Talbot House werd opgericht op 11 december 1915 door Neville Talbot en Philip Clayton, beter bekend als Tubby. Het was een ‘Every Man’s Club’ waar iedereen welkom was om even te ontsnappen aan de oorlog. Rang of stand betekende niets binnen de muren van Talbot House, het moest voelen als een thuis weg van huis. Meer dan honderd jaar later is dit nog steeds zo en dat merk je als je er op bezoek gaat. We werden ontvangen door Phil, een Engelsman die al vele jaren in België woont met zijn vrouw. Hij is een van de vele vrijwilligers die geregeld een handje helpen. Met veel enthousiasme en een hoop Engelse humor geeft hij ons een kleine rondleiding door het adembenemende huis. ’s Ochtends maakt hij voor de gasten ook een echt English breakfast.

Om de hoek vind je de ingang naar het museum, waar vroeger ook de concert hall was. Soldaten haalden hun muzikale talenten boven en zorgden voor een avond vol sfeer en plezier. De nieuwe permanente tentoonstelling, een Huis van Mensen, vertelt het verhaal van Talbot House aan de hand van 500 unieke objecten. Een interactieve tablet tour neemt je mee door het hele huis en voor de kinderen is er een videozoektocht naar de kat Duchess. Deze zomer kan je ook picknicken in de tuin, daarvoor werkt de vzw samen met Goeste. Op het menu staat een selectie van regionale producten: kaas, vers stokbrood, (heel pikante) mosterd, charcuterie, rillette, een slaatje en yoghurt met frambozencoulis. Voeg er nog een streekbiertje aan toe en je hebt het perfecte recept voor een relaxerende middag tussen de Talbotousian roses.

Naast het museum worden er ook verschillende verhalentochten aangeboden. june. ging op ontdekkingstocht met Simon, hij is al vanaf jonge leeftijd kind aan huis bij Talbot House en kent de verhalen dus door en door. Je komt veel te weten over de geschiedenis van Toc H, een bijnaam die de club kreeg over de hele wereld. Er zijn in tien jaar tijd meer dan 10.000 clubs opgericht wereldwijd, op veel plaatsen vind je soms nog een Talbot House school of een cinema die dezelfde naam draagt. De verhalen zijn boeiend en grappig, het is een leuke manier om bij te leren over het huis en beide wereldoorlogen. Wil je meer weten over Poperinge zelf? Een korte stadswandeling van 2,4 km neemt je mee naar verschillende stops waar je een video kan bekijken die meer uitleg geeft over verschillende gebouwen, standbeelden enzovoort.

Talbot House
Talbot House
Je aperitieft op het wijndomein Klein Rijselhoek met een uitstekende lokale wijn

Deze zomer kan je in Talbot House terecht voor verschillende events. In juli wordt er een Summer Brunch georganiseerd en een Affair of Letters livestream. Tijdens de livestream wordt het verhaal van een jonge Engelse soldaat en zijn geliefde Edith verteld. Op 28 juli komt Wim Soetaert zingen in de tuin en 31 juli zal er ook een pelgrimstocht plaatsvinden. In augustus komt coverband The Gambits de boel op stelten zetten. Daarnaast zullen de vier verhalentochten gratis zijn tijdens de zomermaanden. Op het einde van het jaar worden er ook kerstfeestjes georganiseerd en op 11 december zal de 106e verjaardag van Talbot House gevierd worden.

Je kan deze zomer niet alleen picknicken in de tuin van Talbot House, ook in Kemmel en Loker kan je proeven van regionale producten. Op het provinciedomein Kemmelberg zullen verschillende unieke picknicklocaties voorzien zijn. Daarnaast worden er ook workshops en optredens georganiseerd. In Loker staat alles in het teken van wijn. Je aperitieft op het wijndomein Klein Rijselhoek met een uitstekende lokale wijn. Het enige wat je moet meebrengen is een dekentje en een glas. Beide picknicks zijn op een vaste datum. Een plekje kan gereserveerd worden op de website van de Westhoek.
In Watou loopt deze zomer ook de 40e editie van het kunstenfestival. Van 3 juli tot en met 5 september kan je langs het parcours alle soorten kunst ontdekken; zo is er een poëzieparcours, maar ook literatuur en beeldende kunst zullen aanwezig zijn. Als je logeert in de Westhoek kan je bij je verblijfplaats een Westhoekvoordeelpas kopen. Je krijgt korting bij attracties en musea zoals het In Flanders Fields Museum in Ieper, het kasteel van Beauvoorde en nog veel meer.

Door Tess Bonte.

Talbot House
Talbot House

Ontdek nog meer artikels over ...