Kleurrijke cultuur 

De Dominicaanse Republiek ligt in het hartje van de Caraïben en werd in 1492 ontdekt door Columbus. Doorheen de tijd werd het land beïnvloed door o.a. Europa, Afrika, Azië en het Indianenvolk Taino. Al die invloeden hebben ervoor gezorgd dat het land vandaag een kleurrijke cultuur kent. Zo zijn er heel wat musea die de verhalen uit de geschiedenis vertellen. In het Museo De Las Casas Reales word je terug gekatapulteerd naar de tijd van Columbus. Daarnaast zijn er ook culturele belevingen die de huidige cultuur in haar volle glorie tonen. Zo wordt er in de Dominicaanse Republiek veel gedanst en muziek gemaakt zoals de merengue en bachata, respectievelijk sinds 2016 en 2019 op de UNESCO-lijst met immaterieel cultureel erfgoed. Ook in de gastronomie zetten de verschillende invloeden zich door. Rum, sigaren, chocolade en koffie zijn enkele handelsmerken van het land. Verder zijn de kleurrijke gerechten met Spaanse en Franse invloeden echte delicatessen.

Paradijselijke stranden

Met meer dan 1.600 km kustlijn heb je in de Dominicaanse Republiek keuze genoeg uit magnifieke plekjes om te zonnen. Parelwitte stranden, rijkelijk gevuld met palmbomen en gelegen aan prachtige felblauwe lagunes maken de Dominicaanse kust picture perfect, denk maar aan Playa Rincon en Las Galeras. Ook de wereld onder water kan tippen aan de wereld boven water. Duikers halen er hun hart op in de prachtige onderwaterwereld. Denk aan royale riffen en koralen, gezonken galjoenen, en fauna in multicolor. Bovendien kan je er duiken naar scheepswrakken en als je geluk hebt, kan je zelfs enkele haaien en walvissen spotten.

Parque Nacional Los Haitises. © Tim Philippus. Samaná
Punta Cana
Dominicaanse Republiek
Isla Catalina
Dominicaanse Republiek
Isla Saona. © Tiziano De Stefano. La Romana
Cap Cana
Daarnaast kan je de Monkey Jungle bezoeken, waar geredde kapucijnaapjes een thuis krijgen

Variatie aan sport en activiteiten

Wie er liever actief op uit trekt, is ook op de Dominicaanse Republiek aan het juiste adres. Zo heeft de Dominicaanse Republiek een voorliefde voor baseball, wat maakt dat dat de populairste sport van het land is. Ga dus zeker eens een wedstrijd kijken en zelfs als je niet geïnteresseerd bent in de sport, is er spanning en ambiance verzekerd. Ook golfers kunnen hun hart kwijt op de Dominicaanse. Je vindt er maar liefst 26 designer golfbanen. En uiteraard is het land ook een paradijs voor alle watersporten zoals (kite)surfen of raften. Niet zo’n waterrat? Dan kan je je grenzen verleggen en de hoogste berg van de Dominicaanse, Pico Duarte, beklimmen.

Ecotoerisme

Ook natuurliefhebbers zullen genieten van de Dominicaanse Republiek. Met haar nationale parken, natuurreservaten, rivieren, stranden en bergen beschikt het land over een prachtige natuur en een enorme ecologische diversiteit waar je niet op uitgekeken raakt. Meer dan 25% van het eiland is zelfs beschermd natuurgebied, waar allerlei flora en fauna te vinden zijn. Zo kan je er bijvoorbeeld bijzondere mangrovebossen vinden en pelikanen en flamingo’s spotten. Ook in de oceaan zijn er beschermde lagunes en riffen. Daarnaast kan je de Monkey Jungle bezoeken, waar geredde kapucijnaapjes een thuis krijgen en inkomsten gedoneerd worden aan medische zorg voor mensen die in armoede leven. Bultrugwalvissen verzamelen elk jaar van januari tot maart in de beschermde Dominicaanse wateren om er te paren, kalveren te baren en zogen.

Santo Domingo

Santo Domingo is niet enkel de hoofdstad van het land, of La Capital zoals zij het noemen, maar ook de grootste en mooiste stad van de Dominicaanse Republiek. In de stad valt er veel cultuur, geschiedenis en bijzondere architectuur te ontdekken. Zo heeft Santo Domingo enkele prachtige historische gebouwen en heel wat kleurrijke huisjes. Daarnaast kan je er ook de grootste botanische tuin van de Caraïben terugvinden. Verder kan je gezellig vertoeven in La Zona Colonial, een koloniale wijk waar vroeger het oude stadscentrum was en al sinds 1990 schittert op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Meer inspiratie vind je hier. De Dominicaanse Republiek is partner van de Belgian Travel Blog Awards, een organisatie van Thx.agency.

Dominicaanse Republiek
Isla Saona. © Robert Michael Poole. La Romana
Salto El Limon
Laguna Dudú. Cabrera. María Trinidad Sánchez
Dominicaanse Republiek

Ontdek nog meer artikels over ...