Zakenpartners Gert De Mangeleer en Joachim Boudens ken je wel van het befaamde driesterrenrestaurant Hertog Jan. In december 2018 sloten ze er de deuren, maar stil hebben de vrienden nooit gezeten. Ze stortten zich ten volle op L.E.S.S. Eatery, het restaurant dat begin 2019 verhuisd is naar ’t Zand (Brugge). Met het Love, Eat, Share and Smile-concept wilden de heren hun gasten een meer toegankelijke keuken bieden, uiteraard met een heerlijk vleugje topgastronomie. De chefs lieten zich inspireren door hun ervaringen met binnen- en buitenlandse keukens en bundelden herkenbare maar smaakvolle gerechten in een sharing-menu.

Omwille van de indeling van de zaal zijn er door corona echter heel wat couverts weggevallen. Daarnaast stond de zaal van Hertog Jan, die verhuurd werd voor evenementen, om diezelfde reden leeg. Zo ontstond het idee een tijdelijk zomerconcept op te starten in Zedelgem: L.E.S.S. Summer Eatery. Onder de sfeervolle tent heb je een prachtig uitzicht op de moestuin, die tevens de basis van het menu vormt. Dankzij de gezellige belichting en zomerse inrichting waan je je even op vakantie. De rieten stoelen en houten tafels passen volledig bij het zomerbar-idee, terwijl de decoratieve wabi-sabi elementen ook de sfeer van het restaurant laten doorschemeren.

Zo knapperig, je hoort ze kraken als je er met je vork in prikt

We bestellen de gefruite pijlinktvis met aioli en limoen als starter bij het aperitief. Bij de eerste hap wordt meteen ook de beschrijving van de keuken bevestigd: toegankelijk, maar top. De pijlinktvis is lekker zout en sappig, de aioli heel verfijnd. We vechten om het laatste stukje en snuisteren alvast in de menukaart om te kiezen uit de voor- en hoofdgerechten. We laten ons oog vallen op de partners van L.E.S.S. en zien dat er enkele uit de eventsector afkomstig zijn: Stretched voorziet de hele zomer lang enkele exclusieve stretch-tenten, de stijlvolle toog is afkomstig van Toogpunt en de hippe meubels worden verzorgd door Picobello. Heel leuk om te zien hoe de sectoren elkaar in deze tijden steunen.

Alle gerechten zijn bedoeld om te delen, maar qua portie raadt Joachim ons aan 1 voorgerecht per persoon te bestellen. Als eerste kiezen we voor de avocado met tomaat, olijfolie en tartaar van krokant brood ‘Ode aan Hertog Jan’. Een echte smaakbom. De tartaar is heel fris en krokant, wat in combinatie met de zachte avocado zorgt voor een heel aangename textuur. Als tweede voorgerecht kiezen we de salade van kruiden en bloemen uit de tuin met krokant gekonfijte eend uit Bekegem. Zoveel kleuren – wat een plaatje! Je krijgt letterlijk de tuin in je bord. Heel fijn aan dit gerechtje: de combinatie van alle ingrediënten zoals de rode ajuin, de eend en de pijnboompitten maken dat elke hap net wat anders smaakt. De bloemen zorgen voor een smakelijke touch. De ober komt alvast het hoofdgerecht presenteren voordat het de oven in gaat: zeebaars gegaard in zoutkorst, wederom afgewerkt met enkele lila bloemetjes uit de tuin. Nadat we de voorgerechtjes hebben verorberd, laten we Joachim weten dat we graag even in de tuin willen gaan rondneuzen. Met de ondergaande zon zijn we net op tijd voor een golden hour-uitzicht.

Weer aan tafel bestellen we een glas witte wijn en laten we ons aangenaam verrassen door de zeebaars. Door de vis dwars open te snijden en er kruidentakjes in te stoppen, is de smaak des te intenser. De textuur is exact zoals ze moet zijn, je kan er door snijden als boter. Ook de 2 bijgerechtjes laten niet te wensen over. We kiezen voor de licht gerookte aubergine met salsa rossa. De salsa bestaat voornamelijk uit tomatenblokjes, sjalot en olijfolie. De lichtpikante smaak is afkomstig van de scheut sherry-azijn en pimenton de la vera (poeder van een soort chilipepertjes, nvdr). We raden dit frisse bijgerechtje ten zeerste aan bij de zeebaars, al is de collectie tomaatjes uit de moestijn wellicht ook om van te smullen. De in ossevet gekonfijte polderaardappelen met mayonaise zijn ook een absolute must bij de zeebaars. Zo knapperig, je hoort ze kraken als je er met je vork in prikt. We nemen onze tijd en peuzelen de vis zo goed als volledig naar binnen.

Hoewel het in deze tijden wat tegendraads klinkt, raden we eerder aan met het hele gezin te gaan eten dan met z’n tweeën

Joachim merkt dat het wat begint af te koelen en biedt aan de terrasverwarming aan te zetten. Nu het wat donkerder wordt, maken de lichtjes het extra gezellig. Of we nog plaats hebben voor een dessertje? Altijd. We laten het eten zakken met het ‘a la minute’ gedraaid vanilleijs met chocoladesaus. De zachte quenelles zijn – opnieuw – heel herkenbaar, maar met die verfijnde smaak zoals we het elders niet snel zullen proeven.

Tot en met 30 augustus kan je nog gaan lunchen en dineren bij L.E.S.S. Summer Eatery, elke dag van 12u tot 13u30 en van 18u30 tot 20u30, behalve op maandag. Hiervoor zijn 2 ruime parkings voorzien vlakbij het restaurant. Hoewel het in deze tijden wat tegendraads klinkt, raden we eerder aan met het hele gezin te gaan eten dan met z’n tweeën. Op die manier kan je namelijk meerdere gerechtjes uitproberen. Als we van onze ervaring mogen uitgaan, is dat absoluut de moeite waard. En wie toch per 2 gaat, heeft dan weer een reden om terug te komen.

Door Charlotte Dupont.
Foto’s: Kris Vlegels.

Ontdek nog meer artikels over ...