Diep verborgen in de natuur in het noorden van ons land vind je een gemeente waar weelderig groen in elke hoek een basisingrediënt is. Met een uitgestrekt wandelgebied rondom het dorpscentrum is Kalmthout de ideale metgezel voor een meerdaags tussenuitje op zorgeloze zomerdagen. Net omdat Kalmthout zo veel te bieden heeft, vragen we de raad aan drie verschillende experts. Abraham Rammeloo is directeur van Arboretum Kalmthout en leeft voor de natuur. Hans Geldhof is gids in het dorp Heide, en vertelt met trots over zijn favoriete plekjes. Marc Vogels is vrijwilliger bij Natuurpunt, hij neemt ons mee in het ongerepte Stappersven. Samen vormen hun favoriete adresjes het uitmuntende recept voor een onvergetelijke vakantie in Kalmthout!

Het Arboretum

Als er een locatie is waar zowel Abraham Rammeloo, Hans Geldhof & Marc Vogels het over eens zijn, dan is dat het Arboretum Kalmthout, unisono ‘een plek die je absoluut niet mag missen’. Het Arboretum is zo goed als 365 dagen per jaar open, je kunt er het hele jaar door terecht voor een welgekomen vlucht in de natuur. In het Arboretum vind je planten van over de hele wereld, waardoor er altijd wel iets in bloei staat. Zo maakt het volgens Abraham helemaal niet uit of je in de zomer of de winter langskomt. Er staan altijd verschillende activiteiten of rondleidingen op de planning voor bezoekers. ‘Of je nu komt om gewoon een fijne wandeling te maken, alleen of zelfs in een groep, of iets anders, er is altijd iets interessants te zien en te beleven.’

Ook voor gezinnen met jonge kinderen zijn er veel plekjes, zoals een fluisterbuis, een uitkijkheuvel en verschillende paden tussen de bamboe. Het is dan ook een van de belangrijkste zaken waarvoor Abraham Rammeloo zich inzet als schatbewaarder van het Arboretum in Kalmthout: ‘Die kleine maar fijne dingen maken het toch erg aantrekkelijk voor jonge gezinnen om de natuur eens op een andere manier te beleven en ervaren.”

‘Daarnaast is het Arboretum ook bijzonder eenvoudig bereikbaar,’ horen we. ‘Je stapt uit bij het station en recht voor de deur vind je de 13,5 hectare grote tuin. Daarnaast ligt het ook vlakbij de fietsknooppunten en naast de fietsstraten, waardoor het een ideale uitvalsbasis is voor mensen die een midweek of weekendje weg hebben gepland in de regio van Kalmthout.’

Heuvel 8, 2920 Kalmthout

Abraham Rammeloo is directeur van Arboretum Kalmthout.

Producten uit de streek

Kalmthout en zijn deelgemeentes bieden verschillende plaatsen waar enthousiaste bezoekers kunnen proeven van al het lekkers uit de buurt. Dat het Arboretum daar met zijn eigen gin een koploper in is, is volgens Rammeloo geen verassing. In 2022 won het huisgemaakte flesje nog de London Spirits Competition, een van de belangrijkste prijzen in de drankensector!

Maar daarnaast zijn er nog vele hidden gems die staan te wachten om ontdekt te worden door mensen dichtbij en ver weg. Een tip voor de beste vis in de buurt is Del-mare. Volgens Rammeloo een prachtige winkel met een goede service, waar ze je altijd tips geven over hoe je vis het beste kunt bereiden! Ook als je verse oesters wilt, kunnen ze die voor je openmaken, zodat je daar zelf niet mee hoeft te sukkelen! Wanneer Abraham weinig tijd heeft, kiest hij er ook vaak voor de bereide gerechten, zoals gevulde Sint-Jacobsschelpen, die hij dan alleen nog maar onder de grill hoeft te mikken.

Tegenover het Arboretum vind je dan weer Bakkerij Neys. Het is een kleine bakkerij, waar een grote kans bestaat dat je even zal moeten aanschuiven. Net omdat de gebakken broodjes er zo lekker zijn, staat er altijd een gezellige rij klanten voor de deur! Ze hebben een groot assortiment patisserie, waarbij vooral de signatuurtaarten, zoals de Heuveltaart (met appel en kokos) en de notentaart in de smaak vallen bij de bewoners van Kalmthout. Hun grootste troef? Ze bakken meerdere malen per dag vers brood, waardoor je op elk moment tijdens jouw gezellige weekendje weg kan proeven van al dat lekkers!

Wie in de avond op zoek is naar een heerlijk diner om de dag in Kalmthout in schoonheid af te sluiten, kan terecht bij Huize Alberic. ‘Dit restaurant heeft een kleinschalige en beperkte kaart, met superverse en lokale producten. Het is zeker en vast niet de plek voor een snelle hap, maar juist om rustig te genieten, zowel van het gezelschap als van het eten.’
Daarnaast is ook de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend, net als de persoonlijke service. Huize Alberic past zich aan de seizoenen aan. Reserveren is een must.

