Op twee uurtjes rijden van de hoofdstad Praag ligt het rustieke Kasteelhotel Berchtold. In dit prachtig gerenoveerde kasteel verblijven we de eerste nacht. De kasteelheer en -vrouw staan als twee fiere pauwen voor de inkom en verwelkomen ons hartelijk. We krijgen een fris glaasje bubbels voorgeschoteld, een voorbode van heel wat heerlijke Tsjechische glaasjes die we de komende dagen nog zullen proeven. In onze gezellige kasteelkamers tuimelen we al snel als roosjes in slaap.

(Lees verder onder de foto’s)

Kasteelhotel Berchtold
Kasteel Konopiště
Kasteel Konopiště

Na een stevig ontbijt zetten we koers richting Kasteel Konopiště. Wanneer we door de prachtige kasteeltuinen kuieren, overvalt me hoe mooi het hier is. De geometrische vormen waaruit het kasteel opgebouwd is, komen nog beter tot hun recht nu de fleurige, zachtroze bloesems in bloei staan. Nadat we even in de tuin rondstruinden, staat onze gids ons op de wachten aan een kleine zij-ingang van Konopiště. Zij leidt ons door de nauwe gangen van het 13e-eeuwse kasteel en vertelt over het rijke verleden van de omgeving alsof ze er zelf ooit bij was. We krijgen op een unieke manier een kijk in het leven van de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn familie.

We laten dit adembenemend kasteel achter ons en zetten koers richting de kasteeltuinen van Chateau Jemniště. Dit prachtige kasteel en de tuinen doen frequent dienst als decor voor huwelijken en royale feesten. We wandelen verder en komen in de bewonderenswaardige achtertuin van het kasteel, dat iets meer weg heeft van een bos. Hier worden we getrakteerd op een royale picknick tussen de prachtige groene bomen en de kleurrijke pauwen.

(Lees verder onder de foto’s)

Chateau Jemniště fontein
Chateau Jemniště

Nadat we getrakteerd werden op een overheerlijke Latte Macchiato in het schattige kasteelcafeetje, zetten we koers richting het Kasteel van Orlík. Dit kasteel ligt aan een van de grootste meren van Tsjechië, het Orlík Stuwmeer. Rondom het meer maken we een prachtige wandeling. Terwijl we dit doen, worden we om de haverklap beloond met prachtige uitzichten op het bosrijke gebied rondom het kasteel én het kasteel zelf.

Op amper een kwartiertje van dit prachtige kasteel ligt het gezellige vakantiedorp Zvikov Kemp. We slapen in schattige houten hutjes, omringd door groen. Terwijl ik me net als een filmfiguur in de kaskraker The Hobbit voel, ga ik een zalige nacht tegemoet.

(Lees verder onder de foto’s)

Orlík Meer
Kasteel Orlík

Na een heerlijk ontbijt met zicht op het Orík-meer, verlaten het gebied Midden-Bohemen en zetten we koers richting Zuid-Bohemen. Om de dag te beginnen, struinen we rond in de prachtige kasteel- en dierentuinen van Blatná. Het kasteel is een van de best bewaarde watersloten van Tsjechië, en is absoluut een bezoekje waard. Terwijl we door de gigantische kasteeltuin struinen, worden we vergezeld oor pauwen en herten. Deze lopen hier vrij rond. Ik voel me net een prinses uit de betoverende sprookjestijd wanneer ik door deze tuinen wandel.

’s Middags bezoeken we de hippe stad České Budějovice. Op het zonovergoten stadsplein genieten we van een heerlijk Tsjechisch stoofpotje, vergezeld van een mandatory Tsjechisch biertje, mét gigantische schuimkraag. Per fiets zetten we onze kastelentocht verder. Het volgende kasteel is er per definitie eentje om op je bucketlist te zetten. Kasteel Hluboká is een prachtig kasteel dat hoog boven de omgeving uittorent. De prominente ligging is niet de enige troef van het kasteel. Het wordt vaak beschreven als hét mooiste kasteel van Tsjechië, en dat kan ik nu enkel beamen. De crèmekleurige buitenkant van het statige kasteel doet denken aan de royale stijl waarin de Britse Tudors in de 12e en 13e eeuw kastelen optrokken. Eens binnen weet het prachtige houtsnijwerk in combinatie met de prachtige gouden en rode decoratie me te bekoren.

(Lees verder onder de foto’s)

Chateau Blatná
České Budějovice
Cesky Krumlov
Kasteel Hluboká
Tsjechië
Ceský Krumlov

Bij valavond komen we aan in het romantische stadje Cesky Krumlov. Deze stad is volledig erkend als Unesco-werelderfgoed en is na Praag de meest bezochte plek van Tsjechië. Voor de zon volledig achter de horizon verdwijnt, weten we nog een prachtige zonsondergang tussen de prachtige gebouwen mee te pikken.

Nadat we het lokale ontbijtje verorberden, trekken we de stad in. Met onze gids wandelen we langs idyllische plekjes waar we een adembenemend uitzicht krijgen op de stad en Kasteel Cesky Krumlov.

Lunchen doen we bij het hippe Bistro Topinka. In deze heerlijke foodbar smul je van verschillende sharing dishes, vergezeld van een heerlijk glas Tsjechische wijn.

(Lees verder onder de foto’s)

Bistro Topinka

Er is geen betere manier om een bezoek aan Tsjechië af te sluiten dan met een bezoek aan de iconische Budvar Brouwerij. In deze gigantische brouwerij vindt het volledige brouwproces van deze lokale lekkernij plaats. Tijdens een uitgebreide rondleiding door de brouwerij komen we alles te weten over dit proces. Van het eerste druppeltje water tot wanneer je een heerlijk flesje openkraakt, de meer dan zevenhonderd jaar oude brouwerijtraditie kent voor mij geen geheimen meer.

Voor we terugvliegen naar België bezoeken we Červená Lhota, een prachtige burcht die ook wel het Rode Waterslot wordt genoemd. Het kasteel heeft een dieprode kleur, wat hoogst ongebruikelijk is voor het land. Terwijl we op de paden rond het slot kuieren, vertelt de gids ons het verhaal van dit prinsessenkasteel. Zo leefde hier een prinses die ongelukkig was. Ze sprong uit het raam om een einde aan haar leven te maken, wat voor felle, rode vlekken op de witte kasteelmuren zorgde. Ze besloten het hele kasteel rood te verven om deze bloedspatten te verdoezelen. Vandaag doet dit sprookjesachtig kasteel met macaber verleden dienst als museum, maar ook als filmset van sprookjesfilms zoals Goudlokje en De Prinses op de Erwt.

Door Margot Domen.

Droom je al van een reis naar Tsjechië, in het kloppend hart van Europa? Laat je dan hier inspireren. Meer informatie over de regio’s Midden-Bohemen en Zuid-Bohemen vind je terug op de website. #stayjuned

Budweiser Budvar Brouwerij
Tsjechië

Ontdek nog meer artikels over ...