Natuurliefhebbers en wandelfans verblijven graag in het populaire Muziekbos. Een contradictorische naam, want tijdens het herfstseizoen kan je er heerlijk genieten van de stilte. Het bos is 110 hectaren groot en herbergt heel wat fantasierijke plekjes. Je treft er onder andere een mysterieuze en instagramwaardige Geuzentoren, die opgetrokken is in ijzerzandsteen. Op die toren werd de streeknaam ‘Vlaamse Ardennen’ voor het eerst uitgesproken door dichter Pol de Mont. In het bos bewonder je via de gratis ErfgoedApp van Faro de 5,5 kilometer lange Verhalenwandeling, waar je onder meer Roodkapje en Edouard Joly tegenkomt. Het Muziekbos ontgoochelt met zijn vele mythen en sagen nooit.

In het noordoosten ligt het Hotondbos op het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen, je kunt er op heldere dagen liefst 107 kerktorens en de Gentse skyline zien. Een rijke biodiversiteit kenmerkt de wandelpaden van de Hotond-Scherpenberg. Twee wandellussen maken je wegwijs in het gebied: het Hotondpad (4,3 km) en het Scherpenbergpad (1,8 km) kun je gemakkelijk combineren. Het reliëfverschil zorgt voor veel variatie. Iets verderop kan het hele gezin tot en met 7 november vanaf kapel Wittentak het theaterverhaal ‘De Vos… in het bos!’ ontdekken. Tijdens de vijf kilometer lange tocht stap je in de sporen van een malse eend, een gewiekste raaf en zelfs een wolf. Tijd voor een welverdiende pauze? Trakteer jezelf op de nodige verfrissing in de fraaie Hotond Molen.

Ronse
Ronse
Het Muziekbos ontgoochelt met zijn vele mythen en sagen nooit

Ronse grenst aan de taalgrens en via de Heksenwandeling wandel je zowel langs Vlaamse als Waalse kant. De route is uitgestippeld op de wandelnetwerken Getuigenheuvels en Pays des Collines. Op deze 14 kilometer lange trip stap je naar het heksendorpje Ellezelles met start aan de bistro Boekzitting (knooppunt 36). Boekzitting zou een verbastering zijn van ‘boetezitting’: vastgeketend aan een boom kregen misdadigers de kans om in alle rust over hun wandaden te bezinnen. Via buurgemeente Ellezelles betreed je Ronse opnieuw langs de IJsmolenhoeve en de nabijgelegen Kapel Lorette. Eindigen doe je in het Muziekbos.

Ook in de stad vind je gezellige wandelpaden. Zo volgt het vernieuwde Mijnwerkerspad de oude spoorweglijn van Ronse naar Edingen (lijn 87). Deze spoorweg werd gebruikt voor de arbeiders die in de mijnen van de Borinage gingen werken. In 1965 werd ze opgeheven en transformeerde de vroegere spoorlijn in een toeristisch wandelpad, waar nu ook fietsers welkom zijn.

TIP
Tijdens het weekend van 16 en 17 oktober wordt de ‘Dag van de Trage Weg’ georganiseerd. Aan het cultuurcentrum De Ververij zal een mobiel bezoekerscentrum van Natuurpunt staan en starten elke dag drie trage wegenwandelingen. Drie natuurgidsen tonen je prachtige stukjes natuur in Ronse. Er zijn zowel gezinsvriendelijke als uitdagende wandelingen voorzien met een aangepaste lengte.

Meer inspiratie nodig? Bekijk onze website www.visitronse.be of bezoek het Onthaal- en Belevingscentrum Hoge Mote, waar je verdere info krijgt en kan bijleren over de stadsgeschiedenis.

Ronse

Ontdek nog meer artikels over ...