De geheimen van een goede pasta zijn in volgorde eenvoud, eenvoud en eenvoud. Je maakt een betere pasta met vijf uitstekende ingrediënten dan met tien middelmatige producten. Dat is ook de Trentijnse chef Peter Brunel niet ontgaan. In een online sessie waarbij men zich even aan het Gardameer waande, deed hij netjes voor hoe ook de grootste keukenkluns in no time een goede pasta kan bereiden. Toegegeven, ik had de week voordien een doos gekregen met een aantal prima producten uit de regio: spelt penne van Felicetti, tomatensaus van Val di Gresta, ingemaakte pepertjes met de schitterende naam Mostarda Bastarda, olijvenpaté met grappa en olijfolie van het Gardameer. Die dingen zijn bij ons allemaal niet te vinden op het schap van de supermarkt, maar er zijn alternatieven. Je vindt overal wel volkoren of speltpasta, en zorg ervoor dat je een blik datterini-tomatensaus aanschaft. Dat is die met de kleine, dadelvormige tomaatjes. Chili vind je intussen in alle vormen van vers- en gedroogdheid, olijvenpaté is ook overal aan te treffen en een goede olijfolie, nou, daar wordt net niet mee naar je kop gesmeten de dag van vandaag.

(Lees verder onder de foto…)

penne all’arrabbiata

Dit recept is bedoeld voor 1 persoon, je verdubbelt of verveelvoudigt gewoon de hoeveelheid als je niet alleen voor jezelf kookt.

Nodig:
70 g spelt penne
100 g tomatensaus
1-2 ingemaakte pepertjes
5 g olijvenpaté
1 el extra vergine olijfolie
1 verse wortel
1-2 verse champignons
peper en zout
Een goede grana-kaas om te raspen, zoals Trentingrana

Vooraf: Snijd de wortel met een mandoline of aardappelschiller in flinterdunne plakjes. Doe de plakjes met water en zout in een bakje, dek het af en bewaar het enkele uren in de koelkast. Het zout zal de plakjes garen en deze zullen ook krokant worden.
Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes met behulp van een mandoline of scherp mes.
Verwarm de tomatensaus in een pannetje en voeg de ingemaakte pepertjes toe. Laat gedurende 10 minuten koken op een zacht vuurtje en meng dan tot een gladde saus met behulp van een staafmixer (Of laat de saus gewoon zo, de tomaatjes mogen best nog herkenbaar zijn.)
Breng 500 ml water aan de kook, kruid met 2 g zout en gaar de penne al dente in het water.
Giet de pasta af en voeg die bij de tomatensaus. Laat nog even doorwarmen en roer.
Schep de pasta in een mooi, diep bord.
Maak met behulp van twee koffielepels mooie quenelles van de olijvenpaté.
Meng de wortelplakjes met de champignons, kruid met wat olijfolie, peper en zout.
Garneer de pasta met de quenelles en de salade van rauwe wortel en champignons.
Werk af met wat versgeraspte Trentingrana.

Het zuur van de tomaten kan verraderlijk zijn om een geschikte wijn te kiezen, maar wij opteren hier voor een Teroldego Rotaliano, een inheemse rode wijndruif uit de regio Trentino. Beste ooit geproefd: Granato van Elisabetta Foradori. Alternatief, een 100 % chardonnay mousserend van Ferrari. Zoek naar de Perlé Brut van een wat ouder millésime.
O ja, onze tableware en fantastische keramiek komt zoals elke week van bij Olha. Neem eens een kijkje in de webwinkel!

Door Toni De Coninck.

En dan is het ook hoog tijd om de winnaar bekend te maken van de Foodbag-wedstrijd. De onschuldige hand (in werkelijkheid een volautomatische computergestuurde en persoonlijk door Zuckerberg gecontroleerde online randomizer) koos @emmydecramer als winnaar. Proficiat, Emmy. We contacteren je en mailen je de bon van Foodbag!

Ontdek nog meer artikels over ...