Bergen

De Culturele Hoofdstad van Europa 2015 is hét voorbeeld van een harmonisch samenspel tussen verleden en toekomst. In de talrijke oude straatjes van Bergen ontdek je erfgoedparels als het stadhuis, de collegiale Sint-Waltrudiskerk en het historische Belfort. Ook moderne streetart kan je er bewonderen dankzij een speciaal uitgestippeld parcours, net als hedendaagse kunst in een van de vele musea.

Waar overnachten?

 • Martin’s Dream Hotel is gevestigd in een voormalige kapel in het centrum van Bergen en is daarmee een erg fotogeniek etablissement.
 • B&B Compagnons 11 baadt in charme en comfort en bevindt zich in het historische centrum van Bergen, waardoor alle belangrijkste bezienswaardigheden op wandelafstand liggen.
 • Familie-uitje? Check dan zeker B&B Au Petit Dragon. In deze gastenkamers net buiten het centrum van Bergen, die ook nog eens ecologisch verantwoord zijn, voelen gezinnen zich meteen thuis.

Doornik

Doornik is een van de oudste steden van België, al verraadt de goed bewaarde en zorgvuldig gerestaureerde architectuur dat niet meteen. Het eeuwenoude Belfort en de immense klokkentorens van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal zijn slechts enkele getuigen van deze rijke geschiedenis, net als het Museum voor Schone Kunsten dat ontworpen werd door Victor Horta. Wie liever even ontsnapt aan de gezellige drukte van de stad kan er eindeloos flaneren langs de groene oevers van de Schelde. 

Waar overnachten?

 • Het 17e-eeuwse gebouw van Hotel Alcantara ligt in het hart van het oude Doornik. Je droomt er weg in kleurrijke en chique kamers.
 • Au Natur’Ailes des Collines is een unieke ecogîte die zich op 10 km van Doornik bevindt. Van hier vertrekken talloze wandel- en fietsroutes en geniet je van een prachtig uitzicht op de Thimougies-molen en de omliggende moerassen.
Wallonië
© Visit Wallonia I Joseph Jeanmart
© Visit Wallonia
Wallonië
© Visit Wallonia I Coralie Cardon

Nijvel

Nijvel is een kleine stad met een grote geschiedenis die je ook vandaag nog kan beleven in de charmante middeleeuwse wijken. De duizend jaar oude collegiale Sint-Gertrudiskerk is een van de meest majestueuze romaanse religieuze gebouwen van Europa en is dan ook de absolute trots van de stad. In het prachtige Dodainepark kom je tot rust tussen tuinen en vijvers en word je gegroet door tal van beeldhouwwerken.

Waar overnachten?

 • Haras de Baudémont was ooit een renpaardenstoeterij, maar kreeg een nieuw leven als B&B. Hier verblijf je in alle rust en geniet je van een prachtig uitzicht over het park en de paardenweiden.
 • In Ittre werd de oude Le Moulin de Jeannot dan weer gerestaureerd tot een prachtig vakantiehuis in een groene omgeving langs de rivier. Rust verzekerd!

Thuin

Ook Thuin is een kleine middeleeuwse stad die gekenmerkt wordt door smalle straatjes en een prachtig door Unesco erkend belfort. De hangende tuinen zijn ongetwijfeld de bijzonderste bezienswaardigheid in deze Waalse stad. Langsheen de 200 terrastuinen kunnen wandelaars het bijzondere landschap, wijnranken en zelfs kunstwerken ontdekken.

Waar overnachten?

 • Slaap als een koning bij het landhuis van het kasteel van Ragnies. Het rustig gelegen domein beschikt over vier gastenkamers en een landelijke gîte. Ook een gastentafel is er mogelijk na reservatie.
 • Gîte Haut-Marteau is een klein paradijs in een beschermd natuurgebied aan de voet van het Bois du Grand Bon Dieu. Het 17e-eeuwse huis is de ideale plek om te ontspannen met familie of vrienden.
© Visit Wallonia I Denis Erroyaux
Wallonië
© Visit Wallonia I J.P. Remy
© Visit Wallonia I Denis Erroyaux

Chimay

Chimay staat natuurlijk vooral bekend om zijn gelijknamige trappistenbieren en -kazen, maar ook deze Waalse stad wemelt van de historische monumenten. Volg de stadswallen en steile straatjes naar het Kasteel van Chimay waar een virtuele gids jong en oud opwacht, of waag je aan een tocht naar de prachtige kloof van de Fondry des Chiens. De Chimay Experience is een aanrader voor wie alles te weten wil komen over de trappistenbieren en kazen van de stad. Mét proeverij, natuurlijk.

Waar overnachten?

 • Le Petit Chapitre is een karaktervolle B&B in het hart van het middeleeuwse Chimay. Charme, rust en comfort staan hier centraal.
 • De Gîte de la Principauté, een stijlvol huis vol authentieke charme, bevindt zich eveneens in het centrum van Chimay en is de ideale uitvalsbasis om alle troeven van de stad te verkennen.

Door Rani Guinée

Meer weten? Check dan zeker alle gratis downloadbare stadsgidsen van Visit Wallonia en #stayjuned voor nog meer charmante tips in de regio!

Wallonië
© Visit Wallonia
Wallonië
© Visit Wallonia

Ontdek nog meer artikels over ...