Bonnebouch3 (Lauran De Coster)

De 28-jarige Lauran startte haar Instagrampagina anderhalf jaar geleden uit lichte dwang van haar vrienden om eetplekken te bundelen. Momenteel is het een succesvol account met de leukste en nieuwste foodspots van Vlaanderen. Nieuwe hotspots ontdekt ze via haar vrienden, sociale media of gewoon terwijl ze op stap is. Voor haar staat de kwaliteit van het eten op nummer één, hoewel een mooi interieur het plaatje afmaakt. Lauran probeert uniek te blijven door enkel de spots te plaatsen die ze ook écht lekker en waardevol vindt om te posten.

Slechtst gegeten maaltijd ooit: “Aangezien ik zelf niet vaak kook, mag het wel eens al iets specialer zijn. Daarom is een simpel gerecht in een restaurant minder aan mij besteed.”

Best gegeten maaltijd ooit: “Peruaans of Japans eten blijft voor mij een topper.”

Met wie wil je graag eens een diepgaand gesprek in Zilte? “Met een mede-foodblogger, maar dan iemand die buiten België echt groot is.”

Restaurant dat blijft nazinderen: “Café Commercial in Antwerpen heeft mijn hart! Chef Davy Schellemans had reeds zijn restaurant Veranda, maar zijn low key restaurant Café Commercial vind ik zeer inspirerend.”

Go-to restaurant: Osaka in Antwerpen.

Wat maakt het blog-worthy?: “Het moet authenticiteit uitstralen. Ik zal niet bloggen over ketens. Ik hou vooral van hidden gems waar het eten uniek en van goede kwaliteit is.”

Sharing of single gerechten?: “Ik heb altijd keuzestress. Daarom is sharing voor mij heel handig. Meestal zie je mij in een restaurant nooit met een enkel gerecht, tenzij ik veel gedronken heb de avond ervoor.” (lacht)
“Ik neem meestal meerdere gerechten, omdat ik van alles wil proeven.”

Natuurwijn of natuurpijn?: “Ik drink wel graag eens een natuurwijn.”

Luna Trapani

Als Italiaanse blogster, auteur én chef weet Luna niet snel stil te zitten. Ze stopt veel Italiaanse gerechten in een plantaardig jasje. Luna schreef reeds drie boeken waaronder Veganíssima. Daarnaast runt ze ook het succesvolle plantaardig Italiaans restaurant in Antwerpen Spritz, dat vroeger het café was van haar ouders. Ze haalt haar inspiratie voornamelijk uit gerechten van haar moeder, maar houdt er ook van om te experimenteren.

Een gerecht met de beste herinneringen: “Een gerecht dat ook in mijn kookboek komt en waar ik vroeger al enorm fan van was, is de gnocchi met saffraan en salie.”

Een onmisbaar ingrediënt: “Olijfolie!”

Signature dish: “De calamari uit mijn restaurant is toch wel een favoriet bij onze gasten.”

Meest geliefde kitchen tool: “Als veganist is een blender broodnodig.”

Bad kitchen habit: “Meestal ben ik in de flow en denk ik niet na over wat ik doe, maar een oven voorverwarmen is toch wel een werkpunt.”

Met wie wil je graag eens een diepgaand gesprek in Zilte?: “Donna Hay heeft een heel mooie aesthetic.”

Death row meal: Lasagne

Go-to restaurant: “Een klein veganistisch restaurant in Sicilië: Moon.”

Helen Verhelst 

Helen spendeert niet alleen tijd achter het fornuis, maar ook in de rechtbank. Als advocate combineert ze haar werk en haar passie. Ze streeft naar gezonde, laagdrempelige recepten die vooral lekker zijn. Ze experimenteerde met haar kitchenette op kot en breidde dat uit tot een succesvolle blog. Ondertussen bracht ze een kookboek uit, en blijft ze zichzelf iedere dag uitdagen met nieuwe recepten. Helen gaat, zoals velen, graag eens uit eten en vindt zo ook haar inspiratie.

Mislukt maar niet op de blog: “Alles wat zoet is en ik moet bakken.”

Een gerecht met de beste herinneringen: “Mijn vader en ik gingen iedere woensdagnamiddag na school naar restaurant De Ceder in Kruibeke waar ik verliefd werd op de fishsticks met verse tartaarsaus.”

Onmisbaar ingrediënt: “Zout en peper, maar qua product toch wel sriracha. Ik zou het overal op doen.”

Signature dish: “Pasta met kerstomaatjes, chili, look, verse tomatensaus en burrata on top.”

Meest geliefde kitchen tool: Schaar (“Don’t hate on me chefs”)

Slechte gewoonte: “Met mijn lepel overal inzitten en ik ben ook niet altijd heel ordelijk.”

Met wie wil je graag eens een diepgaand gesprek in Zilte?: “Seppe Nobels; ik heb daar de laatste jaren heel veel bewondering voor gekregen. Wat hij allemaal doet voor sociale integratie, anderstalige nieuwkomers, werken met lokale producten,… is heel bewonderenswaardig.”

Death row meal: “Een goe tijgerpistoleke met kaas en boerenboter.”

Natuurwijn of natuurpijn?: “Ik apprecieer beiden wel.”

