Ik heb doorgaans geen pandemie nodig om mijn vakantie in een woning voor mezelf en mijn gezin door te brengen. Dat is in veel gevallen nu eenmaal de oplossing als je twee tieners hebt, die behalve de liefde voor gamen en de nood aan privacy niet zo gek veel met elkaar gemeen hebben. En vakantie is ook nooit het moment geweest om te moeten, eerder om te ont-moeten. Massaal naar een ontbijtbuffet om voor 10u zeker de knapperigste croissants te hebben? Nah. Doe mij maar de lokale bakker in het dorp, de mokka op de stoof en lekker lui de dag zien voorbijgaan. Ik geef het toe: ik kook graag en ontkurk graag mijn lievelingsfles wijn. Dat scheelt een slok op de borrel. Een vakantiewoning is vrijheid.

Kathleen Cassiers en Stefaan Van Dyck hadden zo’n beetje hetzelfde idee toen zij beslisten om een aantal uitgeleefde woningen een tweede leven te geven. Er kwamen vier woningen in Knokke-Heist, één in Blankenberge, één in Damme en twee in Antwerpen. Die laatste liggen natuurlijk niet aan zee en worden via de website zaliginantwerpen.be vermarkt.
We verblijven in de grote woning aan de Meerlaan, in de schaduw van het station in Knokke-Heist. Die legt in theorie 14 mensen te slapen, 8 volwassenen en 6 kinderen. Maar de pandemie trok een fikse streep door dat idee, en dus biedt ZaligAanZee ook de mogelijkheid om er met je gezinsbubbel te overnachten. Dat is ook best gezellig.

ZaligAanZee
Zo oogt de hele woning eerder stijlvol elegant dan robuust eclectisch

Het is opmerkelijk hoe het stel erin geslaagd is licht en ruimte te scheppen in een van oudsher ingekapselde woning uit het interbellum. Zelfs op een donkere regendag als vandaag valt er mooi strooilicht op de vieux rosetinten van tapijt en dekentjes. Buiten kun je ook bij minder fraai weer onder afdak en dekens van een boek en een glas genieten. En wanneer het echt koud is, duw je met een paar drukken op de afstandsbediening het wonderschone haardvuur in gang. Ik bak die avond verse pizza in een van de ovens en beleg het smeuïge kaas- en tomaatmengsel met parmaham en verse rucola. Hummus wordt verrijkt met pittige chili en komijnpoeder en krijgt nog een paar eetlepels extra maagdelijke olijfolie mee. In het glas wordt de toepasselijke Beach gin van Gaugin geschonken, met premium tonic en voor de liefhebbers een scheutje Gimber. Er volgen taco’s met kippengehakt, verse guacamole en veel kruiden, en een salade van peultjes, erwten, de eerste groene asperges en burrata. ZaligAanZee leent zich tot een stevig potje culinair geweld.

Hoe moet ik de stijl omschrijven? Boho? Ibiza? Er wordt wel degelijk veel gebruik gemaakt van steigerhout, en er wordt geen grammetje met decoratie overdreven. Zo oogt de hele woning eerder stijlvol elegant dan robuust eclectisch, ondanks het houten geraamte van de bedden en de natuursteen. Maar Kathleen en Stefaan weten ook wel wat van savoir-vivre. Dat merk je aan de boeken en paar kunstzinnige tijdschriften die je op en rond de salontafel aantreft. Bedden worden niet opgemaakt, maar lakenpakketten en handdoeken – zowel in de keuken als in de badkamers – zijn voorzien. De douches zijn van het regentype, en ik moet alle moeite van de wereld doen om er niet langer dan een duurzaam kwartier in te vertoeven.

Door Toni De Coninck.
Foto’s: Charlotte van den Bogaerd.

ZaligAanZee is een heerlijk idee voor een weekend, midweek of langere periode. Check de website voor de juiste tarieven per seizoen, en de promo-actie voor gezinnen en bubbels. Je vindt op de site ook alle mogelijke praktische info en een reserveringsmodule. En je kunt er naast de woning aan de Meerlaan ook alle andere adresjes ontdekken aan zee, in Damme of in Antwerpen.

ZaligAanZee

Ontdek nog meer artikels over ...