Ben je een fanatiek loper? Of ben je meer een waterrat? Ghent Active Guides biedt zowel looptours als kajak- en kanotochten aan, steeds rond een ander thema. Te loop nemen ze je mee naar alle verborgen parels van de stad waar geen massa’s toeristen je voor de voeten lopen. De kajaktocht staat in het teken van water en hoe dat invloed heeft gehad op de geschiedenis van de Arteveldestad. Met de kano vaar je naar het Handelsdok en kom je meer te weten over de schippers, de haven en duurzaamheid. Ze proberen niet alleen toeristen aan te spreken, maar ook geboren en getogen Gentenaars zodat ze hun stad en de geschiedenis nóg beter leren kennen.

june. kreeg een voorproefje van de kanotocht in het Handelsdok. Ghent Active Guides werkt samen met DOKano, een organisatie die zich inzet voor een betere waterkwaliteit in Gent. Vanuit een kano, met grijper in de hand, neem je het drijfvuil uit het water (in 2020 is maar liefst 40 000 kg drijfvuil uit het water gevist). Ondertussen geven Maarten en Pieter uitleg over de geschiedenis van het Handelsdok, dat nu helemaal aan het openbloeien is. Stad Gent is volop bezig met het bouwen van een duurzame woonwijk. De restwarmte van nabijgelegen fabrieken wordt gebruikt om volledige flatgebouwen te voorzien van warm water en verwarming. Daarnaast wordt zo veel mogelijk water hergebruikt en liggen er ook zonnepanelen op het dak. Dit is een van de vele initiatieven die Stad Gent heeft opgestart om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

De kanotour begint bij de loods van DOKano met behulp van een gedicht van Paul van Ostaijen: Melopee. Hiermee verwijzen de gidsen naar de Graslei, waar het gedicht uitgeschreven staat langs de oever. In de middeleeuwen was die plek een belangrijke haven. Later, in de 19e eeuw, verplaatste de prominente haven naar het Handelsdok, waar de katoenindustrie veel mensen tewerkstelde. Een beetje verderop ligt de Renoboot, dit is een opvangboot voor nieuwkomers. DOKano biedt asielzoekers de kans om via vrijwilligerswerk ervaring op te doen. Als we doorpeddelen komen we uit bij het Houtdok. Dat heeft zijn naam te danken aan de functie die het dok vroeger had, namelijk hout stockeren en overzetten op andere schepen om zo te vervoeren naar allerlei plekken. Op een zonnige dag kan je er een heleboel mensen vinden, want het is een prachtige plek om te genieten van de zon.

Ghent Active Guides
Het is eerder een verhaal van hoop dan van doemdenken

Ghent Active Guides bestaat nu anderhalf jaar en ze hebben nog grootse plannen voor de toekomst. Maarten heeft al een gidsenopleiding afgerond en Pieter is daar momenteel nog mee bezig. Ze  willen via de actieve tours het sociale koppelen aan het historische en ecologische. Ze focussen op persoonlijk contact. We werden heel vriendelijk ontvangen en het was meteen duidelijk dat de active guides genieten van wat ze doen. Tijdens onze tour werd er veel uitleg gegeven over milieuvervuiling, maar ook over initiatieven die dit proberen op te lossen. Het is eerder een verhaal van hoop dan van doemdenken.

Ghent Active Guides biedt individuele tours aan op zaterdag. Daarnaast richten ze zich voor de kanotour vooral op teambuilding, wat meestal op vrijdag plaatsvindt. Scholen kunnen komen vuilvissen met Dokano. Voor meer info en om contact op te nemen, kan je terecht op hun website.

Door Tess Bonte en Charlotte Mewis.

Foto’s werden gemaakt met behulp van GoPro HERO 8.

Ghent Active Guides

Ontdek nog meer artikels over ...