De culinaire wandeling start in de buurt van het Sint-Pietersstation. Handig voor wie met de trein komt. We beginnen in het Citadelpark, ter hoogte van het kruispunt Kortrijksesteenweg en Koningin Astridlaan. Het Citadelpark is het bekendste park van Gent, mét een grot en waterval. Je loopt onder de grot door, richting Charles de Kerchovelaan. Die drukke baan steek je over en je komt op de Kunstlaan, waar de voormalige Leopoldkazerne staat, hoewel daar vandaag niet meer zo veel van te zien is. Vroeger was het de thuis van de militairen, nu wordt het de thuis van het Oost-Vlaamse Provinciehuis. Er komen ook nieuwe woningen, appartementen en zelfs een hotel.

Aan het einde van de Kunstlaan vind je het Sint-Pietersplein. Het plein met de krijtcirkels, zoals we het tegenwoordig kennen, waar je coronaproof kunt zitten. Op dit plein vind je ook de Sint-Pietersabdij en -tuin, net als het Huis van de Wereld van Kina, een natuurmuseum voor kinderen en jongeren. Steek het plein over en je komt in de Sint-Pietersnieuwstraat. Klaar voor de eerste stop van onze culinaire wandeling?

STOP 1: Mayana Chocoladebar, Sint-Pietersnieuwstraat 99

Dit is het paradijs voor elke chocoladeliefhebber, maar je kan er ook gewoon een koffie krijgen. Je loopt de Sint-Pietersnieuwstraat uit langs de Ufo. Wees gerust, er zitten geen buitenaardse wezens, dit is gewoon de afkorting voor Universiteitsforum. Iets verder passeer je de Voo?uit, dat in afwachting van een nieuwe naam een vraagteken in zijn naam plaatst. Net na de Voo?uit sla je rechtsaf de Lammerstraat in.

STOP 2: AYWA, Lammerstraat 12

Hier kan je terecht voor Beirut Streetfood. Terwijl je wacht op je takeaway krijg je een verfrissend glaasje homemade limonade aangeboden. Al dat Libanees lekkers eet je op een beetje verder aan bibliotheek de Krook. De bib ligt in een bocht – of ook ‘krook’ genoemd – van de Schelde. Vandaar de naam. Aan de Krook ga je rechtdoor en dan kom je op het Zuid met het grootste regenboogzebrapad van Vlaanderen op het Woodrow Wilsonplein. Een signaal dat iedereen welkom is in Gent. Links zie je het shoppingcentrum, rechts de voormalige bibliotheek.

Als je rechts afslaat op dit plein komt je aan het Zuidpark. In de Guldensporenstraat kan je terecht in de Superette, een project van chef Kobe Desramaults, voor een picnic box die je kan opeten in het park. Ideaal voor wie geen fan is van de Libanese keuken.

culinaire wandeling
culinaire wandeling

Vanop het Woodrow Wilsonplein loop je rechtdoor tot aan een rotonde, het Sint-Annaplein. Dit plein draai je rechts op en je passeert de Studio Skoop, de oudste cinemazaal van Gent, en de Sint-Annakerk die binnenkort wordt omgebouwd tot supermarkt. Op de rotonde neem je afslag Koepoortkaai en je komt aan het water. Je blijft rechtdoor wandelen langs het water op de Veerkaai, tot je het Van Eyck-zwembad aan je linkerkant ziet. Steek de Bavobrug over en sla linksaf naar de Scaldissluis – afgeleid van de oude Latijnse naam voor Schelde – op de Oude Beestenmarkt.

Wandel rechtdoor op de Bisdomkaai totdat je op de Reep uitkomt. Die werd dichtgegooid in 1960 om parkings te creëren, maar sinds 2018 stroomt er opnieuw water door. Aan het einde van de Reep steek je de brug rechts over naar het Lieven Bauwensplein en loop je de Limburgstraat door.

STOP 3: Cremerie Gérard, Limburgstraat 36

Na je picnic box of Beirut Streetfood zin in een dessertje? Dan ben je bij Cremerie Gérard aan het juiste adres voor een versgedraaid ijsje of warme wafel. Opeten doe je op het Sint-Baafsplein met uitzicht op de drie bekende torens van Gent. Sla op het plein linksaf in de Magaleinstraat. Het eerste straatje sla je rechts de Bennesteeg in en aan het einde van deze steeg ga je links de Veldstraat in.

Wie wil kan shoppen in de Veldstraat, dé belangrijkste winkelstraat van de stad. Vanaf 26 april doe je dat opnieuw zonder afspraak. Wie liever verder de stad verkent, slaat na de winkel Monki rechtsaf in de Hoornstraat. Net voor de brug sla je opnieuw rechtsaf en loop je de hele tijd langs het water totdat je op de Graslei komt, de rechteroever van de Leie en een van de gezelligste plekjes van Gent om langs het water te vertoeven. De Graslei wandel je af over de Pensmarkt tot op de Groentenmarkt, waar je de befaamde ‘neuzekeskraampjes’ vindt. Aan het einde van de Groentenmarkt sla je linksaf en steek je de brug over de Leie over en neem je de eerste straat rechts, de Kraanlei.

culinaire wandeling

STOP 4: Julie’s House, Kraanlei 13

Julie’s House is het bekendste taartenhuis van Gent. Een klassieker die niet mag ontbreken tijdens je culinaire wandeling. Mijn favoriet? De red velvet cake. Die moét je geproefd hebben. Rechts van Julie’s House is er trouwens een huis met het Gentse Manneke Pis op de gevel, dat ouder zou zijn dan het Brusselse exemplaar. Je gebakje kan je opeten aan het Gravensteen, de middeleeuwse burcht met bewogen geschiedenis. Daarna loop je de Lange Geldmunt af en het eerste straatje rechts sla je af, de Zeugsteeg in. Je loopt het Patershol binnen, de oude wijk met volkse ziel en pittoreske straten waarin je kan verdwalen. Je loopt langs de Hertogstraat, de Corduwanierstraat en via de Rodekoningstraat kom je terug op de Kraanlei. Daar steek je de brug over het water over om op de Vrijdagsmarkt te komen. Het is een van de oudste pleinen van de stad met het standbeeld van Jacob Van Artevelde in het midden. Vanop dit plein loop je richting het Sint-Jacobsplein, met gelijknamige kerk, en rechtdoor op de rotonde de Steendam in.

STOP 5: Edgar Kaasbar, Steendam 62

Bij Edgar Kaasbar kan je een kaasplankje afhalen – vergeet niet op voorhand online te reserveren – dat je kan opeten in het groene Baudelopark rechtover deze zaak. Wie liever aan het water zit, loopt de Steendam uit en steekt de brug over. Daar kan je aan Portus Ganda van je kaasplankje smullen met zicht op het water en de kleine jachthaven, waar de Leie en de Schelde samenvloeien.

De june. culinaire wandeling eindigt op dit punt. Van hier is het vijf minuutjes stappen naar het station Gent-Dampoort, voor wie graag met de trein huiswaarts keert. Gent heeft duidelijk heel wat moois te bieden en deze wandeling licht nog maar een tipje van de sluier op.

Door Jana Baert.

Gebruik deze interactieve kaart om zeker niet te verdwalen.

Ontdek nog meer artikels over ...