Pizza Orso – Antwerpen
Als er iets is wat je mij gerust zelfs als ontbijt mag voorschotelen, dan is het wel pizza. Op reis hetzelfde, ik denk niet dat ik ooit al ergens geweest ben, zonder op zoek te gaan naar een degelijke pizza. In België hoort Orso bij de absolute pizzatop volgens mij. Hipster is het zeker en vast, maar hun pizza’s – en wijn – zijn al even crusty als het interieur.
www.orsopizzeria.be

Bar Caloura – Sao Miguel, Azoren, Portugal
De Azoren hebben vorig jaar een stevig plekje in mijn hart veroverd en we worden dagelijks nog overstelpt door vragen van nieuwsgierige reizigers. Een van mijn absolute toptips is Bar Caloura, hier zijn we zelf wel vier keer naartoe gegaan. Een kleine keet in een slaperig dorpje in een van de vele baaien van Sao Miguel, zit steeds stampensvol en is geweldig in haar eenvoud. Je ziet in de vitrine de verse vangst van de dag liggen, wijst aan welke vis je wil en dan gaan ze deze grillen op het houtvuur naast de briesende oceaan. Geserveerd met een simpel blaadje sla, gebakken groentjes en patatjes in de schil. Easy peasy en je betaalt nog geen 15 euro voor een volledige maaltijd. Aanrader: ga voor de barracuda!
www.barcaloura.com/en/

Hotel du Parc, Oostende
‘Artisanale, huisgemaakte garnaalkroketten’ kopt zowat elk menu van iedere zichzelf respecterende brasserie. Stiekem komen deze kroketten allemaal van dezelfde huiselijke, artisanale fabriek heb ik van horen zeggen. En toch smaakt zo’n kroketje het allerbeste aan zee. Ik durf hiervoor makkelijk de trein op te springen naar Oostende, enkel en alleen om een kroketje te gaan eten. Een van m’n favoriete plekjes hiervoor is Hotel du Parc waar je in het art deco decor van de brasserie jezelf in een stationsbuffet van de jaren ’50 waant.
www.hotelduparc.be

Leuven Central, Leuven
‘Ne café-spaghetti’ is in Leuven een welbekend begrip. Da’s een spaghetti bolognaise waarvan menig Italiaanse tenen gaan krullen, zonder al te veel tralala, vaak opgewarmd in de microwave en geserveerd met een berg kaas. Elke Leuvenaar beweert te weten waar je ‘den beste’ eet. Ik ben alvast fan van die van Leuven Central, een volkscafé – of volkstamenei – aan de St. Pieterskerk. Geen culinaire hoogvlieger, wel zelfgemaakte bouletten met tartaarsaus, ne pistolei mè gekapt en dagvèsse sup in een van Leuvens mooiste bruine kroegen.
www.facebook.com/leuvencentral/

L’Aurora, Leuven
Like I said, pizza, altijd en overal. Hipsterkeetjes terzijde, eet je toch nog de beste en meest authentieke pizza in een echt Italiaans restaurant. Waar de obers je toezingen in hun sappig Italiaans, de muren vol kitsch hangen en er standaard een fles rode huiswijn op het rood-wit geruite tafelkleed klaar staat. Pizzeria L’Aurora is een van die pareltjes in Leuven en heeft bij uitstek de meest dunne en krokante bodems en een ellenlange lijst aan keuzes. Afsluiten met een digestivo della casa, amaretto of limoncello, meer moet dat niet zijn.
www.laurora.be

www.somsookheimwee.be

Ontdek nog meer artikels over ...