Een voormalig zwart land dat groen is geworden, het is meer dan zomaar een boutade. Want de omgeving van Charleroi is geknipt voor prachtige wandelingen tussen de natuur en de postindustriële landschappen. Neem daar nog drie Unesco-erkenningen, internationaal gerenommeerde musea, en toffe bars en restaurants en shops bij. Het Pays de Charleroi mag gerust aan je bucket list worden toegevoegd dit najaar. Enkele tips.

De citytrip
Met de stadskaart in de hand ontdek je Charleroi Métropole, de Art Nouveau, Art Deco, straatkunst, en de geschiedenis in het hart van de stad. Liever een digitaal tintje? De Totemus-app is gratis beschikbaar en combineert totemjacht met geocaching, tussen benedenstad en bovenstad, met anekdotes over de geschiedenis, de architectuur, straatkunst en strips…
De kaarten zijn verkrijgbaar bij de lokale toeristische dienst, de app kun je downloaden via de Apple en Google Play Store.

Atypische routes
Voor liefhebbers van ongewone foto’s en voor stadsverkenners zijn de routes Black Loop en Aerial metro / Street Art een essentiële verplaatsing. De eerste is 22 km lang en zal de meest veeleisende wandelaars bevallen. De tweede, die een stuk korter is, combineert een metrorit met een wandeltocht.
Charleroi zet al enkele jaren in op Street Art. Een gloednieuwe route in het stadscentrum leidt je langs stedelijke kunstwerken, contrasterende artistieke universums en verrassende installaties. Een mix van werken geproduceerd voor de projecten Asphate, Art Reconnects Belgium, Colorville, Art Public, Maison des Jeunes, enz.

© info@scaart.be
© info@scaart.be
© Leslie Artamonow
Het BPS22 is een van de grootste kunstmusea van Wallonië, gehuisvest in een gebouw van glas en ijzer uit 1911

Op de terrils
Trek je wandelschoenen aan en bestorm één van de vele Karolingische terrils! Beklim deze groene heuvels die door de mens zijn gecreëerd en bewonder vanaf de top het heuvelachtige landschap van het Pays de Charleroi. Er zijn verschillende routes van 1,1 tot 22 km, zij hebben allemaal een bijzondere biotoop.
Ben je meer aangetrokken tot bossen en wouden? Verschillende wandelingen brengen je door de gemeenten Charleroi, Aiseau-Presles, Bons Villers, Gerpinnes, Pont-à-Celles, Fleurus.
Kaarten verkrijgbaar bij de Dienst voor Toerisme en te downloaden op cm-tourisme.be

De musea
Het Bois du Cazier, een UNESCO-werelderfgoed, volgt het industriële epos en herbergt de fraaie collectie van het Glasmuseum. Het Fotografiemuseum, het grootste van Europa, is gehuisvest in een oud Karmelietenklooster. Het BPS22 is een van de grootste kunstmusea van Wallonië, gehuisvest in een gebouw van glas en ijzer uit 1911. Het onderscheidt zich door zijn eigentijdse programmering. Het Museum voor Schone Kunsten gaat eind 2022 weer open.

Waar verblijven?
Charleroi heeft het allemaal, van de jeugdherberg tot het viersterren Novotel, er is voor elk wat wils en voor elk budget! Liever kleinschaliger en intiemer? Je vindt zowel in als rond de stad heel wat gîtes en chambres d’hôtes. Meer info op de website. Info bij het Maison du Tourisme du Pays de Charleroi, tel. 071/86.14.14, e-mail maison.tourisme@charleroi.be.

Foto bovenaan: © Philippe Geuse

© Leslie Artamonow
© Leslie Artamonow
© Leslie Artamonow
© Leslie Artamonow

Ontdek nog meer artikels over ...