Op zijn zachtst gezegd hebben de Oostendse restaurants zich uitgesloofd om stuk voor stuk pareltjes op tafel te toveren. Sommige doen er zelfs een schepje bovenop met échte kunstwerken, zowel op als rond de tafel. Wij kozen enkele pareltjes uit waar je Ensor zijn kunst gezien en geproefd moet hebben.

Brassi Grand Café
Brassi Grand Café, gehuld in een fluweelgroen interieur in art-décostijl, serveert de gerechten met prachtige ‘gemaskerde’ keramiek van Nomadics Ceramics. Het menu is opgebouwd rond belangrijke personen in Ensors leven. Wie je de eerste maand ‘op je bord’ krijgt? Gerechten geïnspireerd door James’ zus, en de originele oestereetster, Mitche Ensor.
Albert I-promenade, Kursaal Westhelling

Marina
Bij de meeste stillevens van James Ensor loopt het water in de mond van de kijker, dankzij de smakelijke details in zijn werken. Om mensen de kans te geven kunst écht te proeven, in plaats van enkel te zien, creëerde chef Sam Filippusson een speciaal menu voor de Tafel van James. Gebaseerd op Ensors ‘Stilleven met oesters’ krijg je een driegangenmenu met schaal- en schelpdieren in de hoofdrol. Filippussons meesterwerk? Verse krabsla met venkel en selder, wat meteen ook bekroond werd tot één van de mooiste borden van dit project.
Hendrik Baelskaai 7

Willem Hiele
Willem staat bekend om zijn kunstige creaties en voor de Tafel van James verbaasde hij nog maar eens met zijn prachtige, gedresseerde borden. Op handgeschilderde oesterschelpen vind je twee ‘bites’ met een even volle smaak als kleurenpalet: yakitori van mossel gelakt met gefermenteerd knolseldersap en een boerenkoolcracker met zeewier en een pekel van kombu. James Ensor is al jaar en dag deel van Hiele zijn leven, aangezien zijn ouders twee werken in bezit hebben, die tijdens het Ensorjaar in het restaurant te bezichtigen zullen zijn.
Kapittelstraat 71, Oudenburg

Brassi Grand Cafe
Marina

Trattoria Ensorito
Wie zich heel dicht bij de geest van Ensor wil voelen, moet in Trattoria Ensorito zijn. Niet alleen is de grootmeester in de naam aanwezig, het Duinenkerkje waar hij begraven ligt, bevindt zich net aan de overkant van de straat. Als ode aan de ‘man achter de maskers’ krijg je bovenop een heerlijk viergangenmenu een porseleinen bord met échte kunst mee naar huis. Oostendse kunstenaar Mieke Drossaert beschilderde de borden met haar parodie van Ensors beroemde ‘De baden van Oostende’, onder de naam ‘Il preferito del pittore’.
Dorpsstraat 103

Paroles Paroles
Als nieuwkomer in de Oostendse horecascène doet Paroles Paroles zeker niet onder voor de gevestigde waarden in de culinaire ku(n)ststad. In een aparte ‘Ensor corner’, met prachtige (replica)werken van de schilder aan de muren, geniet je in volledige privacy van een uitgebreid Ensormenu. Chef-kok Terence McGarrity blijft zijn stad trouw en gebruikt daarom enkel ingrediënten van en rond Oostende. Als kers op de taart komt hij als wandelende, en kokende museumgids allerlei kunsthistorische details delen aan tafel.
Brandariskaai 5

Le Bassin
Het spreekt voor zich dat een restaurant gespecialiseerd in garnaalkroketten voor dit evenement even buiten de lijnen kleurt met een volledig nieuwe kroket. NorthSeaChef Tom Vanhaecke creërde een smaakexplosie in één kroket met schelvis, handgepelde garnalen en mosseljus. Voeg er de remouladesaus en ‘zeebeschuit’ aan toe, en je komt tot het ‘neusje van de zalm’ der garnaalkroketten.
Visserskaai 1

Amy Mary
Oprichtster Amélie Cobbaert is niet alleen een pionier in ijsbereiding, maar ook colorist in hart en nieren. Met haar creatie ‘Ensor’s Pearl of Ostend Sundae’ brengt ze een harmonieuze samensmelting van verse ingrediënten en kleur op tafel. Met een knipoog naar de expo ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux’ in Mu.Zee presenteert ze een bol Purple Disco Lavender-ijs met een witte chocolade crumble, pistachenoten en versgeklopte slagroom. Je krijgt deze sundae echter niet op een normaal bord, maar op een versgebakken koekje in de vorm van een Sint-Jacobsschelp, ‘ingekleurd’ met tinten op basis van kurkuma, rode biet en spirulina.
Langestraat 18

Brasserie David
Dat Ensor een revolutionair artiest was die experimenteerde met indringende kleurkeuzes, is geen geheim. Het gebruik van ongemengde kleuren, zoals chroomgeel en vermiljoenrood, inspireerde chef-kok David Dewaele om een kleurrijk gerecht te bedenken dat daar ode aan deed. Tussen de portretten van David Bowie geniet je van rog met drie soorten wortel, tomaatjes, broccoli en kappertjes. De ‘pop of color’ die het schilderspalet compleet maakt, is de coulis van paprika en inktvis. Een must-taste en must-see in het hart van de stad.
Christinastraat 45

Belle de Jour
Kunstig tafelen wordt bij Belle de Jour letterlijk genomen. Met interieur geïnspireerd door kunstenaar Jean Brusselmans en werken van onder meer Honoré d’O en Hilde Borgermans is een ‘Ensoriaans’ vijfgangenmenu hier meer dan op zijn plaats. Het kroonstuk van het menu? De pavlova op basis van blue spirulina, witte meringue en rode bosvruchten, waarvoor chef-kok Jeremy Levecke zijn inspiratie bij het werk ‘De baden in Oostende’ haalde.
Madridstraat 9

Bistro Mathilda
De familie Deklerck is al jaren een horecafenomeen in de ‘Koningin der Badsteden’. Chef-kok Brian Delannoye doet de familienaam eer aan met zijn prachtige Ensoriaanse desserts, waarbij hij elke maand een nieuw nagerecht bedenkt. De Tafel van James trapt hij af met een panna cotta van roze chocolade, op een crumble van gepofte rijst, met meringue, roze schelpjes, violet sorbet en een coulis van lychee. De link met het werk ‘Coquillages’ en de expo ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux’ komt volledig tot uiting in dit rooskleurige plaatje. Bijna té mooi om te eten.
Leopold II-laan 1

Door Guylène Renoult.
Foto’s boven: Willem Hiele / Le Bassin / Paroles Paroles

De Ensorgerechten van de Tafel van James zijn te proeven vanaf 5 februari tot en met 30 juni 2024. Meer informatie vind je hier.

Amy Mary
Belle de jour
Bistro Mathilda
Trattoria Ensorito
Brasserie David

Ontdek nog meer artikels over ...