Deze iconische plek in de buurt van Times Square is met zijn drie sterren in de Michelingids één van mijn all time favorieten

La Ghironda, Meerhout
‘Ik ben gek op de Italiaanse keuken. Gelukkig moet ik voor mijn favoriet Italiaans restaurant niet ver stappen. Ik woon al mijn hele leven in Meerhout, in de Antwerpse Kempen, en daar vind je La Ghironda. Het Italiaanse restaurant bracht vroeger vooral pizza’s en pasta’s aan de man, maar richt de laatste jaren zijn pijlen meer op de verfijnde en gastronomische keuken. Chefkok Umberto Pecorelli en gastvrouw Cindy hebben nu al enige tijd een vaste stek in de jaarlijkse Gault&Millau gids. Op vrijdag kun je er van een 4-gangen menu genieten voor 45 euro.’
www.laghironda.be

Le Bernardin, New York, USA
‘Het enige sterrenrestaurant in mijn lijstje is Le Bernardin in New York. Het restaurant opende zijn deuren in the Big Apple in 1986, maar kende zijn start – voor de overzeese verhuis – al in Parijs sinds 1972. Deze iconische plek in de buurt van Times Square is met zijn drie sterren in de Michelingids één van mijn all time favorieten en een absolute wereldtopper. Je gaat er in de eerste plaats tafelen als je een liefhebber bent van vis en de klassieke Franse keuken. Eric Ripert en Maguy Le Coze leggen de lat erg hoog en op alle details wordt gelet. Reken voor het chef’s tasting menu op 225 dollar. Sowieso dien je er erg lang op voorhand te reserveren.’
www.le-bernardin.com/home

Veranda, Antwerpen
‘Ik maakte voor het eerst kennis met dit fijne restaurant dankzij het stadskookboek Antwerpen van Marlies Beckers en Marie Monsieur. Je vindt er een aantal culinaire Antwerpse toppers in terug, waaronder dus ook deze hotspot van Davy Schellemans en zijn team. Het is de open keuken die meteen de aandacht trekt bij het binnenwandelen van deze gigantische zaak. Het restaurant ligt niet in het trendy Zuid of Eilandje, maar wel in de oude slachthuisbuurt aan Park Spoor Noord. Kiezen kun je niet bij Veranda want er is enkel een vast menu. Je eet er vijf gangen voor 55 euro.’
www.restaurantveranda.be

Spijs & Wijn by Dirk Haasnoot, Valkenburg, Nederland
‘Nederland en lekker eten, het blijkt al lang geen onmogelijk combo meer te zijn. Voor culinair genot rijd je naar Spijs & Wijn in Valkenburg. De sympathieke chef Dirk Haasnoot kookt er samen met zijn equipe in een gigantische keuken die erg centraal staat in het restaurant. De bediening in dit familierestaurant is er eentje van het allerbeste niveau, net als de gerechten die er de revue passeren. Proef er zeker de Oriëntaalse gamba’s, al jaren een signature dish op de kaart. Een 3-gangen weekmenu kost je 42,50 euro per persoon.’
www.spijsenwijn.com

Une Gaufrette Saperlipopette, Luik
‘Geen echt restaurant om mijn top 5 af te sluiten, maar wel dé plaats om één van onze internationale Belgische uithangborden te proeven: wafels! De lekkerste Luikse wafels kun je vinden in de piepkleine, maar gezellige wafelbar Une Gaufrette Saperlipopette in – rara- Luik. Wie voorbij de etalage van de zaak gaat, kan niet anders dan watertanden bij het zien van al dat lekkers. Ben je nog niet overtuigd? Dan zal de zalige geur van de vers gebakken wafels je zeker naar binnen loodsen. De mensen staan meestal tot buiten aan te schuiven voor de lekkernijen die je nog geen twee euro per stuk kosten.’
une-gaufrette-saperlipopette.be