Zelfs de locatie van de Floriade Expo 2022 is opvallend on theme. Almere maakt immers deel uit van Flevoland, de jongste van alle Nederlandse provincies, en is zelf nog een relatief nieuwe stad in volle ontwikkeling, voortdurend op zoek naar duurzamere oplossingen. Van stadstuinen boven winkelgalerijen en verrukkelijke vegan adresjes tot een innovatief mobiliteitsplan waarbij elk type weggebruiker zijn geheel eigen weg ter beschikking heeft. Toch klinkt van aan de overzijde van het Weerwater, dat zich aan de rand van dit bruisende centrum bevindt, zelfs nog meer groene toekomstmuziek. Aan de pier op deze Esplanade, slechts tien minuten wandelen vanaf Almere station, vind je meteen ook misschien wel de handigste – en ongetwijfeld de leukste – manier om Floriade te bereiken. Van hier voert een elektrische boot je voor een kleine meerprijs rechtstreeks naar het park, inclusief boeiende kapiteinsverhalen.

Hoe meer je het park nadert vanop het water, hoe duidelijker de immense omvang van de Floriade Expo wordt. Verspreid over maar liefst 60 hectare pronken 400 organisaties uit 40 verschillende landen van over de hele wereld er met hun knapste staaltjes (tuin)architectuur. Onder het motto Growing Green Cities tonen ze elk hun eigen unieke oplossingen om binnensteden groener, duurzamer en leefbaarder te maken, met moderne tuinbouw als een van de hoofdrolspelers en gehuld in een fleurig, Instagrammable jasje.

(Lees verder onder de foto’s.)

Floriade
Floriade
Floriade
Floriade
Vier minuten lang zweef je boven het Weerwater en vraag je je ongetwijfeld af waarom files niet al langer tot het verleden behoren

Eenmaal binnen is een van de allereerste blikvangers van de Floriade Expo 2022 The Green House, een enorme serre met maar liefst 5.000 m2 aan innovatieve circulaire glastuinbouw, een van de duurzame paradepaardjes van Nederland zelf. Hier volg je de reis van zaadje tot groente, vrucht, of bloem en val je van de ene verbazing in de andere dankzij de toekomstige teeltwijzen in het Technical Innovation Center. Hypermoderne technieken en authentieke bloemenpracht vormen hier dan ook een geslaagd ecosysteem, waar je bovendien zelf van kan proeven in het kasrestaurant met hoofdzakelijk vegetarisch lekkers.

Ook buiten The Green House wacht echter nog een wondere, groene wereld. Elk internationaal paviljoen weet op een geheel andere manier te verwonderen. Volg de lokroep van de reuzachtige bamboe-poort naar de betoverende Chinese tuin, laat Duitsland’s Biotopia je leiden langs een boeiend interactief parcours dat je wegwijs maakt in de moderne stadstuinbouw, waan je even bewoner van het duurzame huis van de toekomst bij het Nederlandse paviljoen, of proef van Italië in de mediterrane tuin vol heerlijk geurende eetbare gewassen. Welke installatie ook je aandacht trekt, een groene, betere toekomst was nog nooit zo mooi.

Nog een eyecatcher van de Floriade Expo 2022 is de 850 meter lange kabelbaan, niet alleen hét duurzame vervoermiddel van de toekomst, maar ook de ideale manier om het volledige park te bewonderen vanuit de lucht. Vier minuten lang zweef je op een hoogte van 35 meter van de ene naar de andere kant van het Weerwater en vraag je je ongetwijfeld af waarom files niet al langer tot het verleden behoren.

(Lees verder onder de foto’s.)

Floriade
Floriade
Floriade

Je trip naar Floriade uitbreiden met enkele andere groene activiteiten in de regio? Wij tippen alvast onze favoriete duurzame must-do’s:

  • Hoewel je vanaf Almere station in een rechte lijn naar de Esplanade kan lopen vanwaar de boot voor Floriade vertrekt, loont het de moeite om hier en daar toch een kleine omweg te maken en ook deze jonge, boeiende stad te verkennen. Vooral de moderne architecturale pareltjes, ontworpen door wereldberoemde eigentijdse architecten, zijn die paar extra meters meer dan waard. Onze favoriet: het indrukwekkende The wave door René van Zuuk.
  • Zin in een overheerlijke vegan lunch of koffiepauze waarbij je je vanaf de eerste hap afvraagt of je wel écht plantaardig aan het eten bent? Dan ben je bij The Black Cockatoo aan het juiste adres. De vegan bitterballen, zoete aardappelfrietjes met rendang en huisgemaakte zoetigheden zijn er werkelijk to die for. En dit alles ook nog eens in een hip kader in hartje Almere.
  • Ook een eindje verderop, tussen de groene vlaktes van Lelystad, geniet je van lokaal lekkers bij Boerkok. Elke donderdag tot en met zondag verwent de familie Flantua je hier met verschillende culinaire formules in hun buitenkas of op hun gezellig terras. Van een kleine maar fijne à la carte-kaart tot een uitgebreid Burenboeren-diner, elk gerecht stellen ze samen met lokale producten van boeren in de buurt. Een heerlijke reis langs het verrassende voedsellandschap van Flevoland.
  • Wie op zoek is naar een écht stukje groen, kan zijn natuurhart ophalen bij de Oostvaardersplassen. Dit uitgestrekt moerasgebied tussen Almere en Lelystad is met zijn rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen een uniek natuurparadijs dat tal van bijzondere vogelsoorten, heckrunderen, edelherten en koningspaarden herbergt. Je kan de Oostvaardersplassen perfect verkennen via een van de vele wandelroutes, al bezorgt een tocht met de gloednieuwe ecokar je de meest onvergetelijke ervaring. In klein gezelschap brengt een gids je tot in het hart van het gebied en vertelt hij je alles over het ontstaan ervan, en de planten en dieren die er voorkomen. En voor je het weet sta je met een van die bewoners oog in oog.
  • Overnachten in totale rust maar toch dicht bij het centrum van Almere doe je dan weer bij B&B Life Contains Beautiful Things. Op deze unieke locatie vind je drie prachtige boetieklodges middenin een echte stadswijngaard. Hier ontwaak je elke ochtend tussen de jonge wijnranken en met uitzicht op de idyllische zwemvijver.
  • Extra tip: bij een bezoek aan de Growing Green Cities-expo hoort natuurlijk ook groen transport. Gelukkig brengt de Thalys je in een mum van tijd vanuit Brussel of Antwerpen tot aan Schiphol, vanwaar haast elke tien minuten een trein naar Almere centrum vertrekt.

Je kan de Floriade Expo 2022 in Almere nog bezoeken tot en met 9 oktober. Meer info en tickets vind je alvast hier. Nog meer verrassende tips in Nederland? Die vind je in overvloed op holland.com.

The wave
The Black Cockatoo
Boerkok
Boerkok
Oostvaardersplassen
Oostvaardersplassen
Oostvaardersplassen
Life Contains Beautiful Things
Life Contains Beautiful Things

Ontdek nog meer artikels over ...