Ik ken Oostende redelijk goed. Dat is nochtans geen evidentie, en al zeker niet voor een niet-Oostendenaar. Oostende laat zich doorgaans met mate savoureren, ik vergelijk de Stad aan Zee wel eens met een sinaasappel die je grondig moet schillen voor je het zoete, sappige vruchtvlees proeft. Oostende is de bohémien-met-stoppelbaard, de onbekende factor, de stad met dorpsgevoel, soms ook wel het dorp met stadsallures.
Maar Oostende is de voorbije jaren natuurlijk ook culinair sterk gegroeid. Het heeft daar moeite voor moeten doen, want zoals de dingen waren, waren ze voor de Oostendenaar vaak ook gewoon goed genoeg. Maar soms volstaat het niet ‘geweune’ te blijven. Soms moet je als stad het voortouw nemen. De voorbije jaren ontpopten zich heel wat nieuwe initiatieven in Oostende, van neobistro’s als Mommy’s Bastards tot nieuwlichters als STORM. En wat gezegd van het schitterende Belle de Jour, dat enkele maanden geleden naar een nieuwe locatie in de Madridstraat verhuisde?

Het is die stijl die je in Belle de Jour terugvindt, en nog meer in de charmante, piekfijne kamers van Belle de Nuit

Wanneer ik het babyblauwe pand betreed, zie ik Els Vanbiervliet aan de tafel in de onmiddellijke omgeving van de open keuken staan. Ze schudt geduldig het tafellinnen uit, plooit de servetten tot het mooie art décologo helemaal bovenaan komt te liggen. Alles ademt art déco in Belle de Jour. Of toch niet helemaal alles? Maquettes van visserssloepen en pakketboten verraden dat je in een maritieme omgeving bent, de wolkvormige luchters doen denken aan Magritte, en bij uitbreiding doet ook de wandbekleding dat. ‘We zijn helemaal beïnvloed door het werk van Jean Brusselmans,’ vertelt Els, die een master in beeldende kunst en schilderkunst bezit. Zij is al jaren verzamelaar en Belle de Jour is als interieurdesigner haar eerste project.

Brusselmans begon als graveur en lithograaf, maar legde zich na 1904 enkel nog toe op de schilderkunst. Zijn vroegere werk is gekenmerkt door realisme en impressionisme, maar later had hij ook een fauvistische periode en na 1920 ontwikkelde hij een persoonlijke stijl met geometrische motieven en grote kleurvlakken. Het is die stijl die je in Belle de Jour terugvindt, en nog meer in de charmante, piekfijne kamers van Belle de Nuit, die zich boven het restaurant bevinden. ‘Brusselmans kwam regelmatig naar Oostende en schilderde er veel,’ vertelt Els. ‘Ik vond het wel een mooie, treffende link hebben met de stad.’

Vis en schaal- en schelpdieren worden iedere dag vers geleverd

De vroegere Belle de Jour draaide goed, zoals dat heet. Het was een kleine zaak, met weinig tafels, maar die een onberispelijke reputatie genoot in Oostende. Men kwam er graag en uitgebreid tafelen. En alles was vers. Maar Els had al langer haar oog laten vallen op het pand in de Madridstraat, dat 150 jaar oud was en waar eerder nog een bekende kroeg zat. De reconversie bleek geen eenvoudige klus. Els en Jeremy wilden kamers met een groot comfort en een kunstige ziel. Een totaalpakket. Mensen kunnen nu in alle rust dineren en een glas wijn drinken, en dan de trap nemen naar hun kamer. Wie vroeger wil tafelen, kan na het diner naar een voorstelling in een van de vele cultuurtempels in Oostende.

In de keuken bereidt chef Jeremy (Levecke) intussen een van zijn beroemde klassiekers-met-een-twist. Het blanke vlees van kabeljauw wordt opgediend met oude wortelrassen in gele, oranje en paarse kleuren, een hoekje gestileerde radicchio en een verse sinaasappelsaus met wat extra pit door de toevoeging van enkele snippers chili. Het bitterzoete van de sinaasappel past wonderwel bij de radicchio en het stuwende van de chili geeft een extra duw aan de eerder voorzichtige kabeljauwtoetsen. Wat een gerecht!

Belle de Jour – naar een film met Cathérine Deneuve – werkt onder andere samen met de biopluktuin van Oostende. Die komt op vrijdag twee volle manden lekkernijen uit volle grond leveren. De wortelen uit het gerecht met kabeljauw zijn afkomstig van de biopluktuin. Jeremy: ‘We krijgen wat er die week geoogst is. En als we bloemen of kruiden willen plukken, gaan we dat ook zelf doen. Nu komt de periode eraan van de koolrabi en de bieten.’
Vis en schaal- en schelpdieren worden iedere dag vers geleverd, soms twee keer per dag. In Belle de Jour verdwijnt niets in het vriesvak, behalve dan de bouillons.

Belle de Jour
Madridstraat 9
8400 Oostende
0479/36.09.05
Website in opbouw

#dekust

Tekst en foto’s: Toni De Coninck

Ontdek nog meer artikels over ...