Huize Alberic.
Huize Alberic.

Het Stappersven

Als vrijwilliger bij Natuurpunt houdt Marc Vogels zich de laatste jaren bezig met het beheer van het Stappersven. Hij is samen met de andere vrijwilligers verantwoordelijk voor het onderhoud en de bescherming van het adembenemende wandelgebied in de Kalmthoutse Heide. Wekelijks kan je Marc in de wagenwijde natuur terugvinden, maar ook Hans en Abraham komen hier regelmatig de rust opzoeken.

Tijdens een wandeling in het Stappersven zijn er verschillende interessante stops verspreid over het gebied, waar Marc Vogels met trots aan heeft bijgedragen. Zo vind je onderweg maar liefst 11 kleine stuwtjes die recent zijn aangelegd. Om de omgeving weerbaarder te maken tegen de droogte die komt, kan zo het water in het gebied beter begeleid en gecontroleerd worden. Daarnaast verkleint het ook de kans op bosbranden, waarmee het gebied de laatste jaren steeds meer te maken krijgt. De gemeenten Kalmthout en Woensdrecht – over de Nederlandse grens – werken nauw samen om het gebied gezond en veilig te houden.

Ook heb je verschillende uitkijkpunten waar je een prachtige 360 graden blik hebt. Vlakbij Parking Zuid vind je de Stapper, een recent gebouwde toren met panoramisch zicht over de Kalmthoutse Heide. Overal waar je kijkt, ben je omringd door de weelderige, ongerepte natuur. Bovendien vind je hier ook heel wat over het gebied voor de leergierige bezoekers!

Voor de genieters die liever iets dichter bij de natuur staan, heb je de nagelnieuwe Kleine Stapper. Een project dat Marc Vogels ook nauw opvolgde. Hier kom je zo goed als met je voeten in het water te staan. Met amper een steenworp afstand van de voorbijzwemmende ganzen en eenden, voel je je een met de natuur in dit verborgen uitkijkpunt. De eikenhouten constructie werd gebouwd door een groep studenten van GITOK als eindproject, waardoor sinds 2020 alle bezoekers van het Stappersven kunnen meegenieten van de creativiteit van de jongeren.

Marc Vogels, vrijwilliger bij Natuurpunt.

De deelgemeente Heide

Kalmthout heeft verschillende deelgemeenten, en Hans Geldhof is een trotse inwoner van Heide. Als lokale gids weet ook hij behoorlijk wat te vertellen over zijn dorp, waarbij de cultuurkerk uiteraard als eerste ter sprake komt. De Sint-Jozefkerk in Heide is omgetoverd tot favoriete stek van sociale en culturele verenigingen in de buurt. Er vinden dan ook regelmatig verschillende optredens plaats die Hans bijwoont. Bovendien vind je in de buurt enkele gezellige cafés om achteraf iets te drinken, zoals ’t Centrum en café De Sandy. Ook Abraham kom je hier op een avondje uit tegen met wat vrienden.

Ook is er elke derde zondag van september een groot feest rondom de kerk van Heide: de dorpsdag! Met een grote antiekmarkt, alle straten rond de kerk drukbezet, verschillende optredens en een fijne kermis, weet Heide een massa volk te lokken van zowel uit de buurt als verder weg!

Als gids in het dorp vertelt Hans graag over de geschiedenis van het dorp. Zo was Heide oorspronkelijk een dorp met heel wat Joodse inwoners en een van de enige dorpen in België met een dorpssynagoge. Het is een van de belangrijkste getuigenissen van de Joodse gemeenschap die hier vroeger in grote getallen aanwezig was.

Hans Geldhof is lokale gids in Heide.

Overnachten in Kalmthout

Wie er even tussenuit wil, vind in Kalmthout de perfecte plek voor een of meerdere overnachtingen. Op slechts enkele minuten met de trein vanuit Antwerpen sta je hier vlakbij de verschillende natuurgebieden, ideaal voor een wandel- of fietsvakantie. Ook om te overnachten zijn er tal van opties om uit te kiezen:

De Purperij: Hier vertoef je in een oase van rust. Met de Kalmthoutse Heide als jouw achtertuin is De Purperij met 3 gastenkamers en 1 studio de uitverkoren overnachting voor de stille genieters.

Villa Konijnenberg: Op loopafstand van het Arboretum heeft dit prachtige huis net wat je nodig hebt voor een gezellige midweek of weekendje weg.

Kalmthoutse Hoeve: Deze hoeve is volledig vernieuwd, en heeft een grote tuin met een trampoline, petanque baan, en een zwembad. Zo worden ook de kleinsten niet vergeten!

Hotel Jerom: Bij Hotel Jerom staan kwaliteit, gezelligheid en beleving op de eerste plek. Dankzij de authentieke ervaring word je hier telkens opnieuw in de watten gelegd met kwalitatieve en lokale producten!

Door: Rens Oosterlinck
Meer inspiratie vind je op de website van Kempen.

Ontdek nog meer artikels over ...