Ik ben tien minuten in kajuit 10106 wanneer er behoedzaam op de deur wordt geklopt.
‘Just a second.’
Wanneer ik de deur met een ruk openzwaai, kijk ik in de fonkelende ogen van 1m65 pure Roemeense energie.
‘My name is Diana. I am your butler this week.’
Heb ik een butler? Voor mij alleen? Wat doet een butler? Wat moet ik vragen aan een butler? Een lichte vorm van paniek maakt zich van mij meester.
‘Geen zorgen, sir. Ik ben er om alle mogelijke vragen op te lossen. Wenst u een cappuccino in de ochtend?’
Nog voor ik kan antwoorden dat ik het dubbele espresso-type ben, suist ze met de reiskoffer aan me voorbij. Je verwacht een stoere zeebonk, een marinier, een piraat met een ooglap desnoods, gewoon het knoestige type dat wel overweg kan met een dozijn koffers in één keer. Maar nee, het is die schattige, kleine brok passie en talent die naar de naam Diana luistert. Was Diana niet de godin van de jacht?
(Opzoekingswerk thuis meldt me dat ik het half-juist heb. Diana was de Romeinse godin, Artemis haar Griekse teammate.)

Nu ja, eigenlijk is een butler bij rederij Celebrity niet zomaar een butler, maar een Personal Retreat Host. Met een kaartje en een eigen binnenlijn, 5520. Vast voor de cappuccino in de ochtend. Als je op Celebrity Apex een suite boekt, heb je naast een heleboel andere voordelen waarover we het straks zullen hebben toegang tot The Retreat, een VIP-lounge met bijhorend sundeck. En dus de geroemde host-service.

Celebrity Apex
Of je blijft gewoon aan boord, met een cocktail aan de jacuzzi

De dag was begonnen met een vlucht van Brussel naar Athene – masker, filmpje kijken, slapen, en een transfer naar de haven van Piraeus. De voorbereiding van de reis gebeurt al veel vroeger, thuis wanneer je de app van Celebrity op je smartphone zet, incheckt en je gezondheidsverklaring deelt. Celebrity vraagt op dit moment een volledige vaccinatie met een van de vaccins die goedgekeurd zijn door de WHO, met uitzondering van kinderen jonger dan 12 voor wie de nationale regels gelden (Check de pagina met FAQ’s, elke bestemming hanteert eigen specifieke regels). De rederij werkt samen met TrustOne om die gegevens volgens de regels van de privacy te verzamelen en verwerken, ter plaatse gaat Eurofins aan de slag om een extra antigeentest uit te voeren voor je aan boord gaat.
Het is een eenvoudige, en aangezien de schepen op dit moment nog op 30 tot 40% van de volledige capaciteit varen ook erg snelle procedure. Het resultaat is er na een kwartier, waarna je gewoon aan boord stapt en je cruise begint.

Is cruisen veilig in deze onheuglijke tijd waarin we elkaar liever niet met een virus opzadelen? Niet onveiliger dan om het even welke situatie aan land waarbij mensen samenkomen. Wandel je van je kajuit naar een restaurant aan boord? Dan zet je een mondkapje op in de gangen en in de lift, en je neemt het af wanneer je met je gezelschap aan tafel gaat. Wil je op excursie? De meeste ports-of-call laten toe dat je op eigen initiatief van boord stapt, zolang je de maatregelen van het land in kwestie volgt. Op een eiland als Mykonos kan het voorlopig niet, daar moet je mee met een georganiseerde excursie. Of je blijft gewoon aan boord, met een cocktail aan de jacuzzi.

Celebrity Apex
Het ademen van zilte baren, het staren naar oneindigheid, dat zijn twee van de weinige dingen die me ontspannen in dit leven

Ik slaap lang en zacht in het dubbele hoge bed met zicht op Zakynthos. We varen van de Ionische naar de Adriatische Zee en telkens ik de deur van mijn veranda wil openen om het ruisen van al dat water te horen, overvalt me een groot en immens gevoel van geluk. Het ademen van zilte baren, het staren naar oneindigheid, dat zijn twee van de weinige dingen die me ontspannen in dit leven. Ik open de luiken van de badkamer en stap in de regendouche, die een onbekommerde blik geeft op de Kroatische kustlijn. In Luminae, het exclusieve à la carte restaurant voor Retreat-passagiers, ontbijt ik met Eggs Benedict en dubbele espresso – what else?

Er zijn 29 (!) verschillende restaurants en bars en lounges aan boord, en er is op elk moment van de dag ergens altijd wel een plek open waar je kunt eten of een snack krijgen. Celebrity hanteert een Always Included policy, waarbij maaltijden in de zgn. main dining restaurants, dranken van het Classic Beverage pakket, wifi en fooien zijn inbegrepen. Daarbovenop kun je nog kiezen voor een Premium Beverage pakket, of in elk restaurant een fles wijn van de kaart kiezen voor een meerprijs. De Celebrity Apex heeft enkele uiterst zeldzame flessen, waar we het zullen over hebben in een volgende bijdrage.

