Wanneer we aankwamen in het station van Doornik, was het al flink aan het regenen. Maar gelukkig heeft het Belgische weer één groot voordeel: op elk moment kan de zon weer beginnen schijnen. We bleven dus positief, en we hoopten dat het weer snel om zou slaan. En dat deed het ook! Terwijl de regen langzaam wegtrok, besloten we om even rustig door het centrum van de stad te wandelen. We hadden namelijk nog twee uur te vullen voor ons bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal om 15 uur. Het centrum had ons beiden verrast. We waren allebei nog nooit eerder in Doornik geweest, dus we hadden ook geen idee van hoe het eruit zou zien. Het centrum is gevuld met authentieke, bakstenen geveltjes, die je het gevoel geven dat je door een middeleeuwse stad wandelt. Het viel niet anders te omschrijven dan charmant. Het centrum van Doornik is relatief klein, maar ook dat maakt het zo gezellig.

Tijdens onze wandeling door het centrum liepen we al eens langs de indrukwekkende kathedraal die we later zouden bezoeken. Onderweg passeerden we ook het belfort van Doornik. Dit belfort wordt niet alleen erkend door UNESCO, maar is bovendien ook het oudste belfort van België. Het werd gebouwd in de twaalfde eeuw, en is maar liefst 72 meter hoog. Jammer genoeg konden we het belfort niet bezoeken omdat het tijdelijk gesloten is. We besloten nog even verder te kuieren, en kwamen zo uit op de Grote Markt. Hier vind je een aantal winkeltjes, maar vooral: terrasjes. Door de weersomstandigheden waren ze op dat moment nog niet echt drukbevolkt.

Doornik
Er is een Nederlandstalige gids ter beschikking, dus als je Frans wat roestig is, is dat zelfs geen probleem

Rond kwart voor drie besloten we terug te keren naar de Dienst voor Toerisme, waar we onze gids zouden ontmoeten voor onze rondleiding in de kathedraal. Om 15 uur begon onze wandeling rond en in de kathedraal, waar de gids ons vol passie vertelde over de geschiedenis van Doornik en over de curiositeiten van de kathedraal. Hij vertelde ons dat de kathedraal van Doornik de enige kathedraal is in België waarvan bij het bouwen al vaststond dat het een kathedraal zou worden. Hij toonde ons ook het werk van twee doctoraatsstudentes in de archeologie, die enkele ontdekkingen deden in de kathedraal, zoals een circulatiesysteem dat zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van een doopvont.

Na ongeveer een uur zat de rondleiding erop, en leidde onze gids ons terug naar buiten. En tot onze verbazing scheen de zon ondertussen! Die zon zorgde niet alleen voor een verandering van ons humeur, maar ook van de stad. Ondertussen bruiste de stad helemaal. Mensen liepen op straat, en de terrasjes zaten vol. We besloten dan ook maar van die gelegenheid gebruik te maken, en iets te drinken op de Grote Markt, met een uitzicht op de kathedraal en het belfort, die boven alle gevels uitsteken. Na een lekker drankje was het tijd om weer huiswaarts te keren. Met onze zonnebril op onze neus en met een gelukzalig gevoel wandelden we weer richting het station, en verlieten we het charmante Doornik.

Heb jij ook nood aan een leuke daguitstap, maar blijf je toch nog liever even in eigen land? Ga dan zeker eens naar Doornik. De kathedraal kan je momenteel alleen op zondag bezoeken, om 15 uur. Deze rondleiding kost 5 euro, en kan je reserveren via info@visittournai.be. Er is een Nederlandstalige gids ter beschikking, dus als je Frans wat roestig is, is dat zelfs geen probleem. Dit jaar viert Doornik ook een dubbele verjaardag. Dit jaar worden de sites in Doornik al 20 jaar erkend door UNESCO, en is de kathedraal 850 jaar gewijd. Ter gelegenheid van die jubileums zal er heel de maand augustus een gratis 3D sound en light show ‘Kathedraal Droom’ doorgaan, die inzoomt op de geschiedenis van het gebouw. Tickets kan je boeken via www.visittournai.be, en dat is ook de plek waar je alle andere informatie vindt over deze gezellige stad in het hoekje van Henegouwen.

Door Marie De Picker.
Foto’s: Klaartje De Kegel.

Doornik
Doornik

Ontdek nog meer artikels over ...