Gent

Dit jaar sleepte ex-parlementslid Jan Roegiers met zijn brunchzaak Franz Gustav twee prijzen in de wacht op de Nacht van de Gentse Horeca. De Gentenaars kroonden hen als ‘beste nieuwkomer’ – slechts één jaartje oud – en als ‘beste ontbijtplek’. Wij testten het voor u uit en geven de Gentenaars alleen maar gelijk. Bovendien hoef je je niet te haasten om hier van een brunch te kunnen genieten, ze serveren het de hele dag door. Genoeg tijd dus om te ontspannen op het zonnige terras of binnen in de gezellige huiskamersfeer. Je vindt deze plek rechtover het muziekcentrum De Centrale, op Ham 163. Wat buiten het stadscentrum maar zeker die extra kilometers waard!

Antwerpen

Op wandelafstand van het centraal station in Antwerpen vind je de Zuiderse koffiebar Esco*bar. De naam verwijst naar de tweede achternaam van de uitbaatster Vicky Calderon Escobar. Haar papa komt uit Chili en om hem alle eer aan te doen, hangt er een heerlijk ontspannen Chileense sfeer in haar koffiebar. Al zo’n 6,5 jaar kun je hier van ’s ochtends tot ’s avonds terecht voor een heerlijk ontbijt. Je hebt keuze tussen de samengestelde brunches, van 4 tot 15 euro, of je stelt er zelf je eigen menu samen. Naast de uitgebreide brunchkaart kun je er ook voor een lunch terecht. Neem dus zeker eens een kijkje in de Quellinstraat 32.

Brussel

Cantine moderne, het is de slogan van Yeti in Brussel. Eigenaar Maxime Everaert gaat aan de slag met seizoensgebonden, lokale bioproducten, die hij bij boerderijen in de buurt van Brussel haalt. Afgestemd op de producten die voorhanden zijn, verrast hij je elke weekdag met een atypisch ontbijt, met pancakes bijvoorbeeld. In het weekend en op feestdagen kun je er kiezen voor een brunch. Voor 25 euro kun je er je buikje vol eten. Dit doe je ofwel in de vestiging vlakbij de Beurs, in de Bijstandstraat 4-6, of in Elsene, Viaductstraat 133.

Leuven

Mag het voor jou wat steviger? Wat dacht je van een full English breakfast? Het is de formule waarmee Nosh zich onderscheidt van andere brunchplekjes in de stad. De liefde voor Engeland blijkt trouwens ook uit hun High Tea, elke woensdag tot en met zondag vanaf 15u. Voor een prijs van 25 euro per persoon kun je hiervoor reserveren. Je krijg dan een glaasje cava, een soepje van de dag, een mini-quiche, fingersandwiches, scones, allerlei zoetigheden en thee à volonté. UK-lovers, dit wordt ongetwijfeld je tweede thuis! Rep je naar de Naamsestraat 14 in Leuven.

Hasselt

Aroma Hasselt biedt elke maandag tot zaterdag 8u30 tot 10u30 verschillende ontbijtmogelijkheden. Je hebt er een standaardontbijt vanaf 10 euro en van het luxe-ontbijt kun je smullen vanaf 20 euro. Het omvat een koffie of thee, een vers fruitsap, assortiment brood, pistolets en ontbijtkoeken, vers fruit met yoghurt en muesli, assortiment beleg met kaas, vis en vlees, spek en ei, verse confituur en chocopasta en een seizoensgebonden gerechtje. De perfecte kickstart van je dag! Gezien het uitgebreide aanbod is het wel noodzakelijk vooraf een plaatsje te reserveren. Bij voorkeur eentje op het rustige beschutte terras. Sunshine, brunchtime!

Kortrijk

Een tarterie? Het klinkt niet meteen als het beste brunchplekje maar schijn bedriegt. Ook al zijn taarten en quiches het uithangbord van het taartenatelier van Ann-Sophie Belaen, toch kun je er ook heerlijk ontbijten én lunchen. In deze hedendaagse zaak met industriële look kun je gerust de hele dag vertoeven. En nu je hier toch bent voor je ontbijt, proef dan zeker eens van hun artisanale taarten. Achteraan in de zaak bevindt zich het atelier. Daar zie je de bakker achter een glazen vitrine aan het werk. Neem er zeker eens een kijkje. Ben je gek op taarten maar zit je buikje na het ontbijt al vol? Geen probleem, je kunt de huisgemaakte taarten ook gewoon meenemen of  online bestellen. Check hier (https://www.tarterie.be/bestellen/) hoe je dat doet en ontdek de mogelijke afhaalpunten in je buurt.

Brunch: de adresjes

Franz Gustav

Ham 163
9000 Gent
Open maandag, woensdag, donderdag van 8u30 tot 18u
Vrijdag tot zondag van 10u tot 18u
Dinsdag gesloten

Esco*bar

Quellinstraat 32
2080 Antwerpen
Open van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u
Zondag gesloten

Yeti

Bijstandsstraat 4
1000 Brussel
Open woensdag van 9u tot 17u
Donderdag en vrijdag van 9u tot 16u
Zaterdag en zondag van 10u tot 17u
Maandag en dinsdag gesloten

Nosh

Naamsestraat 14
3000 Leuven
Open op maandag van 11u tot 14u30
Woensdag tot zondag van 9u tot 17u30
Dinsdag gesloten

Aroma

Aldestraat 48
3500 Hasselt
Open op maandag, woensdag tot vrijdag van 8u30 tot 17u
Op zaterdag van 8u30 tot 18u
Op zondag van 9u tot 13u
Dinsdag gesloten

Tarterie

Grote Markt 44
8570 Kortrijk
Open op maandag van 7u tot 17u
Van woensdag tot zondag van 9u tot 18u
Dinsdag gesloten

Ontdek nog meer artikels over ...