Roger Raveel. Een retrospectieve

Honderd kaarsjes had hij dit jaar moeten uitblazen, de Vlaamse schilder Roger Raveel. Een ideale gelegenheid voor het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) om een uitgebreide hommage te brengen aan een van de belangrijkste Belgische schilders uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Maar liefst 150 werken (schilderijen, tekeningen, grafiek en objecten) uit zijn private en publieke collectie kan het publiek (her)ontdekken. Hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een geheel eigen beeldtaal te ontwikkelen, balancerend tussen figuratie en abstractie met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron. De Vlaamse kunstenaar surfte nooit mee op de internationale kunstgolf, maar bleef trouw aan zijn roots in het hart van de Leiestreek. Behalve in Nederland is Raveel nooit internationaal doorgebroken. Bozar wil daar met deze tentoonstelling verandering in brengen.

Het Lam Gods meets Augmented Reality

Gent staat dit jaar volledig in het teken van de gebroeders Van Eyck. Maar liefst 2 jaar duurden de restauratiewerken aan Het Lam Gods, een artisitiek hoogtepunt in de Belgische schilderkunst. De 18 iconische panelen zijn opnieuw te bezichtigen op een gloednieuwe locatie in de Sacramentskapel, achteraan de Sint-Baafskathedraal. Bij de tentoonstelling werd ook aan de beleving van de bezoekers gedacht. Zo kan je met behulp van augmented reality meer te weten komen over de geschiedenis van Het Lam Gods, de iconografie en de kathedraal door de eeuwen heen. Eén blik door een bril of tablet, en de realiteit versmelt zich met virtuele 3D figuren. Een absolute must see tijdens je citytrip in Gent.

Het James Ensorhuis

Als je deze paasvakantie naar Oostende gaat, loop dan zeker eens door de Vlaanderenstraat. Daar maak je kennis met het vernieuwde James Ensorhuis dat je volledig laat ronddolen in de geest van de kunstenaar. Het James Ensorhuis draagt niet louter de naam van de kunstenaar, het is waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 werkte én leefde. De woning werd opgeknapt, gerestaureerd en ingericht als museum met het grootste respect voor de tijd van toen. Authentieke elementen zoals het blauwe salon, waar Ensor veel tijd doorbracht, brengen kenmerkende objecten in de kijker. Meer nog: door ook het aanpalende pand in het museum te integreren, is Het James Ensorhuis hét mekka voor fans van de kunstenaar. Een nieuwe toevoeging aan het Ensorverhaal is een interactieve wandeling. Dankzij een applicatie kan je Ensor vergezellen op een wandeling in zijn thuisstad. De tocht van drie kilometer start aan het James Ensorhuis en brengt je naar 13 monumentale hotspots in Oostende. De meester is terug thuis!

tentoonstellingen paasvakantie
tentoonstellingen paasvakantie

Imaginair Museum – S.M.A.K.

S.M.A.K. biedt momenteel tal van tentoonstellingen aan, ook op maat van kinderen en tieners. Tijdens de paasvakantie wordt de museumervaring van jouw gezin tot een hoger niveau getild. Mysterieuze raadsels die staan te popelen om opgelost te worden, doe-opdrachten die het creatieve brein stimuleren en ontdekkingstochten doorheen het museum… Er is voor elk wat wils!
Heb je nood aan wat buitenlucht en eventuele zonnestralen na je museumbezoek? Dat kan! S.M.A.K. wordt omringd door het mooie Citadelpark. Daar staat het Imaginair Museum op jullie te wachten. De naam zegt het zelf, in dit ‘museum’ kan je je verbeelding op hol laten slaan. Het Imaginair Museum is een fantasierijk luisterspel waarin een aantal werken uit de vaste collectie van S.M.A.K. worden voorgesteld. Ontmoet de man die de wolken meet van Jan Fabre en ga op reis met de Aeromodeller van Panamarenko. Via de ErfgoedApp kan je met je ogen dicht luisteren hoe al deze kunstwerken tot leven komen…

Banksy. The Brussels Show

’s Werelds meest bekende en tegelijk meest anonieme graffitikunstenaar komt naar onze hoofdstad. Galerij Deodato Art in Brussel brengt een overigens vrij controversiële solotentoonstelling gewijd aan de de meest originele en representatieve werken van Banksy. Onder de tentoongestelde werken bevindt zich de erg zeldzame triptiek Flower Thrower uit de legendarische Gross Domestic Product-winkel. Het werd nooit eerder met de originele lijsten getoond. Een ander iconisch werk is Love Rat, hét Banksy-symbool bij uitstek, maar ook No Ball Game, het spottende Queen Mary en Napalm worden tentoongesteld. Alle werken dragen een certificaat van Pest Control, de enige authenticatie-autoriteit die door Banksy erkend wordt.

Door Luna Barbosa dos Santos.

tentoonstellingen paasvakantie

Ontdek nog meer artikels over ...