van die tijd. Later volgde ook een botanische tuin om alle planten te kweken die van oudsher deel uitmaakten van deze tuinen, als ook voor verschillende inheemse soorten.

5. Als je je reis wil verderzetten in de richting van Bellagio, het ontmoetingspunt van de twee takken van het meer, kan je de prachtige Villa Melzi d’Eril bezoeken die in de 19e eeuw werd gebouwd door Francesco Melzi d’Eril. Een groot, elegant, wit gebouw in neoklassieke stijl dat perfect past in zijn omgeving aan de oevers van het Comomeer. Wat elk jaar duizenden bezoekers trekt zijn de tuinen, die zich over bijna een kilometer langs de oever van het meer uitstrekken. Ontworpen door Luigi Canonica en Luigi Villoresi, vormen de tuinen vandaag een magisch toevluchtsoord, een genot voor zowel het oog als de geest.

Culinaire rijkdom van het Comomeer

Tussen de vele villabezoeken door loont het de moeite om hier en daar ook te proeven van de typische producten, gerechten en wijnen die het Comomeer te bieden heeft:

  • Cassoeula: een specialiteit gemaakt van de minder edele delen van het varken en savooikool.
  • Bruscitt: gehakt rundvlees, gesneden met een mes en bruin gebakken in een pan met boter, reuzel, knoflook en wilde venkel en besprenkeld met rode wijn. Te serveren met polenta, gemaakt door het kneden en koken van maïsmeel en boekweit en steeds geserveerd met gestoofd vlees of kaas en gesmolten boter.
  • Aangezien het Comomeer op korte afstand van Milaan en de bergen ligt, is het mogelijk om typische Valtellina gerechten te proeven. Zoals sciatt, in het dialect vertaald als pad, maar in werkelijkheid zijn het heerlijke en krokante pannenkoeken met een hart van draderige kaas.
  • Een typisch dessert van Como is torta nuvola: letterlijk ‘wolk’. De vorm lijkt op die van een grote pruimentaart, terwijl de textuur het midden houdt tussen panettone en pandoro, maar dan veel zachter. Binnenin, een vulling van abrikozenjam.
  • De meren hebben altijd veel zoetwatervissen op tafel gebracht, zoals de agone die, gedroogd en gezouten volgens een eeuwenoude traditie, de missoltino wordt: geserveerd met polenta en rode wijn om zijn sterke smaak te eren. De wijn die gebruikt wordt is waarschijnlijk een Domasino verkregen uit Sangiovese, Merlot en Rosseio druiven, een autochtone wijnstok met een lage productie. Ook de wijnbouw in dit gebied kent immers een eeuwenoude traditie, maar verschillende factoren, zoals het kweken van zijderupsen, hadden ertoe geleid dat de teelt werd opgegeven: slechts enkele jaren geleden is men hier weer begonnen met het produceren van wijn.

Aan het eind van je reis zal je zo niet alleen de prachtige beelden van een romantisch landschap vol riante villa’s mee naar huis nemen, maar ook de unieke smaken van een eeuwenoude traditie.

Foto bovenaan: Villa Melzi © inLombardia.

Krijg je maar niet genoeg van de pracht en praal van het Comomeer? Op Italia.it ontdek je nog meer verrassende tips in de regio. Hou je van een origineel kuuroordverblijf? Dan is dit artikel zeker iets voor jou.

 

Villa Melzi I © inLombardia
Villa Olmo I © inLombardia
Valtellina sciatt I © inLombardia
Polenta bruscitt I © inLombardia

Ontdek nog meer artikels over ...