8u00.

We checken in bij Cocorico Luxury Guesthouse, een elegant boetiekhotel in het hart van de stad. De locatie ligt vlak bij het historisch centrum, maar grenst ook aan onbekendere en hippe wijkjes. De ideale uitvalsbasis dus om op ontdekkingstocht te gaan.

But first, uitpakken! Het interieur van de stijlvolle kamers doet denken aan een zomer in Marrakech, gecombineerd met Parijse en Zuid-Europese invloeden. Ook het kleurenpalet werd per guestroom zorgvuldig uitgekozen. Warm-oranje, linnen gordijnen, dieprood beddengoed en frisroze badkamertegels. Het serotonineniveau van elke modieuze reiziger schiet onmiddellijk de hoogte in. Naast de stijlvol ingerichte kamers heeft het hotel een ook restaurant met een aangrenzend hip terras in mediterrane sfeer. We ontbijten er, en vertrekken naar onze eerste stop. Vamos a isto!

9u00.

We starten onze dagtrip met een bezoekje aan Livraria Lello, een prachtige boekenwinkel uit 1906. De zaak werd opgericht door de broers Lello, die bijzonder veel aandacht schonken aan de architectuur van het pand. De Gotische accenten aan de buitenkant geven al een beetje weg wat we binnenin kunnen verwachten. Fluweelrode tapijten, houten etalages en kronkelende trappen. De boekhandel zou zo maar eens de hoofdrol kunnen hebben gespeeld in een van Hans Christians sprookjes. Een must-see.

Ook niet onbelangrijk: een ticketje voor het bezoeken van deze boekhandel kost zo’n vijf euro, maar wanneer je er een boek aankoopt wordt dit meteen afgetrokken van de prijs. Handig!

(Lees verder onder de foto’s.)

Porto

11u00.

Na ons bezoek aan Livraria Lello, is het tijd voor een heerlijk kopje zwart goud. Let’s talk coffee.

Zoals alle hippe steden heeft Porto een heleboel leuke koffiebars in de aanbieding. Zo is er Combi Roastery & Store, een onafhankelijke speciality coffee zaak met eigen roosterij. Voor de echte koffienerds is Combi dan ook the place to go. Hou je het liever soft? Bij So Coffee Roasters kan je dan weer terecht voor een lekkere cappuccino, espresso of flat white. Om je keuzestress nog moeilijker te maken, kan je ook gezellig snuisteren in de aangrenzende conceptstore.

12u00.

Dat cafeïne de concentratie verhoogt, is inmiddels al meermaals bewezen. En maar goed ook, want we zullen onze focus nodig hebben voor de volgende typisch Portugese activiteit: het beschilderen van de welgekende Azulejos. Deze kleine kunstwerken vinden hun oorsprong aan het eind van de 15e eeuw. Na een bezoek aan het Iberisch schiereiland was de Portugese koning zo gecharmeerd door het kleurrijke en vrolijke karakter van de tegeltjes dat hij ze naar zijn eigen land wilde halen. Tot op de dag van vandaag zijn Azulejos typisch voor Portugal, maar de vraag naar de handgemaakte tegels is drastisch gedaald, onder andere door de arbeidsintensiviteit ervan. Zo drastisch zelfs, dat ze uit het straatbeeld dreigen te verdwijnen. Veel van de Portugese tegels worden weggehaald bij de renovatie van gebouwen of worden gestolen, waardoor een aanzienlijk aantal patronen definitief verloren gaan. Alba en Marisa van Atelier Gazete Azulejos zetten zich sterk in voor het voortbestaan van deze kunstwerken en willen hun kennis over de historische waarde van de Azulejos op een speelse manier doorgeven dankzij schilderworkshops. Het gepassioneerde duo laat je werkelijk verliefd worden op het ambacht. De workshop kost €32 per persoon, inclusief twee te beschilderen tegels, gereedschap, materialen en bakken. Wat ons betreft, is dat alles het zéker waard.

(Lees verder onder de foto’s.)

Porto
Porto

14u00.

Stedentrips zouden natuurlijk geen stedentrips zijn zonder enkele leuke lunch spots. En daar kennen wij toevallig alles van!

Fan van schaaldieren, oesters en lekkere stukjes vis? Ga langs bij Terra Nova Restaurante, een gezellige zaak waarin de zee vaak een hoofdrol speelt. Elk gerecht wordt met culinaire precisie omgetoverd tot een ware smaakbom. Het jonge, vurige team legt jouw smaakpapillen maar al te graag in de watten.

Indien je toch liever gaat voor een snelle hap, raden we je aan een tafeltje te reserveren bij Taberna Rio. Deze hippe keet mixt heerlijke tapasgerechten met een mooie selectie wijnen. Of we de ‘Bolinhos Caseiros’ aanraden? In geen geval. We zouden ze allemaal zelf willen verorberen.

16u00.

Klaar voor een dad-joke? Daar gaan we dan, want geen Porto zonder…porto. De tweede grootste stad van Portugal staat bekend om deze zoete, aromatische wijndrank. Een idyllische wandeling rond de Douro mag je zeker niet missen: rond de rivier en op de top van de heuvel, in Vila Nova de Gaia, bevinden zich verschillende porthuizen. Een van deze huizen die je er kan bezoeken is Graham’s Port Lodge. Het familiehuis kent een geschiedenis van ongeveer tweehonderd jaar (!) van het maken van porto. Je kan er de portkelder bezoeken, waar verschillende oude barrels worden bewaard. Maar het moet natuurlijk niet bij bezoeken alleen blijven.

In de Lodge heb je namelijk de mogelijkheid om deel te nemen aan een echte portdegustatie. Proef wijnen uit verschillende jaren, elk met hun eigen typische palet. De port(o) ervaring kan hier op een fantastische manier worden afgesloten, want het restaurant kijkt uit over de prachtig verlichte stad, met de rivier sprankelend in het midden van dit idyllische plaatje.

We zouden bijna gaan twijfelen om zo’n ‘I love Porto’-shirt te kopen.

Door Eline Vancraeyveldt.

#stayjuned

 

Porto

Ontdek nog meer artikels over ...