Om goed te begrijpen wat we zullen schrijven moeten we even terug in de tijd. Toen in augustus 1897 vanuit de Antwerpse Royal Yacht Club het expeditieschip de Belgica vertrok, wist de bemanning niet dat ze enkele maanden later als allereerste zou overwinteren op Antarctica.
In januari 1898 bereikte het schip de kust van Grahamland, het noordelijkste deel van het Antarctisch Schiereiland. De wetenschappers brachten tijdens deze periode tal van eilanden in kaart waaronder de Belgica Straat, Luikeiland en Vlaanderenbaai. Wanneer in hartje winter de Belgica vast kwam te zitten in het ijs brak de allereerste overwintering op Antarctica aan. De bittere koude en de moedeloze donkere dagen leken eindeloos. Tot de zomer intrede deed en de Gerlache zijn bemanningsleden kon bevrijden.

Zo vader, zo zoon
Zestig jaar later, van 1957 tot 1958, volgde Gaston de Gerlache, de zoon van Adrien, zijn vader in de voetsporen. Hij begeleidde de tweede Belgische expeditie naar Antarctica.
Nog eens 60 jaar later keert de familie de Gerlache voor een derde keer terug. Deze keer onder leiding van Henri de Gerlache. Rederij Ponant en Henri hebben samen deze expeditie herwerkt naar een tiendaagse cruise ter ere van de familie de Gerlache.

Sommigen zeggen dat het je leven verandert

De expeditie volgens Ponant
De expeditie zal weer tot leven worden gebracht met dit niet onbelangrijke verschil dat het expeditieschip, de Belgica, vervangen wordt door een van Ponants meest fascinerende schepen: L’Austral.
In Antarctica is elke dag aan boord van L’Austral een unieke beleving. Het varende luxehotel, met 132 eersteklaskajuiten, gidst je langsheen de ongerepte natuur met iconische plekken waar bultruggen, zeehonden, pinguïns, ijsbergen en ijsschotsen te bewonderen zijn. De commandant en de expeditieleider van het schip doen hun uiterste best om deze reis onvergetelijk te maken!

De hedendaagse ontdekkingsreiziger
Een reis die je niet in een bevlieging boekt, dat is evident. Een beslissing waar je goed over nadenkt en een trip die je lang op voorhand boekt. Sommigen zeggen dat het je leven verandert; het is het paradijs voor natuurliefhebbers, het ideale onderkomen voor wie uit z’n comfortzone wilt treden.
Guido, globetrotter in hart en nieren, maakt elk jaar een grote reis. Dit jaar heeft hij de stap gezet om het onbekende na te jagen. Op 6 maart werd een droom realiteit en boekte hij de reis naar het koudste continent. Van 9 tot 18 februari 2020 zal hij de geheimen van Antarctica ontrafelen.
‘Ik heb zelf een boek uit 1902 van de Gerlache in mijn bezit, het is fascinerend hoe mensen uit zijn tijd met beperkte kennis en middelen zo’n onderneming deden, om dan nog maar te zwijgen over de verhalen van de hivernage.’
Door de kleinschaligheid en de interessante mensen aan boord biedt Ponant een bepaalde rust en luxe. Lachend voegt hij eraan toe dat het dit keer van de familie de Gerlache zal afhangen. ‘Als ze op hun voorvader lijken, belooft dit leerrijk en aangenaam te worden!’
Dit is de vijfde keer dat Guido met zijn vrouw een cruise met Ponant zal doen. Dit maal zijn de verwachtingen anders. Door de fauna en flora, de sereniteit en de sterkte van de natuur is het aftellen begonnen naar een spectaculaire en wonderlijke reis.

Praktisch

Antarctica, in de voetsporen van de Belgica

Ushuaia – Ushuaia

Van 9 tot 18 februari 2020 – 10 dagen en 9 nachten aan boord van L’Austral

 Het is mogelijk om voor of na de cruise deel te nemen aan een excursieprogramma:
– een optioneel premium pakket met een overnachting in Ushuaia op de avond voor vertrek en een excursie naar het Nationaal Park van Vuurland.
– één overnachting in Buenos Aires.
– vier overnachtingen in Patagonië, een land van contrasten.

Meer info en boekingen bij de reisagent in je buurt of via www.ponant.com

Ontdek nog meer artikels over ...