Stijn Deschacht

Zijn liefde voor eten en podcasts heeft Oostendenaar Stijn al heel zijn leven. Maar sinds 2018 airde hij officieel zijn podcast Over eten podcast. Daarnaast heeft hij nog een andere podcast, Oostende verteld, schrijft hij zijn nieuwsbrief, Honger naar meer, én is hij chef bij restaurant Bar Bulot in Zedelgem. Met Over eten podcast gaat hij op zoek naar culinaire kennis bij chefs, lokale boeren en andere inspiratoren. Hij ontving al gasten zoals Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari en Bockie De Repper met als doel hun verhaal te delen met de wereld. Stijn is nog lang niet uitgepraat; met nieuwe projecten in zicht blijft hij zijn passie voor eten streamen.

Speciale podcastaflevering: “Je eerste gasten zullen je natuurlijk het meest bijblijven.”

Een gerecht met de beste herinneringen: Ik heb een hele grote liefde voor de Mexicaanse keuken. Zij krijgt in België niet het respect dat ze verdient. Meestal krijg je maar een tipje van de sluier, maar de Mexicaanse keuken is echt wel mijn jam.”

Death row meal: “Misschien wel een gerechtje dat bij ons ook gekend is: mosselen, maar dan speciale uit de Oaxacastreek in Mexico, Tichindas genaamd.”

Signature dish: Tamales met ananas

Ultieme podcastgast: Peter Goossens

Marieke Wyns

Taartenbakster Marieke, beter bekend als Chez Mariette, startte haar onderneming met simpele YouTube-video’s. Na een eye-opening documentaire, besloot ze om haar levensstijl om te gooien en vegan te eten. Haar kleurrijke baksels zijn volledig plantaardig en doen jong en oud kwijlen. Ze mocht onlangs de BE Vegan Award in ontvangst nemen voor haar boek Het vegan bakboek. Tussen de pannenlikkers en bakplaten door probeert Marieke wat inspiratie op te doen bij andere zaken, ijsberend door de stad.

Gerecht met de beste herinneringen: Macaroni met kaas en hesp (vóór ze vegan werd) van de mama.

Mislukt maar niet op de blog: Macarons op basis van aquafaba (= vocht van kikkererwten om eiwit te vervangen)

Signature dish: “Ik heb eerder periodes van fixation food waar ik vaak hetzelfde kook. Momenteel is dat penne met verse basilicumpesto, vegan parmezaan, look, walnoot, olijfolie, citroen, zwarte peper en nog meer look.”

Meest geliefde kitchen tool: “Mijn handen! Ik werk misschien veel trager in mijn atelier dan andere bakkers, maar ik kneed het liefst mijn deeg zelf. Zelfs mijn cakebeslag meng ik met de hand en een klopper, zodat niets ‘overmixt’ raakt.”

Bad kitchen habit: “Ik was tien miljoen keer mijn handen. Vanaf ik iets ‘nat’, plakkerig of vettigs heb aangeraakt, MOET ik mijn handen wassen.”

Met wie wil je graag eens een diepgaand gesprek in Boury?: “Dominique Persoone omdat hij ook van Brugge is en net als ik een grote fan van The Rolling Stones. Zijn creaties zijn echt mindblowing! Ik kan geen dag laten voorbijgaan zonder iets van chocolade te hebben gegeten.”

Death row meal: Een pizza van Otomat

Go-to restaurant: “Brunchen bij Blackbird in Brugge, lunchen bij Karbon en mezze bij Yalla Yalla kan er altijd in. Maar Le Pristine van Sergio Herman en Amaranth van vegan chef Pieter-Jan Lint staan op mijn bucketlist.”  

Florence en Chloé

Dit unieke duo is een ware TikTokhit. Moeder en dochter slepen de kijker mee met hun tasting- en kookvideo’s. Van de klassieke spaghetti bolognese tot een trendy chiapudding. Hier en daar zwieren ze er ook eens een vlog of DIY tussen. Met hun video’s willen ze anderen inspireren door een “eigen twist” te geven aan hun creaties. Ze blijven inspiratie opdoen via hun familierecepten, dagelijkse kost en door veel te reizen.

Een gerecht met de beste herinneringen: “Easy risotto dish van oma.”

Mislukt maar niet op de blog: “Een recept dat Flo op TikTok had gezien waarbij een aardappel door een speciale snijtechniek een bloem zou worden. (NOT)

Een onmisbaar ingrediënt: “Citroenen, je kan er alle kanten mee uit: zoet-zuur, vinaigrette, in drank. Wij hebben altijd citroenen in huis; ze zijn ook een heel mooi decoratief stuk fruit.”

Signature dish: “De watermeloen-fetasalade”

Bad kitchen habit: “Met onze lepel in de potjes smeersalade zitten van onze ambachtelijke beenhouwer. Beste preparé ooit!”

Death row meal: Florence: sandwiches met beleg; Chloé: breakfast burrito met tater tots en ketchup.

Go-to restaurant: “Ongetwijfeld Al Veluu restaurant aan het Comomeer in Italië. Het is een familiaal restaurant dat met verse producten werkt uit de tuin en het beste zicht over het meer biedt.”

Met wie willen jullie graag eens een diepgaand gesprek in Zilte? “Voor mij (Florence) is Martha Stewart een ware lifestyleinspirator, maar op vlak van eten is dat zeker en vast Ottolenghi.”

Een product dat jullie hebben getastetest en blijft nazinderen: “De Tunacado van Joe & The Juice, maar ook wel eentje dat nablijft is de risotto met fazant bij Le Pristine in Antwerpen.”

Natuurwijn of natuurpijn? “Geef ons maar de real deal. We zijn liefhebbers van traditionele wijnen.”

Door Eline Janssens.

Ontdek nog meer artikels over ...