Le Thai de Castigno maakt deel uit van het wijndomein Village Castigno, waar Vlaamse uitbaters ervoor zorgen dat er op verschillende manieren steevast kwaliteit wordt geleverd. Village Castigno bestaat, naast een Thais restaurant, uit een luxe hotel, een bistro en een restaurant met een erg verfijnde keuken. Tijdens het winterseizoen sluit het domein, maar wanneer de eerste zonnestralen zich vertonen, leeft het domein samen met het dorpje Assignan volledig op. Le Thai de Castigno opende gisteren opnieuw de deuren en daarom ging june. een babbel slaan met Cathelijne.

‘Ik heb altijd een passie gehad voor koken. In België deed ik mijn horecaervaring op in de zaal van een restaurant en als hotelreceptioniste. Voor ik naar Frankrijk vertrok, werkte ik in een beenhouwerij in Gent. Dit deed ik uit interesse voor vlees. Maar ik had nood aan iets anders en het was een goed moment om Gent achter te laten.’

Toen lag de dichtstbijzijnde Aziatische winkel op meer dan een uur rijden

‘Marc en Tine Verstraete, de eigenaars van domein Village Castigno, zijn verzot op de Thaise keuken. Voor hen was het een logisch vervolg om na een bistro en gastronomisch restaurant een Thais restaurant te beginnen. Mijn vriend kende via via de zoon van de eigenaars en er werd me gevraagd om een Thais restaurant te openen.
Omdat ik geen hotelschool heb gevolgd, heb ik mezelf alles aangeleerd. Ik kon wel koken, maar had nooit eerder echt in de keuken gestaan. Het kostte me bloed, zweet en tranen.
Het eerste jaar hielp iedereen me met allerlei tips and tricks. Op vlak van organisatie kreeg ik hulp van mijn vriend en zijn broer maar de kennis van de Aziatische keuken komt van thuis uit. Mijn moeder is Indonesisch, ik ben opgegroeid met veel rijsttafels en heerlijke gerechten. Hierdoor is mijn liefde voor eten en koken gegroeid.’

Is het moeilijk om in het zuiden van Frankrijk authentiek Thaise gerechten te serveren?
‘Le Thai de Castigno ademt de echte Thaise sfeer. Maar het is heel lastig om de perfecte Thaise keuken te serveren, want sommige ingrediënten zoals Thaise basilicum of verschillende chilipepers, zijn hier moeilijk te vinden. Vooral het eerste jaar was het een echte uitdaging. Toen lag de dichtstbijzijnde Aziatische winkel op meer dan een uur rijden. Gelukkig is er nu een andere supermarkt die dichterbij is.’

Het eerste jaar was alles te pikant

Hoe ervaren mensen de Thaise keuken?
‘Het eerste jaar was alles te pikant, daarom serveer ik mijn pikante sauzen nu telkens apart. De Fransen kunnen de pittigheid niet aan. Soms zijn er zelfs mensen die een glas kokosmelk vragen bij het eten om het door te spoelen.
Iedereen moest de keuken nog leren kennen. Veel mensen vergeleken de Thaise keuken met de Chinese keuken of met gewoon rijst. Gelukkig kwamen er veel lokale mensen regelmatig terug. Er zijn bijvoorbeeld wijnboeren die wijn meebrengen die goed past bij de Thaise gerechten. De witte en rosé wijnen van Chateau Castigno vullen de explosieve Thaise smaken goed aan.’

Je bent gebeten door de reismicrobe, haal je inspiratie uit je vele reizen?
‘Ja, zeker. Ik ben helemaal zot van Thailand en dit jaar zijn we er voor de tweede keer naartoe gegaan. Daar koken mensen veel op straat en dat vormt een echte inspiratiebron.  We gaan dit seizoen met de barbecue werken, zo proberen we de Thaise street food te integreren in het restaurant.
Wat het eten echt Thais maakt, zijn de kruiden. We hebben de gewoonte om van onze verre reizen zaadjes mee te nemen. Zo kunnen we de authentieke smaken thuis creëren. In onze moestuin kweken we deze kruiden en het is geweldig om dit aan onze gasten te laten zien.’

Je hebt tijdens het winterseizoen een lange periode vrij. Heb je de drukte van het restaurant gemist?
‘Ja, toch wel. We geven eerst 9 maanden lang het beste van onszelf en op het einde kijken we enorm uit naar vakantie. Omdat we seizoensgebonden werken, krijgen we echt de kans om landen te bezoeken waar veel mensen van dromen. Onze reizen kiezen we telkens op gevoel en we willen volop genieten. Na een tijdje kriebelt het om terug te beginnen, dan kunnen we weer nieuwe gerechten uittesten.’

Jouw verloofde heeft onlangs een Michelinster gekregen, ambieer je er zelf ook één?
‘Ik ben héél trots op hem. Zelf ambieer ik geen ster, maar je weet nooit natuurlijk. Ik krijg voldoening wanneer ik de lege borden van de lachende mensen afruim.’

Heb je zin gekregen om de Thaise sfeer te gaan opsnuiven in Zuid-Frankrijk? Dan moet je de Thai Beef Salad of de groene curry met kaffir van Le Thai de Castigno zeker eens gaan proeven.

Door Gracedyne Neirynck.

Le Thai de Castigno
Chemin Camin de Barroubio
F-34360 Assignan