Het Classic pakket geeft je de keuze uit een vijftal witte en rode wijnen, standaard cocktails, Amerikaanse bieren, alle softdrinks en waters. Het is ruim voldoende voor wie het budget onder controle wil houden. Kies je voor splurge? Dan zul je in sommige restaurants een meerprijs betalen, en vind je bijvoorbeeld in de sportsbar Orval, Deus en zelfs een Westvleteren 12 in het schap. De restaurants proberen hun aanbod ook af te stemmen op de regio waarin ze varen. Zo smul je op de Apex in koffiebar Al Bacio bougatsa en ander Grieks zoets, en in restaurant Eden wordt een fles moschofilero van het huis Boutari ontkurkt. En met al die specialiteitenrestaurants zou je ook gewoon vergeten dat er een buffetplek is, het Oceanview Café, waar je ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds terechtkunt. Ideaal voor wie veel verschillende dingen tegelijk wil proeven, of als je met zeurende of balorige kinderen cruiset.

Ronduit revolutionair is het Magic Carpet, dat eerder ook op zusterschip Edge werd gebouwd. Het vliegende tapijt is in werkelijkheid een open bar die aan het schip hangt en naargelang de behoeftes zich nu eens op dek 14 bevindt, of naar de laagste dekken suist, waar het als opstapje van de tenders kan fungeren die je aan wal brengen.

Celebrity Apex
Celebrity Apex

De Apex is logisch en elegant gebouwd, en ziet er met de afgeronde boeg een tikje futuristisch uit. De designers hebben in hun kleurenpalet voor veloursblauw en roombeige gekozen, waardoor zelfs de meest opulente decorstukken een zekere lichtvoetigheid krijgen. Maar het is duidelijk dat dit geen cruiseschip is zoals die van de vorige generaties. Geen klatergoud, geen rococo, geen oogverlammend scharlakenrood. Alles straalt rust en klasse uit, en humor is nooit veraf in de boodschappen die je op borden en in liften vindt, of in de dagelijkse briefing van de kapitein. De storytelling is belangrijk in het Celebrity-verhaal, je merkt aan alles dat het DNA gastvrijheid is, en de manifeste wil om te behagen. Op die manier wordt een fooi ook écht weer een fooi, omdat je iemand specifiek wilt belonen en niet omdat het een onderdeel is van zijn of haar loonpakket.

Rest de vraag of een cruise met Celebrity Apex iets voor jou is. Is jouw idee van vakantie een eenzame hut op de Lofoten? Een trektocht door de Apennijnen? En denk je dat een cruise dan geen spek voor je bek is? Er zijn gelukkig voldoende reizigers die zich niet langer in hokjes laten onderbrengen, en die op om het even welk type vakantie een premium vorm van beleving wensen. Cruisen is al lang niet meer voorbehouden aan de 80-jarige Brit met Schotse pet en grijze snor. Celebrity Apex ontvangt heel wat jonge stellen en families met kinderen. En wie toch vooral privacy en luxe wenst, kan een suite boeken met toegang tot The Retreat. Dat is zo’n beetje een schip in het schip, of eerder een jacht in het schip.

Er zijn nog tot en met 25 september afvaarten met Apex in de oostelijke Middellandse Zee. Op 3 oktober kun je ook nog mee van Athene naar Barcelona, net voor het schip richting Caraïben vaart. Apex vaart vanaf de lente 2022 vanuit Amsterdam richting Scandinavië. Zusterschip Edge zal dan de havens van de Middellandse Zee aandoen.
Last-minutes op dit moment vanaf ca. € 1.200 pp in all inclusive, classic beverage pakket, main dining, inside cabin. Kajuiten met de revolutionaire infinite veranda (waarbij het raam naar beneden kan voor een plek in de zon) vanaf ca. € 1.635. Reken voor een Sky Suite met toegang tot The Retreat op prijzen vanaf ca. € 3.400, en dan zijn er ook nog de Edge Villas, de Royal en de Iconic suites. Op Celebrity Apex voel je je in elke stateroom een beetje Griekse god.

Door Toni De Coninck.

Dit is deel 1 van 3 bijdragen over onze cruise met de Celebrity Apex. We voeren van Athene naar Dubrovnik, Mykonos, Rhodos en Santorini. In deel 2 gaan we dieper in op die bestemmingen, en in deel 3 hebben we een exclusief interview met de hoofdsommelier en de Food & Beverage director aan boord.

Meer info en boekingen bij de reisagent en via Cruise Connection, dat de cruises van Celebrity in België verdeelt en verkoopt.

Celebrity Apex

Ontdek nog meer artikels over ...